Obiectiv must see la lacul Garda-Sirmione

6

Lacul Garda este una din destinațiile preferate de vacanță pentru italieni și nu numai. După ce am vizitat Limone sul Garda și am parcurs unul din cele mai spectaculoase drumuri, Strada della Forra, am decis să alocăm o zi pentru Sirmione,obiectiv must see la lacul Garda. Poziționarea spectaculoasă, pe o peninsulă care pătrunde cam 4 km în apele lacului, face din Sirmione una dintre localitățile cele mai căutate pe malul lacului Garda. Beneficiind de câteva plaje și de ape termale captate din izvoarele aflate pe fundul lacului, Sirmione este o stațiune activă 10 luni pe an.

Parcheggio Monte Baldo este cea mai mare parcare din Sirmione – dispune de câteva sute de locuri. Tariful este de 2,2 euro/oră, iar tariful maxim este cel pentru 24 de ore – veți plăti 16,50 euro (prețuri octombrie 2019). Dacă depășiți cu mai mult de 10 minute fiecare oră veți fi taxați cu o oră întreagă. Din parcare, ajungem în 10 minute la podul peste care trecem ca să intrăm în centro storico. În stânga acestui pod este punctul de îmbarcare pentru excursiile pe apă. Sunt disponibile mai multe excursii, unele necesită rezervare prealabilă – detalii aici https://www.sirmioneboats.it/en/

Fotografie făcută de lângă parcare
Unul din hotelurile din Sirmione – se zărește și turnul castelului
La intrarea în oraș apare și mulțimea de turiști
Hoteluri cu view inclus pe malul lacului Garda
Punctele de plecare pentru excursiile cu barca
Castelul Scaligero și podul pe unde se intră în centro storico

Plimbare cu barca

Turul peninsulei Sirmione este cea mai căutată plimbare – durează aproximativ 25 de minute și costă 10 euro/persoană. Plecările se fac din 10 în 10 de minute. Bărcile au o capacitate de 12-15 persoane, iar pilotul face și serviciile de ghid. De pe lac orașul este fotogenic,deci am făcut mai multe fotografii.

Barca s-a oprit în locul de unde sunt captate apele termale – aici se văd bulele care ies la suprafață, iar apa lacului este mult mai caldă. Acest loc este situat la vreo 250 m de mal, a fost descoperit în 1889, iar captarea și exploatarea acestor ape termale (păstrând temperatura inițială) a avut succes în anul 1896.

Steagurile UE pe malul lacului Garda – se vede foarte bine și cel al României

Castello Scaligero

domină intrarea în oraș – este simbolul și emblema localității Sirmione. Poziționat în cel mai îngust punct al peninsulei oferea protecție orașului medieval. Cu frumoasele turnuri crenelate, castelul impresionează de la prima vedere. A fost construit în sec.XIII, este înconjurat de apă și poate fi vizitat. Centrul orașului se caracterizează prin alei și străduțe înguste, case cu pereți din piatră și priveliști minunate de pe malurile peninsulei.

Cum lățimea peninsulei este de vreo 100-150 de metri puteți ajunge foarte ușor de pe un mal pe celălalt. În centro storico, o mulțime de localuri vă așteaptă – luați o pauză pentru o înghețată, o cafea sau o gustare. Desigur, nu lipsesc micile magazine cu produse locale sau suveniruri. Terasele sunt pline aproape la orice oră – lumea se relaxează în această atmosferă prielnică.

Apele curate ale lacului găzduiesc o mulțime de pești

În anul 1948 a fost construit centrul SPA (Stabilimento Termale). Apa termală este utilizată în tratamentul și prevenirea afecțiunilor ORL,  reumatologice, ortopedice, dermatologice și ginecologice. În anul 2003 a fost inaugurat în centro storico și centrul Aquaria Thermal Spa, care dispune și de un hotel cu restaurant – detalii Terme di Sirmione

Din Piazza Castello am luat-o la dreapta spre malul apei unde este plaja Grifone. De aici se deschid priveliști frumoase spre munții dinspre partea de nord a lacului. Am luat-o la pas pe aleea amenajată de-a lungul apei, trecând pe lângă alte mici plaje. Ajungem în parcul Maria Callas, o zonă plină de verdeață, cu alei și băncuțe unde te poți opri pentru câteva minute. Tot aici este și vila unde a locuit celebra cântăreață de operă.

O plimbare agale pe malul lacului este extrem de relaxantă
În parcul centrului termal te poți plimba nestingherit

Pe malul apei este un restaurant drăguț cu o terasă acoperită și una în aer liber. Ne-am așezat și noi pentru  a servi o pizza gustoasă sub măslinii din curte. Pe unele alei înguste din centro storico se merge umăr la umăr, deși eram la jumătatea lunii octombrie – nu vreau să știu cum este prin iulie sau august pe aici. De la una din numeroasele gelaterii am decis cu greu sortimentele dorite.

Una din cele mai drăguțe piețe, cu vedere la lac, este Piazza Carducci, un spațiu mai larg cu multe terase/cafenele și baruri. Vă recomand cu căldură să treceți Sirmione pe lista voastră cu locuri de vizitat dacă ajungeți la lacul Garda. Zona lacului Garda este splendidă, cu multe peisaje frumoase. Mai multe informații despre Sirmione găsiți aici – https://sirmionebs.it/

Terasa acoperită era plină la ora sosirii noastre
Am stat în curte sub măslini
Pizza tricolore – culorile steagului Italiei
Pe unele alei înguste se merge umăr la umăr
Va fi greu de ales !
Piazza Carducci flancată de terase,baruri și cafenele

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories