Ce ascunde Norvegia ?

5

Vrei să afli ce ascunde Norvegia ? În acest articol vei descoperi 10 lucruri mai putin știute despre această țară unică. Cu o populație de 5,5 milioane de persoane, Norvegia are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa (după Luxemburg) și al șaselea din lume. Țara Fiordurilor are a 6-a flotă comercială a lumii cu 1.412 de bărci comerciale deținute.

Norvegia este al doilea cel mai mare exportator de fructe de mare din lume (ca valoare) după China. Având peste 400.000 de lacuri și multe râuri,  hidrocentralele furnizează aproximativ 98–99% din energia electrică a Norvegiei, mai mult decât orice altă națiune de pe planetă. Lacul Mjosa este cel mai mare din Norvegia – are o lungime de 117 km.

Cu cei 117 km, lacul Mjosa este cel mai mare din Norvegia
Lacul Briksdalsvatnet de la baza ghețarului Briksdal
De lângă lacul Briksdalsvatnet avem peisaje fantastice
Lacul Oldevatnet – cei 2 caiaciști nu vor fi deranjați de bărci cu motor sau ski-jeturi
Oldevatnet

Fiorduri

Norvegia este una dintre cele mai muntoase țări din Europa. Coasta Norvegiei însumează 2.500 km sau peste 25.000 km dacă luăm în considerare și fiordurile. În Norvegia sunt 1190 de fiorduri – locul 2 și 3 în lume, ca lungime, fiind deținute de Søgnefjord (204 km) și Hardangerfjord (179 km). Pe locul 1 este Scoresby Sund (350 km) din Groelanda. Despre cele mai spectaculoase fiorduri vizitate în Norvegia, puteți citi AICI.

Geirangerfjord
Celebra cascadă Seven Sisters din fiordul Geiranger
Fiordul Geiranger
Søgnefjord
Søgnefjord
Cu cei 204 km Søgnefjord este cel mai lung fiord din Norvegia
Un apus splendid pe Innvikfjord
Innvikfjord

Infrastructură

Câteva cuvinte și despre infrastructura norvegiană. Norvegia dispune de 660 km de autostradă (i-am ,,făcut,, la acest capitol…dar e singurul 🙂) , în schimb are peste 1000 km de tuneluri. Ryfylke este cel mai lung tunel subacvatic din lume, destinat circulaţiei automobilelor – 14.3 km lungime. Tunelul coboară până la 292 metri sub nivelul mării, ceea ce l-a făcut şi cel mai adânc.

Tunelul Lærdal este cel mai lung tunel rutier din lume (24,5 km) și leagă localitățile Laerdal și Aurland. Acest tunel a fost proiectat cu iluminare specială și scurte secțiuni drepte pentru a evita monotonia în timpul trecerii. Tunelul este împărțit în patru secțiuni separate de trei peșteri artificiale menite să întrerupă plictiseala deplasărilor în subteran. Tunelul principal are lumini albe, peșterile au iluminare albastră cu lumini galbene la margini pentru a da o impresie de răsărit.

Ce ascunde Norvegia ?
Intrăm în cel mai lung tunel rutier din lume
Ce ascunde Norvegia ?
Una din cele 3 peșteri artificiale.
Ce ascunde Norvegia ?
În aceste peșteri artificiale predomină lumina albastră

Hardanger

O realizare remarcabilă este tunelul Vallavik cu o lungime de 7510 m. Acest tunel are la capătul dinspre podul Hardanger, un sens giratoriu. Din tunel se iese direct pe podul Hardanger, cel mai lung pod suspendat din lume, între 2 tuneluri – 1380 m. De pe pod se intră în tunelul Butunnelen, cu alt sens giratoriu. După o curbă de 180 grade prin tunel, se iese la lumină – ne-am oprit într-un punct de panoramă de unde se poate admira podul. Alte reușite spectaculoase ale inginerilor norvegieni sunt Atlantic Road sau Drumul Vulturilor .

Fiordul Hardanger
Hardangerfjord
Ce ascunde Norvegia ?
Podul Hardanger

Știați că

În continuarea articolului Ce ascunde Norvegia ? vei afla și câteva prețuri din această țară. în Norvegia veți plăti între 15 și 20 de euro pentru 1 pachet de țigări și 9-12 euro pentru o bere. Combustibilul costă între 1,7-2,4 euro/litru, în funcție de zona în care te afli. O masă la restaurant este mai ieftină cu 20-25% comparativ cu Elveția, iar somonul costă cât puiul 😀. Se poate mânca foarte bine și sensibil mai ieftin la rulotele stradale. În general cota TVA este de 25%.

Un fapt extrem de interesant – norvegienii sunt cei mari consumatori de pizza din lume, iar Italia nu este pe podium ! Prin toate locurile prin care am fost, o pizza costă între 17-25 euro, funcție de ingrediente. Nu contează că ești într-un oraș mic sau pe malul mării în Oslo, prețurile sunt cam aceleași.

Norvegia nu este membru UE, dar face parte din SEE (Spațiul Economic European) – astfel tarifele de roaming sunt aceleași ca în UE. Engleza este materie de bac, deci toată lumea știe engleză – de la lucrătorii din hoteluri până la șoferii de autobuz sau vânzătorii din magazine. Am rămas impresionat de această țară și îmi doresc să revin…pentru că merită. Norvegia este țara care are, probabil, cele mai spectaculoase peisaje din Europa.

Ce ascunde Norvegia ?
Mâncarea de la rulotele stradale este foarte bună
Ce ascunde Norvegia ?
Au și norvegienii berea lor…și încă una foarte bună 🙂
Ce ascunde Norvegia ?
O pizza excelentă
Ce ascunde Norvegia ?
Pizza de vară
Bonul de la un restaurant pe malul mării în Oslo

Acum că ai aflat ce ascunde Norvegia ? sper că te-am motivat să vizitezi măcar o dată Țara Fiordurilor 🙂

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories