Într-unul din concediile petrecute în Austria, am ajuns și în Elvetia într-o calatorie de vis in St.Moritz. Una din cele mai faimoase stațiuni din Elveția, St.Moritz este atât de renumită, încât numele său a devenit marcă înregistrată. Aici s-au desfășurat 2 ediții ale Olimpiadei de iarnă – în 1928 și 1948. Celebra stațiune montană elvețiană atrage turiști de elită și celebrități, atât vara cât și iarna.
Sunt destule clădiri care nu te atrag, dar este plin de magazine de firmă. Deși este înconjurat de munți cu înălțimi de peste 3000 m, St. Moritz beneficiază, în medie, de 322 de zile cu soare pe an. Chiar dacă este situat la peste 1800 m altitudine, orașul dispune de multe parcări – subterane sau nu, toate sunt cu plată. Dacă ai un buget redus este dificil să te cazezi aici, dar o plimbare prin oraș este….aproape gratuită 🙂.
Este indicat să aveți franci elvețieni la voi….dacă nu, puteți schimba la bancă (și sunt bănci destule, că doar suntem în Elvetia). Elvețienii sunt generoși – acceptă și euro, schimbul este 1 la 1, dar restul îl veți primi în franci. Tot plimbându-ne pe străduțe am ajuns și la cofetăria/bomboneria Hanselmann. Doar când ai intrat și ai inspirat, simți cum te ia cu leșin 😀. Ca să nu pătești ceva, dai câțiva franci și iei niște ,,chestii,, de prin vitrine. Produse, preturi, poze
Moritzersee
Stațiunea s-a dezvoltat în jurul lacului Moritzersee și este situată la o altitudine de circa 1860 m. O plimbare pe malul lacului Moritzersee este obligatorie, iar pe lac găsiți și bărcuțe de închiriat. Acestea sunt numai cu vâsle sau cu motor electric, că doar nu putem polua așa frumusețe. Ținta noastră principală era vârful Piz Nair (3056m).
Până acolo vom avea de parcurs 3 secțiuni: St. Moritz Dorf – Chantarella – Corviglia – Piz Nair. Pe primele 2 segmente vom urca cu funicularul, iar pe a 3-a secțiune se urcă cu o telecabină cât sufrageria 🙂. Din funicularul 2 vom avea o panoramă frumoasă aspura lacului și stațiunii. În apropierea stației de plecare (St.Moritz Dorf) este o parcare subterană pe două etaje, unde am și lăsat mașina.
Piz Nair
De la 3056 m, peisajul este spectaculos și impresionant – se pot vedea multe vârfuri înzăpezite, de peste 4000m. La urcarea cu telecabina am văzut și câteva marmote care se alergau prin vizuinile lor. Un bilet dus-întors cu 2 funiculare și telecabina costă 81 CHF – eu zic că merită investiția. Tot transportul pe cablu în Elveția este scump….există diverse abonamente, dar acestea merită achiziționate doar dacă stai mai multe zile prin zonă. De la stația telecabinei am mai urcat circa 10 minute până pe vârful Piz Nair.
Samnaun
La întoarcere ne-am oprit și în Samnaun. Acest sat din Elveția este o zonă duty-free plină de magazine cu de toate pentru toți. Samnaun arată impecabil, cu căsuțe frumoase, cu flori la balcoane, cu hoteluri sau apartamente de închiriat, iar curățenia este la superlativ. Din cele circa 40 de magazine puteți cumpăra diverse cadouri, parfumuri, ceasuri, ciocolată, suvenire etc. În Samnaun se ajunge pe un drum spectaculos (din Elveția), dar se poate și cu transportul pe cablu din Ischgl (Austria). Aici veneau și austrieci cu mașina pentru a alimenta cu benzină/motorină. Info Samnaun
Dacă ajungi în vestul Austriei poți încerca o escapadă în Elvetia, iar o calatorie de vis in St.Moritz poate deveni o amintire memorabilă. Stațiunea nu este cu nimic mai deosebită din multe puncte de vedere (curățenie, infrastructură etc) decât localitățile montane din Italia sau Austria, dar faima sa întrece cu mult aceste localități.