Acest articol va prezenta o mică parte din satele izolate si povestile lacurilor din inima Norvegiei. La o suprafață de 385,252 de kilometri pătrați, Norvegia are o populație de 5,5 milioane de persoane. Deoarece majoritatea covârșitoare a țării (peste 90%) este sălbăticie stâncoasă și păduri, Norvegia are multe regiuni întinse, total nepopulate – unele au fost desemnate ca parcuri naționale.
În afara parcurilor naționale, cea mai mare parte a țării este în principal natură neatinsă. Nu este nevoie să vizitezi un parc național pentru a te bucura de sălbăticie și priveliști frumoase. De-a lungul circuitului prin Norvegia am văzut multe sate izolate, poziționate în decoruri pitorești. Fie că sunt situate într-o vale, ori pe coama dealurilor sau între munți, aceste sate au un farmec aparte.
Unele localități rurale sunt situate pe malurile fiordurilor sau lacurilor din Norvegia. Din unele sate izolate, copiii merg la școală….cu barca. Alte sate sunt conectate prin linii regulate de ferry de orașele mai mari. Relieful condiționează și așezarea caselor – de multe ori acestea sunt la distanță una de alta.
O plimbare prin zona rurală a Norvegiei este extrem de relaxantă și liniștitoare. În general casele sunt din lemn și de dimensiuni reduse – cele mari sunt greu de încălzit iarna, care în unele zone durează 8 luni. Indiferent de locație, la toate casele gazonul arată perfect aranjat. Chiar și în zonele rurale, drumurile comunale sunt impecabile.
Cascada Vøringsfossen
Drumul dintre Bergen și Oslo este unul spectaculos și trece prin una din cele mai frumoase regiuni din Norvegia. Atracția principală a zilei a fost cascada Vøringsfossen. Deși are o cădere totală de 182 m, este doar a 83-a cascadă ca înălțime din Norvegia 😮. Vøringsfossen este printre cele mai vizitate cascade din Norvegia. De pe platoul Hardanger apele coboară zgomotos și spectaculos în îngusta vale Måbødalen. Deasupra cascadei și în jurul acesteia sunt mai multe puncte de belvedere, de unde putem admira cascada, în toată splendoarea ei.
Hardangervidda
Drumul care străbate Platoul Hardanger a fost inclus în categoria celor mai spectaculoase drumuri din Norvegia. Această rută face legătura între Eidfjord și Haugastøl (67 km) și este deschisă tot timpul anului. Iarna ninge abundent astfel că pe marginea drumului sunt stâlpi de lemn cu înălțimea de 3,5 m, pentru ca utilajele de dezăpezire să aibă repere. Următoarea oprire am făcut-o la una din cele mai vechi biserici din lemn din Norvegia – Torpo Stavkyrkje. Biserica datează din a 2-a jumătate a sec.XII și este deschisă între 1.06-31.08.
Lacuri
Norvegia are cam 400.000 de lacuri, iar pe parcursul circuitului prin Norvegia am văzut și noi câteva zeci. Aceste lacuri oferă peisaje senzaționale, care vor solicita din plin aparatele foto 😀 . Pe aceste lacuri norvegienii se plimbă cu caiacul sau fac paddleboarding. Dintre lacurile văzute, cel mai mult mi-au plăcut Jølstravatnet și Oldevatnet. Oldevatnet este în apropiere de ghețarul Briksdal și are o lungime de 12 km. Culorile lacului sunt splendide și se schimbă în funcție de locul din care îl privești.
Jølstravatnet este mult mai mare – are o lungime de 30 km și o lățime de 1-1,5 km. Cu o adâncime de 233 m este printre cele mai adânci lacuri din Norvegia. Lacul este înconjurat de munți impresionanți și este situat în apropiere de Forde. Am trecut de 2 ori pe lângă acest lac și am surprins peisaje frumoase.
Acestea au fost doar câteva dintre satele izolate si povestile lacurilor din inima Norvegiei. Zona rurală a acestei țări are un farmec deosebit și este plină de peisaje superbe.