Alternativă excelentă la valea Prahovei – zona Sătic/Podu Dâmboviței

3

Sătic-Podu Dâmboviței reprezintă o alternativă excelentă la valea Prahovei sau zona Bran-Moeciu. Este o zonă mai puțin cunoscută și frecventată, situată la 4 km de Rucăr și la o oră de Brașov pe DN73 Pitești-Brașov. Sunt două văi paralele – prin Sătic curge râul Dâmbovița (valea Dâmboviței), iar prin valea Dâmbovicioarei, curge pârâul cu același nume.

Ce putem face ?

Sunt câteva obiective de văzut, dintre care menționez – cheile Dâmbovicioarei, peștera Dâmbovicioara dar și căteva trasee ușoare cu plecare din Sătic sau de la peșteră. În zonă sunt mai multe pensiuni drăguțe, unde vă puteți caza pentru câteva zile. Peisaje rurale pitorești, case vechi, căpițe de fân, liniște și priveliști frumoase – astfel vor fi răsplătiți cei care caută așa ceva. Sper ca pozele atașate să vă convingă să vizitați zona.

Lacul de acumulare Sătic și căsuțele de la Satul lui Andrei (unde vă puteți caza)

Case vechi în Sătic

Astfel de peisaje pitorești puteți vedea pe cele două văi

Văcuțele pasc liniștite și nu le pasă că trecem printre ele.

Trasee montane ușoare

Mergeți prin Sătic până la o mică hidrocentrală (unde se termină asfaltul), apoi faceți dreapta peste pod și parcați mașina. De aici încep două trasee ușoare, fiecare cu o durată de circa 60-75 min/sens – unul spre cabana Garofița Pietrei Craiului, celălalt spre cabana Dragoș Bejan/Valea lui Ivan.

Ambele trasee ne duc către masivul Piatra Craiului – de la fiecare cabană încep alte trasee către creastă. Noi am parcurs primul traseu, prin pădure, în ușoară urcare dar nimic dificil. Pe drum am văzut o mulțime de flori, care încântă privirea și fac traseul mai atractiv.

De la cabană avem o vedere frumoasă către Piatra Craiului. De menționat faptul că la cabană nu veți găsi nimic – în afară de ceai și apă, astfel că ar bine să aveți ceva în traistă.

Indicatoarele cu cele două trasee ușoare

Pe traseu vom întâlni o mare varietate de flori.
Din loc în loc zărim marcajul ,,cruce galbena,,

După aproape o oră de mers se zărește creasta Pietrei Craiului
Frumoasele și delicatele flori de ,,nu ma uita,,
Suntem la căteva minute de cabană
Cabana Garofița Pietrei Craiului
În spatele cabanei este o poieniță cu flori
O frumusețe de floare pe lângă cabană
Vedere spre Piatra Craiului

Cele 2 trasee care pornesc de la cabana Garofișa Pietrei Craiului.

Peștera Dâmbovicioara

aici se poate ajunge cu mașina sau puteți face o drumeție de circa o oră prin cheile Dâmbovicioarei. Fiind parc natural, la intrarea în chei se plătește o taxă modică. Vizitarea peșterii se face cu ajutorul benevol al copiilor din zonă – la ieșire îi veți răsplăti cu cât considerați.

De la peșteră ați putea merge pe jos, tot cam o oră, până la cabana Brusturet – traseul este pitoresc și trece prin alte chei. Fiind drum forestier se poate ajunge și cu mașina, dar ar fi păcat să nu faceți o plimbare prin natură. Cabana Brusturet este situată la o altitudine de 1000 m – aici puteți mânca (ciorbe,preparate la grătar) sau doar să vă relaxați cu o bere sau o băutură răcoritoare. De la cabană pornesc și alte trasee spre Piatra Craiului – unul din cele mai spectaculoase din România. Din Dâmboviciora sunt disponibile și Alte trasee

Case vechi în satul Podu Dâmboviței.

O cascadă în drum spre cabana Brusturet

Formațiuni stâncoase pe drumul spre Brusturet
Intrăm în alte chei spre cabana Brusturet
Zona este spectaculoasă
Pereții de stâncă sunt foarte apropiați
La ieșirea din chei se vede masivul Piatra Craiului – ne apropiem de cabana Brusturet
Cabana Brusturet
Interiorul rustic al cabanei
De aici se pleacă pe alte trasee montane.
2 Raspunsuri
  1. Alexandr Marchidanu

    M-a inspirat acesta descriere. Vom face si noi acest traseu.
    Recomand plimbare la poalele Pietrei Craiului prin Cheile Zarnestilor – Poalele Grindului si satul Pestera.

Adauga un comentariu

My New Stories