Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam

5

În rândurile următoare vin cu câteva sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam. Mă refer la cea mai convenabilă variantă de transport și de vizitare a obiectivelor turistice. Am studiat intens acest aspect – este greu de ales dintre multiplele variante de bilete. Transportul în comun este extrem de bine pus la punct, dar are și un preț pe măsură. Călătoriile sunt scumpe și orice abonament alegeți, veți economisi bani frumoși.

Ca o primă sugestie, încercați să găsiți o cazare situată în apropierea unei gări, pentru un acces facil la mijloacele de transport. În Amsterdam sunt vreo 7 gări – Centraal, Zuid, Amstel, Bijlmer, Sloterdijk, RAI, Lelylaan, deci aveți de unde alege. Apoi stabiliți ce obiective vreți să vedeți și astfel veți ști ce card să alegeți.

Transportul în Amsterdam

Liniile de tramvai, metro, bus și ferry din Amsterdam sunt operate de GVB. Mijloacele de transport sunt vopsite în culorile alb și albastru – site oficial GVB . De la ghișee sau automatele din aeroport,din gări și din oraș se pot achiziționa 3 tipuri de tichete.

1. Amsterdam Travel Ticket valabil pe 1, 2 sau 3 zile cu prețuri de 17, 22,5 și 28 euro. Aici aveți inclus transport nelimitat în Amsterdam, plus transport la/de la aeroport cu bus 397 Airport Express, sau cu trenul până la orice gară din Amsterdam.

2. GVB day or multi-day ticket – aveți călătorii nelimitate pe toate mijloacele GVB (fără transport la/de la aeroport). Durata se calculează de la prima validare – de la 24 ore până la 168 ore (7 zile). Pentru 1 zi tichetul costă 8,5 euro, 2 zile = 13,5 euro, iar pentru 7 zile = 37 euro.

3. I amsterdam City Card – include călătorii nelimitate pe mijloacele GVB și intrări gratuite la unele  obiective. Valabilitate – între 24 și 120 ore cu prețuri de la 65 la 130 de euro.

Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Cu acest tichet aveți călătorii nelimitate în Amsterdam + transport la și de la aeroport
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam - linie ferry
Abonamentul include și câteva linii de ferry
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Abonamentele GVB nu includ transport la și de la aeroport
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Una din cele 5 linii de metrou GVB

Transport în regiunea Amsterdam

Acest tip de abonament este ideal pentru cei care vor să vadă obiective situate în apropiere de  Amsterdam. Noi am optat pentru acest tip de tichet – l-am cumpărat din aeroport de la ghișeele NS, unde se vând și bilete de tren. Prin călătoriile efectuate în zona de valabilitate, după 2 zile ne-am scos banii.

Amsterdam&Region Travel Ticket este disponibil între 1 și 3 zile consecutive și costă între 19,5-36,5 euro. Perioada începe la data primei validări în orice mijloc de transport. De exemplu dacă optați pentru 3 zile, să zicem marți – joi, biletul poate fi folosit de la ora 0 a zilei de marți până vineri dimineață la ora 4 (aveți inclus transport de noapte). Cardul este valabil pe mijloacele de transport ale companiilor GVB, Connexxion, EBS, pe linia 858 a companiei Arriva la/de la Keukenhof, dar și pe trenurile NS din regiunea Amsterdam. În abonament este inclus transferul la/de la aeroport (bus 397 Airport Express).

Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Autobuzele Connexxion fac legătura între Amsterdam și localitățile apropiate
Amsterdam
Gara Amsterdam Zuid
Autobuzele liniei 858 spre Keukenhof sunt ușor de remarcat
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Amsterdam
Cele 3 variante de abonament în regiunea Amsterdam

Transport în Olanda

Holland Travel Ticket este disponibil în 2 variante și costă 43 sau 63 euro. Cel de 43 euro este valabil în afara orelor de vârf (luni – vineri de la 6.30 la 9) și oricând sâmbătă sau duminică. Cel de 63 euro se poate folosi oricând. Practic puteți călători oriunde în Olanda, cu orice mijloc de transport, în ziua aleasă. Nu este valabil pe trenurile rapide Thalys.

Se cumpără din orice gară de la ghișee sau automatele NS (culori – galben cu albastru). Pentru excursia la Giethoorn recomand acest tip de tichet, substanțial mai ieftin decât biletul clasic. Toatevariantele de transport le găsiți centralizat aici. Dacă vă deplasați cu mașina, în marile orașe, folosiți parcările de tip Park and Ride

Amsterdam
Cele 2 tipuri de bilet – Holland Travel Ticket
Amsterdam
Tren din Olanda
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Trenuri ale companiei NS (CFR-ul olandez)
Amsterdam
Amsterdam
Abonamentul nu este valabil pe trenurile Thalys

Câteva precizări foarte importante:

– Validați abonamentele la urcare și la coborâre în/din orice mijloc de transport. Aparatele sunt situate lângă ușile de acces (tramvai, autobuz) și la intrarea și ieșirea de pe peroanele gărilor/stațiilor de metrou.

– Nu se pot achiziționa, cu bani, bilete din tramvaie sau autobuze,dar puteți folosi cardul.

– În stațiile situate în afara orașului sau seara când sunt puțini călători, trebuie să faceți cu mâna șoferului ca să oprească în stație, altfel…..așteptați alt autobuz. Dacă sunteți în autobuz,apăsați pe buton și atenționați șoferul să oprească la prima.

Autobuzele au bandă specială, uneori comună cu linia de tramvai, dar și semafoare dedicate, care se fac verde foarte repede pentru a favoriza transportul în comun. Toate stațiile au orarul afișat pentru liniile care opresc acolo. Fiecare stație de autobuz de la periferia sau din afara Amsterdamului, are amenajată o parcare pentru biciclete – omul vine cu bicicleta, o lasă în stație apoi ia autobuzul. Aproape de gări și clădiri de birouri, parcările de biciclete au sute de locuri.

În toate mijloacele de transport aveți info cu traseul acelei linii. Se anunță și în difuzoare numele stației, dar cu limba olandeză va fi greu – nu vă bazați doar pe anunțuri. Pentru a vă face viața mai ușoară,descărcați pe telefon aplicația https://9292.nl/en . Astfel calculați traseele, timpul necesar, orarul și costul călătoriei – am folosit la maxim această aplicație în cele 6 zile petrecute în Olanda.

Amsterdam
Parcare pe 2 etaje, pentru biciclete, în gara Steenwijk – nu a încăput toată în fotografie !
Amsterdam
O altă parcare de biciclete din Amsterdam
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
De la aceste automate galben-albastre puteți lua bilete de tren
Amsterdam
Aeroportul Schiphol cu multe automate de bilete
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Biletele/abonamentele pentru tramvai,autobuz,metrou se iau de la alte automate
Amsterdam
Amsterdam Centraal – parcarea are mii de locuri pentru biciclete

Carduri pentru obiective turistice

Obiective turistice în Amsterdam sunt o mulțime – pentru turiști există 2 carduri disponibile.

Amsterdam City Card – include călătorii nelimitate pe mijloacele GVB (bus,tram și metro), intrări gratuite la diferite atracții și discounturi la altele. Cardul poate fi comandat online și ridicat la sosirea în Olanda de la aeroport sau gară, împreună cu o hartă a orașului. Poate fi cumpărat și din mai multe locații. Valabilitatea acestui card este 24-120 de ore cu prețuri între 65-130 euro.

Hollandpass – include doar obiective turistice, fără transport. Este de 3 tipuri, Small, Medium și Large,la prețuri de 45,60 și 80 de euro. Obiectivele sunt clasificate în gold sau silver . Cel Large are gratuitate la 3 obiective gold și 3 silver. Sunt incluse obiective din Amsterdam, Utrecht, Haga, Rotterdam. Împreună cu Hollandpass, primiți o broșură cu detalii și un card de discount 10-50% valabil la alte obiective.  Top 5 atracții Amsterdam.

Aceste sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam, sper că îi vor ajuta pe cei care merg în Olanda, în special în Amsterdam.

Amsterdam
Împreună cu cardul veți primi și o broșură cu infomații utile
Amsterdam
Cardul de discount îl veți folosi după epuizarea intrărilor gratuite
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Exemplu de economisire pentru varianta Small
Sfaturi utile pentru vacanța în regiunea Amsterdam
Exemplu pentru varianta Medium
Amsterdam
Exemplu pentru varianta Large

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories