Ce să vizităm în Croația ?

3

Pentru cei care ajung prima dată, probabil că își pun întrebarea – ce să vizităm în Croația ?. În acest articol vom vorbi despre două localități frumoase care merită văzute. Ambele au plaje, pot oferi zile frumoase turiștilor care decid să vină aici și sunt situate pe Coasta Dalmată – despre care am scris AICI

Omiš

este un mic orășel cu o populație de circa 15.000 de locuitori. Localitatea dispune de o plajă cu nisip, fapt mai rar întâlnit prin Croația. În apropiere plajei sunt mai multe parcări cu taxe modice. Este bine să ajungeți pe plajă cât mai devreme pentru a putea găsi loc de parcare dar a sta mai aproape de apă. În sezon este aglomerat – explicabil și prin faptul că plaja este căutată de familiile cu copii.

Intrarea în apă este lină și cale de vreo 30-40 m, apa nu este mai adâncă de 1,5 m. În apă este tot nisip, iar peisajul din stânga plajei este minunat, cu masivul Biokovo pe fundal. Există dușuri, toalete dar și câteva terase unde puteți servi masa sau doar să cumpărați câte ceva. Micuțul port din Omiš, oferă imagini frumoase cu stâncile masive din fundal.

Ce să vizităm în Croația - Omiš
Plaja din Omiš
Peisajul este spectaculos
Omiš
Omiš
Apa are culori frumoase
Omiš
Partea mai nouă a orașului cu multe vile și apartamente de închiriat
Ce să vizităm în Croația - Omiš
Micul port din Omiš are un decor minunat

Situat la poalele masivului Biokovo, Omiš are și o parte veche,foarte drăguță, cu străduțe pietruite. Sunt mai multe mici magazine,inclusiv cu suveniruri, dar găsim și mici localuri unde se poate mânca. Pentru panorame frumoase puteți urca câteva minute pe scări spre ruinele unei vechi cetăți.

Aleile înguste beneficiază de multă umbră, astfel că puteți să vă plimbați pe aici după prânz când soarele este puternic. Terasele și barurile vă așteaptă pentru răcorire sau potolirea foamei. Sunt și vreo 2 agenții de turism care organizează excursii în zonă. O experiență interesantă poate fi cea parcurgerea celor 8 secțiuni de tiroliană (zipline) cu un total de 2100 m, detalii – https://zipline-croatia.com/en/

Este multă umbră în orașul vechi
Ce să vizităm în Croația - Omiš
Ce să vizităm în Croația - Omiš
Urcăm spre ruinele vechii cetăți
De sus avem o priveliște deosebită
Coasta Dalmată oferă astfel de peisaje

Makarska

este un important oraș și centru turistic de pe Makarska Riviera. O linie de ferry leagă Makarska de insula Brac din apropiere, astfel că puteți face o excursie de 1 zi și pe cont propriu. Agențiile de aici oferă mai multe croaziere spre insulele din jur, dar și excursii prin masivul Biokovo.

Zona portului este mai aglomerată, iar seara se pot surprinde fotografii minunate. Soarele la apus colorează splendid munții din spatele orașului. Faleza cu palmieri este ideală pentru plimbări de seară, iar multitudinea de restaurante și baruri poate mulțumi pe orice turist.

Ce să vizităm în Croația - Makarska
La apus soarele colorează masivul Biokovo.
Makarska
Ce să vizităm în Croația -Makarska
Faleza din portul Makarska
Makarska
Portul din Makarska
Makarska
Orașul Makarska are o amplasare minunată.
Makarska
Multe bărcuțe în portul din Makarska

Veți găsi mai multe parcări în apropierea portului – tarifele sunt între 6-8 kuna/oră. Chiar lângă port ne putem plimba și prin partea veche a orașului. Într-o piață largă vedem Catedrala San Marco, iar de aici pornesc aleile pietruite prin centrul istoric. Această zonă pietonală este plină de mici magazine deschise la parterul caselor vechi din piatră.

Aleile sunt luminate cu felinare old-model, iar seara sunt pline de turiști sau localnici. Barurile și micile restaurante sunt foarte solicitate, mai ales spre seară. Chiar dacă nu vă veți așeza la o masă, plimbați-vă prin această zonă frumoasă din Makarska. Va urma un alt articol despre ce să vizităm în Croația.

Ce să vizităm în Croația - Makarska
Makarska – orașul vechi
Makarska
Makarska
Decorațiuni interesante
Ce să vizităm în Croația - Makarska
Alei pietruite,înguste prin Makarska
Ce să vizităm în Croația - Makarska
Makarska

Adauga un comentariu

My New Stories