Croaziere în Lefkada

4

Lefkada,cu plajele sale superbe, este una din cele mai frumoase insule grecești. Din portul Nidri se pot alege mai multe croaziere în Lefkada. Două dintre acestea le-am făcut și noi și vor fi descrise în acest articol.

Odysseia

sau bărcuța cu ochi, a fost prima alegere. Vasul dispune de echipament pentru snorkelling, veste, umbrele de soare – utile la opririle pentru plajă sau scufundări. Căpitanul Gerasimos, o figură aparte, reușește să binedispună pe toată lumea. Vă invită la dans, servește ouzo, prepară salata, cântă, dar și stă la cârma ambarcațiunii.

Excursia include prânzul și veți vedea locuri și plaje frumoase. În sezon este recomandat să faceți rezervare cu 1-2 zile înainte. Plecarea este la 9.30 din portul Nidri și se iese in larg către peștera Papanikolis. De lângă intrarea în peșteră se văd insulele Ithaca și Kefalonia.

Portul Nidri la apus
Căpitanul face poze cu turiștii la urcarea pe corabie.
Peștera Papanikolis – oprim 15 minute pentru baie
Cărma se manevrează cu piciorul,în timp ce căpitanul se uită și la catarg ca să nu atingă stâncile – botul navei intră puțin în peșteră.
Căpitanul Gerasimos servește ouzo și echipajul ne îmbie cu măsline.

După o oprire de 15 minute pentru baie, am plecat spre satul Spartochori de pe insula Meganissi. Puteți rămâne lângă corabie pentru plajă sau să vizitați satul și o mică fabrică de ulei de măsline. Spartochori are străduțe înguste, fermecătoare, iar locuitorii trăiesc de pe urma plantațiilor de măslini și a turiștilor.

Înapoi la bord și plecăm către o plajă izolată, Klimachi beach, cu acces doar dinspre mare. La bord căpitanul servește ouzo, în difuzoare se aude muzica și începe dansul. Debarcăm pe plaja izolată, cu ape cristaline. Se pregătea prânzul – frigărui, salată grecească, tzatiki, vin alb/roșu, sucuri. După câteva reprize de bălăceală suntem invitați la masă, pe plajă.

Ne apropiem de Spartochori.
Vedere din sat spre portul Spartochori
Pe aleile din Spartochori
Căpitanul prepară salata grecească
Klimachi beach – plaja unde facem baie și vom servi prânzul
Se pregătesc frigăruile !

După o oră și jumătate am ridicat ancora – am navigat în jurul insulelor Skorpios,Sparti și Scorpidi. Insula Skorpios a fost cumpărată de către miliardarul Onassis în 1961 contra sumei de 90.000 de dolari. S-au construit câteva drumuri și case care adaposteau personalul de la întreținere. În testamentul lui Onassis se specifica faptul că dacă familia nu poate întreține insula, aceasta revine statului grec. Nepoata lui Onassis a găsit o portiţă în testament – insula a fost închiriată pentru 90 de ani, unui magnat rus. Am mai oprit 15 minute la singura plajă (Maria Callas) de pe insula Skorpios.

În drumul spre Nidri, căpitanul oprește motoarele navei și cu ajutorul turiștilor ridică pânza pentru a se naviga doar cu ajutorul vântului. Asta doar pentru amuzament pentru că vântul lipsea și mai mult stăteam decât înaintam. Apoi se pornesc motoarele și ajungem în portul Nydri după 8 ore agreabile. Prețul acestei croaziere, mai altfel, a fost de 40 euro, dar merită banii. Mai multe detalii – Odysseia

Plaja Maria Callas de pe insula Skorpios
Se ridică pânza vasului – păcat că nu e vânt !
După 8 ore agreabile, revenim în Nidri.

În jurul insulei cu Nidri Star 2     

a fost a doua croazieră, în care oprim la 3 plaje minunate: Porto Katsiki, Egremni și Mylos. Astfel ai posibilitatea să vezi insula (dacă nu închiriezi mașină) în special spectaculoasa coastă de vest. Excursia durează 8 ore, include un prânz pe plaja Egremni și a costat 25 euro. După ce se iese în larg, putem vedea casa lui Giorgio Armani, dar și priveliștea spectaculoasă a farului, la care se poate ajunge cu mașina.

Perspectiva dinspre mare a celei mai frumoase plaje de pe insulă, Porto Katsiki, este splendidă și diferită față de cea de pe uscat. Se face o oprire de circa o oră pentru baie, astfel încât toată lumea debarcă pe plaja cu culori incredibile ale apei. Soarele încalzește toată plaja abia după ora 13, așa că veți găsi locuri cu umbră (sub stânci) unde să vă adăpostiți.

Casa lui Giorgio Armani de pe insula Lefkada
La capătul din sudul insulei
La acest far se poate ajunge și cu mașina
Porto Katsiki – Perspectiva dinspre mare este diferită
Porto Katsiki – până la prânz sub stânci sunt locuri la umbră

În megafoane se aude vocea căpitanului care ne invită la bord. Cu greu ne desprindem de plajă și plecăm către Egremni. Este o plajă lungă și poți avea parte de intimidate daca mergi spre lateralele plajei. Apa cu nuanțe deosebite de albastru, stâncile din spate și cerul senin creează o atmosferă relaxantă.

Tot pe plajă am servit și prânzul, încă o baie și continuăm spre plaja Milos. Aceasta este mai liniștită, iar apa este caldă și limpede.  Aici vin mai puțini turiști, deoarece ai de mers pe jos (și de urcat) prin pădure, circa 15 minute din Agios Nikitas. O altă variantă să ajungi aici este taxi-boat din Agios Nikitas.

Plaja Egremni
Egremni este destul de lungă, iar sub unele stânci mai este umbră.
Coasta de Vest a Lefkadei este spectaculoasă
Trecem pe lângă plaja Gialos
Milos beach face parte din trio-ul celebru de plaje din Lefkada
Datorită accesului mai dificil, pe Milos nu este foarte multă lume

O ultima baie în Lefkada și la drum către Nidri înconjurând insula pe la celălalt capăt, vegheat de cetatea venețiană, Santa Maura, construită în jurul anului 1300. Până aici vedem și plaja Agios Ioannis, invadată de surferi. Canalul de legatura este eliberat la fiecare oră, pentru 10-15 minute, timp în care sunt lăsate să treacă ambarcațiunile.

Capetele podului mobil se ridică ,iar acesta se rotește pentru a permite trecerea și vaselor mai mari (cum e Nidri Star 2). Toate ambarcațiunile se încolonează în șir indian și în câteva minute se ajunge în larg. Încă 20 de minute și ajungem în portul Nidri. Vă recomand și vouă aceste 2 croaziere în Lefkada.

Satul Agios Nikitas cu casele cocoțate pe pantele munților
La capătul nordic al insulei, plaja este invadată de surferi
Vechea cetate venețiană Santa Maura
Capetele podului se ridică, iar acesta se rotește pentru a permite trecerea vaselor
Portul din Lefkada Town

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories