Plajele din zona Orosei – Coasta de est a Sardiniei – partea 1

1

Pe coasta de est a Sardiniei sunt multe plaje atractive, dar nu veți reuși să le vedeți pe toate din 2 motive – sunt foarte multe, iar distanțele sunt mari (coasta estică are peste 300 km pe șosea). 40-50 km, vor fi parcurși în 50-70 minute, deoarece drumurile sunt virajate, cu o singură bandă pe sens, iar în sezon sunt aglomerate. Dacă alegeți să stați mai mult (de exemplu 10 zile), ideal ar fi să vă rezervați 2 sau 3 cazări.

Cele mai spectaculoase plaje, unde se ajunge doar pe apă au fost descrise în acest articol . Alte plaje frumoase văzute de noi vor fi prezentate în următoarele 2 articole. Principalul drum pe care veți merge este SS 125 (Strada Statale Orientale Sarda) – o șosea care traversează de la nord la sud toată coasta estică.

Spiaggia di Berchida

se află la 30 min de Orosei, iar de la ieșirea de pe drumul SS125 se mai parcurg vreo 3 km pe un drum neasfaltat. La capătul acestuia vă așteaptă o parcare generoasă, și o taxă de 2 euro/oră. Plaja este largă, cu nisip fin și este suficient de lungă (vreo 800 m) ca să nu vă simțiți înghesuiți. În apă este de asemenea nisip, iar intrarea în apă este lină, deci potrivită pentru familiile cu copii. În apropiere aveți un bar, de unde puteți lua apă, bere, sucuri și câteva gustări. Alte info – Berchida

Spiaggia di Ziu Martine

situată la vreo 45 minute / 33 km de Orosei este o plajă sălbatică, neamenajată. Aici se poate ajunge cu mașina pe drumul SP26 dinspre Cala Gonone către Cala Fuili. De fapt în această zonă sunt mai multe asemenea plaje la care se coboară pe scările amenajate din loc în loc – se parchează pe marginea drumului. Plajele sunt cu un amestec între nisip și pietriș, dar veți fi înconjurați de multe pietre vulcanice, unele foarte mari.

Marea este extrem de clară, cu mai multe nuanțe de albastru, fapt ce o face potrivită pentru amatorii de snorkeling. În apă sunt zone cu pietre, astfel că ar fi foarte bine să aveți pantofii speciali de baie. Funcție de locul ales puteți fi singuri, sau cu foarte puțină lume pe lângă voi. O umbrelă ar fi utilă pentru a vă proteja de razele soarelui. Sus pe marginea drumului există un mic bar, unde vă puteți potoli setea sau foamea – o bere costă 3 sau 3,5 euro, iar o apă la 0,5 l este 1,5 euro.

Vedere de pe șosea
Apa are culori minunate !
Zona de coastă este spectaculoasă
Spre plaje sunt amenajate scări de acces
Puteți găsi un loc unde nu veți fi deranjați.
Și ele caută soarele !
Zona este potrivită pentru snorkeling.

Oasi di Biderosa

este la o distanță de vreo 25 minute de Orosei și este o arie protejată, în care zilnic pot intra maxim 140 de mașini și 30 de motociclete. De aceea este bine să veniți dimineața sau să vă faceți rezervare. Taxa de intrare este de 12 euro/mașină, 6 euro/motocicletă și 1 euro/persoană. Drumurile sunt de pământ, amestecat cu nisip și uneori pietriș, iar viteza este limitată la 20 km/oră.

În lunile de sezon (iunie-septembrie) zona se deschide la ora 8 și se închide la ora 20. Rezervația este de fapt o mare pădure de pini, cu 2 lacuri, 5 plaje, dar și căteva puncte de observație de unde se pot vedea speciile de păsări prezente aici. Există și un traseu intitulat Panorama Monte Urcatu – de sus aveți o priveliște frumoasă de ansamblu a rezervației. Toate plajele au parcare, cele mai multe locuri fiind la cea cu nr.5, restul sunt destul de mici. O recomandare – să vă opriți dimineața  la plajele 1,2 sau 3, apoi să mergeți la cea cu nr.5.

Plaja cu nr.5 este cea mai mare
Între plaje sunt și asemenea zone cu pietre
Plaja cu nr. 3 are și o lizieră de pini unde puteți sta la umbră.

Noi am văzut toate plajele, dar am stat la 2 și 5, acestea fiind și cele care ne-au plăcut cel mai mult. Unele dintre aceste plaje au și zone cu pini, deci puteți sta și la umbră. Toate plajele au nisip alb, foarte fin, iar intrarea în apă este lină. Apa este extrem de limpede, dacă stați pe loc veți fi înconjurați de mici peștișori. La plaja cu nr.3 sunt două baruri de unde puteți lua minipizza,focaccia,sucuri,bere și apă.

Distanțele între aceste plaje nu sunt mari, doar între 3 și 4 este ceva mai mult de mers. După-amiază, când s-a mai răcorit,  am urcat pe traseul menționat mai sus – traseu care se parcurge în circa 20-25 minute. Cel mai apropiat punct de plecare este de la parcarea nr.2 – se poate pleca și din alte puncte, dar traseul va fi mai lung. Alte amănunte – OasiBiderosa

Traseul este ușor (E înseamnă easy) – punctul de plecare din apropierea plajei nr.2
De aici mai aveți puțin de urcat – 10 minute
Sus vine și răsplata efortului depus !
Unul din cele 2 lacuri din rezervație
Plaja nr.2 (în dreapta) și nr.3
Al doilea lac din rezervație

Continuarea în episodul următor

Adauga un comentariu

My New Stories