Cel mai frumos oraș din Elveția

5

După vizita prin cel mai mare oraș din Elveția, Zurich, o altă zi a fost dedicată orașului Lucerna – considerat a fi cel mai frumos oraș din Elveția. Controlul la granița elvețiană se face în principal pentru vignetă. Aceasta este disponibilă doar pentru 1 an și costă 40 CHF. Elvețienii sunt generoși, acceptă și euro, adică tot 40 euro. Norocul nostru a fost că mașina închiriată avea vignetă, cumpărată de alții înaintea noastră – vigneta nu se mai poate dezlipi de pe parbriz.

Infrastructura elvețiană este din altă ligă, autostrăzile sunt impecabile, iar limita de viteză este de 120 km/oră. Din numeroasele parcări din Lucerna, am ales Bahnhof Parking P3 cu 447 locuri. Este situată lângă gară, iar până în centrul vechi avem de mers 10 minute. Link parcări

Orașul Lucerna, situat pe malul lacului Vierwaldstättersee (lacul celor 4 cantoane), este străbătut de râul Reuss. Pe ambele maluri se află clădirile emblematice ale orașului. În câteva minute ajungem pe malul lacului, iar sesiunea foto poate începe.

Gara din Lucerna
Unul din vapoarele cu care vă puteți plimba pe lac

Kapellbrücke

Este cel mai vechi pod de lemn din Europa, dar și cel mai fotografiat loc din Lucerna. Podul Capelei își ia denumirea după capela Sf.Peter situată în apropiere. Podul cu flori, construit în sec XIV, are o lungime de 200 m și este un simbol al orașului Lucerna. Din păcate, în 1993, a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu devastator.

După lucrări de refacere care au durat circa 8 luni, și-a recăpătat aspectul inițial. La unul din capete, veghează Turnul Wasserturm (cu o înălțime de 34 m) care face parte din vechile fortificații ale orașului. O plimbare pe acest pod este obligatorie, mai ales că vara este încărcat de flori.

În fiecare an decorul floral este diferit – noi am prins petunii.

Altstadt

La capătul podului intrăm în Altstadt, loc ideal pentru o plimbare relaxantă. Aleile și străduțele sunt pavate cu piatră cubică, iar traficul auto este restricționat. Centrul vechi este remarcabil prin arhitectura sa medievală bine păstrată. Din loc în loc se deschid piețe frumoase cu clădiri (multe din sec.XVI) pictate sau cu diferite blazoane.

Toată lumea este extrem de liniștită și relaxată – nu ai putea fi altfel prin aceste orașe elvețiene, unde totul este impecabil. Plimbarea prin această zonă te face și pe tine, ca și turist, să te integrezi în atmosfera locului. În Altstadt găsești multe firme celebre (prezente și pe la noi), dar și magazine cu ceasuri, produse locale, cafenele, restaurante etc. Am admirat vitrinele minunat aranjate și perfecțiunea în realizarea detaliilor.

Kapellplatz – una din piețele din Altstadt
Așa ceva nu vezi în fiecare zi

Gelateriile de pe stradă nu sunt prea atractive – o cupă costă doar 4 CHF. Mi-am făcut curaj și am intrat într-o ciocolaterie – doar dacă tragi pe nas și a crescut glicemia😊. Două din cele mai importante simțuri,văzul și mirosul, sunt solicitate la maxim, astfel încât dacă o să cedați, o faceți pe riscul vostru.

Ne continuăm plimbarea și ajungem la Spreuerbrücke, un alt pod îngust, construit în 1408. O altă stradă care merită vizitată este Museggstrasse, stradă care urcă pe un deal în spatele orașului vechi. Aici vedem un vechi zid (Mussegmauer), parte din fortificațiile orașului – din cele 9 turnuri existente, 4 sunt deschise vizitatorilor, cu intrarea gratuită.

Ciocolaterie din Lucerna – mai bine nu intrați !
Zeitturm, cel mai frumos turn din oraș – de sus se deschid priveliști frumoase

Am vizitat și noi, 3 turnuri, iar de sus se deschide o priveliște deosebită asupra orașului și lacului. Există o pasarelă exterioară care face legătura între turnuri. Cel mai frumos mi s-a părut Zeitturm – aici se află cel mai vechi ceas public din oraș. Un fapt interesant – fiind cel mai vechi, are onoarea de a bate primul ora exactă, cu un minut înaintea celorlalte ceasuri din oraș.

Sus în turn (urcați pentru că nu veți regreta) veți putea vedea mecanismul acestui ceas și modul de funcționare. O luăm pe alte alei și ajungem lângă lac – puteți lua un vapor care face curse regulate între localitățile de pe ambele maluri. A fost o zi frumoasă și vă recomand din suflet să vedeți Lucerna, cel mai frumos oraș din Elveția.

Ați sta la bloc în Lucerna ?

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories