Unul din cele 31 de state federale mexicane, Oaxaca, oferă o mare diversitate de obiective turistice. Dacă despre cel mai lat copac din lume am scris într-un articol anterior, astăzi vom vedea 3 locuri diferite, inclusiv capitala Oaxaca.
Oaxaca
Aflat la o altitudine de 1550 m, Oaxaca este unul din minunatele orașe coloniale mexicane. Zócalo este cea mai frumoasă piață din oraș, locul de întâlnire pentru toată lumea. Pe străduțele din centro historico vedem casele colorate, multe fiind ridicate în sec.al XVI-lea, după invazia spaniolă. La parterul acestor case sunt magazine, restaurante sau cafenele. Mexicul este unul din marii producători / exportatori de cacao. Aceasta se folosește pentru a face pâine cu cacao și chiar bere cu cacao (cu un gust deosebit).
Oaxaca este și capitala ciocolatei – am vizitat un mic atelier unde se produce ciocolată, iar masa de cacao se vinde la kilogram. Nu trebuie să ratezi o plimbare prin piața Mercado Benito Juarez. Aici vei putea cumpăra cacao, cafea, ciocolată, legume, fructe exotice (pentru noi 😀), îmbrăcăminte, obiecte de artizanat, diverse băuturi. Bineînțeles că nu lipsesc renumitele chapulines (lăcuste prăjite) ….nu mă întrebați, că nu am încercat 🙂.
Monte Alban
A fost întemeiat în jurul anului 500 î.H, iar cu 1000 de ani înainte de sosirea spaniolilor în 1521, orașul zapotec (numit acum Monte Alban) era unul înfloritor. Din păcate, numele său original nu este cunoscut. A fost una din cele mai dezvoltate cetăți din acele timpuri – erau prevăzute bazine care colectau apa de ploaie, dar și un sistem de irigații.
Monte Alban este situat pe un deal de unde poți vedea 3 văi, străjuite de Munții Sierra Madre. În jurul Gran Plaza sunt temple, morminte, un observator dar și terenul de pelotă. Acest sit arheologic este inclus în patrimoniul UNESCO și este unul din cele mai mari și mai importante situri arheologice din Mexic.
El Rey de Matatlan
O altă experiență interesantă a fost vizita la o fabrică de băuturi tradiționale mexicane. Tequila sau varianta superioară, mezcal sunt băuturi alcoolice, preparate din agava albastră. Când agavele au între 8-12 ani, miezul lor (numit piña) este extras și gătit până la 72 de ore. Varianta de mezcal ținută minim 1 an în butoaie de stejar se numește añejo, iar cea care se ține minim 2 luni este reposado.
O curiozitate – în sticlele în care se îmbuteliază mezcalul se pot introduce șerpi sau viermii plantei de agave. Pe lângă tequila și mezcal, de la această degustare nu au lipsit diferitele variante de lichior – de cafea, alune, cacao, mango etc. Acestea au fost locurile incluse în circuitul nostru, dar Oaxaca oferă multe alte obiective turistice.