Muzeul Jucăriilor din București-Amintiri din copilărie

7

Similar celui din Salzburg și în București există Muzeul Jucăriilor. Doi oameni inimoși, frații Cristian și Mihai Dumitru, au strâns timp de 40 de ani mii și mii de jucării ajutați și de donatori din toată țara. Această frumoasă expoziție găzduiește o colecție impresionantă de jucării. Am contribuit și noi la îmbogățirea colecției prin câteva jucării care și-au găsit aici un loc binemeritat.

Vizitarea muzeului oferă celor mari o reîntoarcere emoționantă în lumea copilăriei, iar celor mici le poate stârni zâmbete sau întrebări. Lumea jucăriilor este găzduită de Muzeul Național de Istorie al României și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10-18.

Aceste obiecte au fost donate de noi.
O păpușă din anii 40
Cărțile și revistele cu Mihaela, prietena copiilor

Expoziția este organizată pe mai multe secțiuni – jucării românești și străine, cărțile și revistele copilăriei, jocurile copilăriei, desenele copilăriei, manuale și caiete etc. Am revăzut jocurile celebre produse la fosta Întreprindere Poligrafică Banat – Piticot, Nu te supăra frate, Păcălici sau Animale din continente. Păpușile de la fabrica Arădeanca ocupă un loc de cinste – multe dintre aceste păpuși luau calea exportului.

În anii 70-80 România avea 8 fabrici de jocuri și jucării. Cele mai multe jucării expuse sunt din perioada anilor 1950-1980. Nu lipsesc celebrele sticle de Ci-Co și apă minerală dar și cutiile de bomboane ale acelor ani. Vă mai amintiți bomboanele Cip sau celebrele bomboane cubaneze ? Tot respectul pentru acești oameni inimoși care au avut pasiunea și răbdarea de a aduna atâtea jucării, jocuri, reviste, cărți etc.

Dropsuri și bomboane Cip ambalate sau vărsate
Cutii de bomboane din anii 60-70-80
Celebrul coș de Alimentara și hărtii de la guma de mestecat

O secțiune separată este dedicată benzilor desenate. Vom vedea unele din anii 20,30,40 dar și cele apărute la începutul anilor 90. Recomand tuturor să vină în vizită la acest muzeu,pentru că nu o să vă pară rău. Veți avea parte de multă emoție și bucurie, dar și posibilitatea de a explica celor mici, cam cum se distrau părinții lor.

Mai multe detalii și alte fotografii – aveti aici sau aici

Aici sunt și primele reviste apărute după 1989
Iar acestea sunt dinainte de anii 80
Fiecare exponat este numerotat,iar pe panoul alăturat găsim titlul și anul apariției

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories