Köln – un oraș agreabil pentru city-break

2

În luna iunie 2019 am ajuns în Köln pentru a participa la un mult visat concert Phil Collins. Cursa Wizz ne-a lăsat în Dortmund, iar de aici am închiriat mașină. În apropierea centrului sunt 19 parcări pentru cei care vin în Köln cu mașina. Tarifele sunt între 1,5-2,5 euro/oră în timpul zilei, pe timpul nopții tariful este mult mai mic.

Altstadt

Alocați timp suficient pentru a vizita centrul vechi al orașului,Altstadt, ce atrage foarte mulți localnici și turiști. În Altstadt găsim atât străduțe înguste cu cafenele, baruri, dar și piețe largi cu terase care servesc berea locală Kölsch (mai slab alcoolizată), și diverse feluri de cârnați, o altă specialitate germană.

Gama diversificată de restaurante cu specific arab, oriental, Italian, german sau asiatic fac ca alegerea unui local să fie ușoară pentru toate gusturile. În zona comercială veți găsi o mulțime de magazine selecte, unele prezente și pe la noi,dar acestea sunt închise duminica.

Una din cele mai vechi clădiri din oraș – din anul 1626

Domul

Impunătorul Dom care se zărește de peste tot, domină Altstadt. Cele două turnuri ale sale au o înălțime de aproximativ 157 m – de ce aproximativ ?…deoarece turnul Nordic este mai înalt cu 7 cm decât turnul sudic. Construcția celei mai mari biserici din Germania a început în anul 1248, iar din 1996 a intrat în Patrimoniul UNESCO. Conform oficiului de turism, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Germania, cu circa 20.000 vizitatori zilnic. Intrarea este gratuită, dar dacă doriți să urcați cele 533 de trepte din turnul sudic veți plăti o taxă de 3 euro. 

Măreția Catedralei te copleșește și îți dă impresia că este indestructibilă. Vitraliile arată minunat, iar imensele coloane îți vor solicita serios gâtul pentru a le urmări până sus. Din afară cu greu vei găsi unghiul potrivit pentru a cuprinde clădirea în totalitate – încape în lățime,dar nu intră în înălțime sau invers. Clădirea a scăpat nevătămată din al doilea război mondial, iar pe câteva panouri puteți vedea imagini care prezintă zona, acum 77 de ani. Fotografiile acelor vremuri sunt cutremurătoare – peste 90% din suprafața orașului a fost distrusă, iar reconstrucția a fost îndelungată și dificilă.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Germania încape cu greu în fotografii.
Fațada Domului este impresionantă
Detaliu fațadă
Aceste imagini sunt de la sfârștul celui de-al doilea război mondial – Domul a scăpat nevătămat, dar 90% era ruină

În spatele Domului este podul Hohenzollernbrücke, un pod care impresionează prin numărul mare de lacăte atârnate. Sunt mii și mii de lacăte de toate culorile, mărimile și formele – nu mai ai loc unde să agăți unul. Greutatea acestor lacăte nu a determinat autoritățile să le taie (vezi cazul Florența) – deh, pod nemțesc, rezistent, ce mai contează 10-15 tone în plus !. Asta poate dovedi că (vorba Andrei) iubirea schimbă tot…. agăți lacătul, îl închizi și arunci cheile în Rin – astfel se spune că iubirea va fi veșnică.

Sunt mai multe debarcadere de unde puteți porni în croazieră pe Rin

Pe faleza Rinului sunt largi spații verzi unde lumea stă la plajă, alei unde localnicii se plimbă cu bicicleta sau pe jos. Tot în această zonă sunt debarcaderele de unde pornesc croazierele pe fluviu. Aceste croaziere  durează, în general, o oră, dar sunt și croaziere mai lungi care vă pot duce până la Düsseldorf. Dacă vă plimbați pe faleză veți vedea case pitorești, frumos colorate. Unele sunt foarte vechi și au scris pe frontispiciu,anul construcției.

Pentru ea și ea sau el și el

Transportul în comun este impecabil – un bilet de 24 ore pentru maxim 5 persoane costă 13,4 euro,iar o călătorie costă 3 euro. Achiziționarea biletelor se face de la automatele din stații sau de la chioșcurile aflate în câteva stații inclusiv la metrou. Cu acest bilet ne-am plimbat prin oraș, dar am folosit și tramvaiul 1 pentru a ne deplasa la stadionul unde a fost organizat concertul. Una peste alta, Köln poate fi o destinație agreabilă pentru un city-break. Alte informații utile puteți găsi aici – https://www.cologne-tourism.com/

Stadionul unde a fost organizat concertul

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories