Tre Cime di Lavaredo

0

Unul din cele mai frumoase trasee din Dolomiti este cel care înconjoară Tre Cime di Lavaredo. Aceste stânci reprezintă o imagine emblematică din Dolomiți, cei mai frumoși munți din lume. Accesul se face din apropierea lacului Misurina, pe un drum privat, prin plata unei taxe de 30 euro pentru autoturisme. Drumul de 7 km este asfaltat – ultima parte este ceva mai dificilă, cu viraje strânse și abrupte.

Cum locurile de parcare sunt limitate la peste 2300 m altitudine, la un moment dat accesul este blocat de către poliție. În sezon, recomand să ajungeți la intrarea pe acest drum cel târziu la ora 9. Oamenii din parcare, îndrumă mașinile să ocupe locurile disponibile, de sus în jos. Nu se parchează pe marginea drumului, ca pe Transfăgărășan, astfel că drumul de acces este liber în permanență.

Rifugio Auronzo este poziționat într-un cadru de vis la 2330 m altitudine. Clădirea cu 4 nivele, oferă 104 locuri de cazare, în 25 camere cu 2-6 paturi. Cu siguranță un răsărit sau un apus văzut de aici reprezintă momente memorabile. De la refugiu începe traseul circular în jurul Tre Cime di Lavaredo –. Cea mai frumoasă imagine a acestor stânci o puteți vedea de pe partea opusă (fața nordică) astfel că trebuie să parcurgeți acest traseu care le înconjoară.

Din apropierea lacului Misurina începe drumul cu taxă spre Rifugio Auronzo
Tre Cime di Lavaredo
Se parchează doar pe spațiile amenajate,de sus,în jos – când e plin,jos,poliția blochează drumul.
Tre Cime di Lavaredo
Rifugio Auronzo și crestele Dolomitilor
Rifugio Auronzo
Cu răbdare, poți aduna pietre ca să lași amintiri 😊
Tre Cime di Lavaredo
Traseele montane sunt numerotate – noi urmăm 101
Tre Cime di Lavaredo
Stâncile Tre Cime di Lavaredo văzute de pe partea sudică
Peisaje minunate

Rifugio Lavaredo

Prima parte a drumului este foarte lejeră, fără urcare sau coborâre, iar după 30-40 de minute ajungem la Rifugio Lavaredo. Construit în 1954, acest refugiu este deschis pe perioada verii,din iunie în septembrie. Cabana oferă câteva locuri de cazare și dispune de loc amenajat pentru aterizarea elicopterelor implicate în operațiuni de salvare.

Aici am luat o pauză de hidratare și am făcut alte poze deosebite. Apoi am urmat poteca mai lină (există una ceva mai scurtă dar mai abruptă) către zona de belvedere Forcella Lavaredo – un punct de popas de unde putem admira mărețul și impresionantul spectacol oferit de Dolomiți. Info Rifugio Lavaredo  

Rifugio Lavaredo
Ne apropiem de Rifugio Lavaredo
Rifugio Lavaredo
Un prim popas la Rifugio Lavaredo
Rifugio Lavaredo
Urcăm spre punctul de belvedere
Rifugio Lavaredo
Flora montană își face apariția
Tre Cime di Lavaredo
Tre Cime di Lavaredo – vedere laterală
Tre Cime di Lavaredo
Peisaj impresionant !
Forcella Lavaredo
Punctul de belvedere

De aici drumul se poate continua către Rifugio Locatelli (mai durează cam 60 min) sau se poate coborî pentru a scurta traseul. Am ales coborârea, destul de accentuată în prima parte. Apoi traseul trece pe la baza maiestuoaselor stânci (de aici se pot observa cel mai bine), traversează pajiști alpine cu multe flori specifice zonei montane. Stânca din mijloc (Cima Grande) este cea mai înaltă și are o înălțime de 2999 m, celelalte două, Cima Ovest și Cima Piccola având 2973 m respectiv 2857 m. Pe aceste stânci sunt amenajate unele din cele mai faimoase trasee de escaladă.

Tre Cime di Lavaredo
Cima Ovest are 2973 m
Tre Cime di Lavaredo
Rifugio Locatelli/Drei Zinnen – traseul mai dura încă o oră
Tre Cime di Lavaredo
Tre Cime di Lavaredo vedere de pe partea nordică
Flora montană divers colorată
Tre Cime di Lavaredo

Rifugio Locatelli
Rifugio Locatelli este poziționat într-un cadru magnific
Tre Cime di Lavaredo
Tre Cime di Lavaredo – de aici se văd în toată splendoarea

Malga Langalm

Se ajunge la cabana Malga Langalm, loc unde ne-am odihnit puțin și am mâncat din rucsac. Toate mesele erau ocupate, iar bucătăria cabanei funcționa din plin. Meniul este restrâns, dar totul este fresh și se prepară pe loc. De la Malga Langalm drumul urcă puțin și după încă o oră ajungem la parcare. Vremea excelentă ne-a permis să admirăm peisajul pe mulți km – se văd și vârfurile montane din Austria. Întregul traseu (cu pauze incluse) a durat cam 4 ore și jumătate. Giro delle Tre Cime di Lavaredo este un traseu relativ ușor, cu peisaje spectaculoase, parcurs de foarte multă lume. Informații utile găsiți AICI 

Tre Cime di Lavaredo
Tre Cime di Lavaredo – o altă perspectivă de la cabana Malga Langalm
Malga Langalm
Terasa cabanei era plină
Malga Langalm
Un alt decor fabulos
Malga Langalm
Așa arată o cabană din Dolomiti – la 2283 m altitudine
Dolomiti
În zare se văd vârfurile din Austria
Dolomiti
Ultima parte a traseului
Dolomiti
Jos se vede lacul Misurina

San Candido

După-amiază am vizitat unul din satele aflate în apropiere, San Candido, un sătuc splendid pe care vi-l recomand să-l vedeți dacă aveți timp. Satul era în zile de sărbătoare – se aniversau 1250 ani de la prima atestare documentară. Pe străzi erau mulți turiști, casele superbe aveau multe flori la balcoane, multe tarabe cu diferite produse locale sau de artizanat – o încântare să te plimbi pe aici. San Candido este situat la o altitudine de 1175 mși are vreo 3000 de locuitori. Zona este căutată de iubitorii muntelui, dar și de turiștii care sunt dornici de peisaje magnifice, servicii de calitate și aer curat.

San Candido
Centrul pietonal din San Candido
San Candido
Un hotel care arată splendid
San Candido
Am intrat într-un magazin cu produse locale 😃
San Candido

San Candido
Decorațiuni stradale
San Candido

San Candido
Centrul pietonal din orășel
San Candido
O curte splendidă din San Candido
San Candido

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories