Pentru o vacanta in Sardinia, din septembrie 2019, am ales o cazare în Orosei. Domo Faunele este situată în zona veche a orașului (centro storico), pe o străduță liniștită și puțin circulată. Prețul plătit (în martie 2019) a fost de 155 lei/pers/noapte cu mic dejun inclus, sau dacă preferați….32,5 euro/persoană. Camerele sunt spațioase și arată foarte bine cu mobilierul vopsit crem și bleu.
Pensiunea are 5 camere duble și triple dispuse la etajele 1 și 2 plus un apartament, la parter. Prima masă a zilei este bogată, contrar a ceea ce știm despre micul dejun Italian. Fiind o zonă frecventată de mulți turiști germani, proprietarii s-au adaptat cerințelor – pe neamț nu-l păcălești cu un croissant la micul dejun 😊. Am avut inclusiv fructe din livada proprie – smochine, piersici + pepene galben.
Am fost încântați de alegerea făcută și o recomand celor care ajung pe aici. https://www.faunele.com/
Pe lângă plaje spectaculoase, în cele 7 zile de vacanta in Sardinia, am fost nevoiți să luăm și masa 😊 – urmează câteva recomandări, din experiență proprie.
Bar Trattoria Manu
este localul unde am servit cina de trei ori – local fără site propriu (nici nu are nevoie), dar cu reviewuri foarte bune. Meniul este scris pe 2 table plimbate de la o masă la alta. Jumătate din preparate sunt diferite în fiecare seară – totul este proaspăt și se prepară pe loc. Coperto este doar 0,5 euro – în acești bani primești un coșuleț cu o pâine specifică Sardiniei – pane carasau, subțire și crocantă.
În prima seară am început cu un aperitiv tradițional, pomodoro con bottarga e fichi. Pomodoro = roșii, fichi = smochine, bottarga = icre conservate prin sărare și uscare – totul stropit cu ulei de măsline. Apoi am comandat pește spadă și ton roșu, ambele delicioase. Porțiile sunt suficient de mari, iar gustul face diferența. În celelalte seri am ales pește la grătar, lasagna cu legume, platou mixt (cu creveți,baby calamar,pește), felii subțiri de carne de vită cu garnitură. La desert am încercat cheesecake și bineînțeles tiramisu.
Locanda Fuffuraju
Este un alt local foarte bun, situat în localitatea La Caletta. Meniul nu este foarte vast, dar ceea ce se prepară aici este senzațional. Pentru început am ales un preparat tradițional sard,Culurgiones – paste umplute cu cartofi,mentă și pecorino, servite cu sos de roșii.
A urmat un platou fritto misto di pesce și pesce spada alla Oristanese – preparate delicioase. La desert am servit sorbetto al limone, răcoritor și ușor. Seara s-a încheiat cu un digestiv – Brancamenta și Limoncello. Am rămas impresionați de ceea ce oferă acest local, iar dacă ajungeți pe aici nu trebuie ratat. Fuffuraju
Pasta e Pasta
este un local specializat în paste de diverse feluri, preparate în moduri diferite. Meniul restrâns este compus din 16 preparate, se așteaptă cam 15-20 de minute, iar totul se prepară pe loc. Am încercat ravioli di mare (ravioli negre cu cerneală de sepie,umplute cu pește proaspăt și bottarga) și malloreddos estate (paste scurte specifice zonei, cu roșii cherry,busuioc,piper roșu,usturoi și ricotta rasă). Nouă ne-au plăcut și este indicat să încercați preparatele tradiționale Sardiniei – veți avea surprize plăcute. PastaePasta
Sas Animas Pane e Vino
este un bar enotecă aflat în centro storico din Orosei. Meniul nu este foarte stufos, dar calitatea preparatelor este foarte bună. Puteți alege din cele 11 tipuri de gustări și aperitive (tapas e antipasti) – platoul cu salamuri și brânzeturi specifice este excelent. Am ales apoi un ciolan de porc (preparat diferit de ceea ce știm noi) cu garnitură și un preparat pe bază de carne de vițel, alături de un pahar de vin roșu. La toate restaurantele puteți cere vinul casei,foarte bun și preparat pe plan local.
În general preparatele pe bază de pește costă în jur de 15-17 euro porția – totul este gătit din pește proaspăt sau fructe de mare pescuite în aceeași zi. Gustul este deosebit, iar modul de preparare și garniturile alăturate dau o valoare și mai mare. Pastele au prețuri între 8-14 euro (cele mai scumpe fiind cu fructe de mare), alte preparate costă între 5-15 euro (aperitive și fel principal).
Am văzut turiști englezi,ușor de recunoscut, nu doar după vorbă, ci după ce aveau în farfurie – cartofi prăjiți cu ketch-up….brrrr…. să vii în Italia și să mânânci ca-acasă !!!. Închei aici articolele despre vacanta in Sardinia, dar sunt sigur că voi reveni pe insulă pentru că mai sunt multe locuri și plaje de descoperit.
Ciao a tutti !