Hola dragi cititori dornici de călătorii. În acest articol vă voi prezenta Barcelona – locuri si detalii mai putin cunoscute. Este orașul meu drag, foarte aproape de suflet și în care aș reveni oricând. Treceți pe lista de vacanță orașul Barcelona – nu veți regreta.
Codorniu
Voi incepe cu vizita de la podgoriile Codorniu situate la circa 40 de km de Barcelona. Este una dintre cele mai vechi afaceri de familie din lume. Istoria a început în anul 1551 și reprezintă povestea a 17 generații, cu o autentică pasiune pentru pământ.
Aici se produce vinul spumant ‘’cava’’, despre care se spune că este cel mai bun din Spania. Strugurii provin doar din podgoriile proprii – peste 6000 de hectare. Turul începe cu vizionarea unui filmuleț de prezentare a familiei și podgoriilor. Apoi, jovialul ghid ne-a plimbat pe domeniul familiei, ne-a explicat etapele prin care se trece până la produsul final și ne-a arătat pivnițele în care stă cuminte, la fermentat, vinul.
Ceea ce impresionează cu adevărat sunt pivnițele, repartizate pe 5 niveluri. La fiecare nivel se află circa un million de sticle, în diferite faze de fermentație. Aceasta durează minim 9 luni, la o temperatură de 12-15 grade. Pivnițele se vizitează pe jos și cu un trenuleț, care timp de circa 15-20 minute ne plimbă prin galerii. Este impresionant să vezi milioane de sticle așezate în rafturi speciale – aceste sticle sunt întoarse periodic.
Ghidul ne-a arătat pe mâinile lui, urmele lăsate de sticlele care bubuie atunci când nu sunt manevrate cu foarte mare atenție. Turul se încheie cu degustarea a două soiuri de cava, alb și roze. Se merge mult pe jos,atât pe afară cât și prin pivnițe, deci este indicat să aveți încălțăminte comodă. Bineințeles că finalul vizitei este într-un magazin de prezentare, de unde puteți achiziționa vinuri din diferiți ani.
Sagrada Familia
În noiembrie 2010 s-au încheiat lucrările din interiorul catedralei Sagrada Familia. Pe 8 noiembrie, după scoaterea schelelor a fost ținută o slujbă de către Papa Benedict. Cei care doreau să fie văzuți (vă sună cunoscut acest lucru?) au plătit și 10.000 euro pentru a sta în primele rânduri. Catedrala arată excepțional la interior, iar lumina soarelui pune în valoare vitraliile impresionante.
Tot de această catedrală se leagă un scandal (cu multe proteste) care a luat naștere odată cu decizia municipalității de a aproba construirea tunelului prin care va trece trenul de mare viteză Barcelona-Paris. Acest tunel trece la doar 1,5-2 m de fundația catedralei, deși existau și alte variante.
Mercat de la Bouqeria
Un alt obiectiv interesant este piața Mercat St.Josep La Bouqeria. Este situată pe Rambla, la circa 300 de metri de Plaza Catalunya. Se numește St.Josep, deoarece piatra de temelie a fost pusă în ziua de Sf.Iosif din anul 1840. În această extraordinară piață găsiți,fructe, legume, pește, fructe de mare, ceaiuri și condimente, înghețată, salate de fructe, preparate tradiționale etc. Din această mare varietate este imposibil să nu cumperi ceva. Bineînțeles că nu am ratat momentul și ne-am luat înghețată, salată de fructe, dar și fructe proaspete. Site Mercat Bouqueria
Eixample Quartier
Cartierul Eixample (extindere în catalană) este considerat a fi unul dintre primele modele de planificare urbană. Proiectul, prezentat de arhitectul Ildefons Cerdà în anul 1855, includea piețe, școli, spitale,magazine – tot ce era necesar pentru viața de zi cu zi. Planurile vizionare prevedeau bulevarde largi, pentru o ventilare mai bună. Colțurile intersecțiilor erau tăiate în unghi de 45 de grade pentru fluidizarea traficului, în special a transportul public.
Blocurile sunt construite pe axa nord/vest-sud/est, astfel încât apartamentele să beneficieze de cât mai multă lumină solară. Străzile acestui cartier au o lățime de 20 de metri, bulevardul Gran Via are 50 de metri lățime, Passeig de Gracia are 60 de metri lățime. Distanța între două intersecții este de 113 metri. Briza se simte chiar dacă ești la distanță mare de Mediterana, tocmai datorită lățimii străzilor. Și astăzi la extinderea orașului se ține cont de planurile acestui arhitect.
Camp Nou
Barcelona are multe muzee – știați că muzeul clubului F.C Barcelona este mai vizitat decât muzeul Pablo Picasso ?. Acesta din urmă beneficiază de circa 800.000 de turiști anual, pe când muzeul clubului este vizitat de circa 1.200.000 de turiști. Pentru orice împătimit al fotbalului și nu numai, o vizită în acest templu este ceva unic.
Veți ajunge de la nivelul terenului până la loja presei – vedem vestiarele, capela, tunelul de acces, tribunele – imaginea de sus, din înaltul tribunei este memorabilă. Magazinul de suveniruri vă așteaptă cu tricouri, șepci, magneți etc cu însemnele echipei blau-grana. Link Camp Nou
Dacă în acest articol am văzut Barcelona – locuri si detalii mai putin cunoscute, în articolul următor vom povesti despre cele mai vizitate obiective turistice din acest splendid oraș.