Deși este o țară mică, există câteva atractii turistice in Liechtenstein – Vaduz, una din cele mai mici capitale din Europa se numără printre acestea. Într-unul din concediile petrecute în Austria (mai precis în vestul țării) am dedicat o zi, unei vizite în Vaduz, capitala micuțului stat Liechtenstein. Zis și făcut….am plecat devreme și în circa 2 ore am ajuns la granița dintre Austria și Liechtenstein. Aici se poate face controlul pașapoartelor, dar dacă veniți dinspre Elveția nu există acest control. Nouă nu ni s-au cerut și în câteva minute eram în centrul orașului Vaduz.
Cu o suprafață de 160 kmp este cel mai mic stat din lume care are graniță cu 2 țări. Francul elvețian este moneda oficială în Principatul Liechtenstein, care își sărbătorește ziua națională pe 15 august. Liechtenstein este pe locul al treilea în lume la produsul intern brut pe cap de locuitor.
Am lăsat mașina într-o parcare acoperită , apoi am plecat în explorarea orașului, cu o populație de doar 5600 de locuitori. Vaduz are o zonă pietonală cu palmieri, multe flori, dar și cu băncuțe unde te poți odihni. Nu lipsește biroul de turism plus multe terase. Vom găsi multe magazine, din care nu puteau lipsi cele dedicate măsurării exacte a timpului. Întreg orașul se parcurge pe jos cam în 40 de minute.
Centru
În zona pietonală vedem Primăria orașului, diferite sculpturi în lemn și câteva vaci din plastic care decorau aleile pietonale. O altă atracție a orașului este Red House, clădire care atrage multe priviri. Ridicată în 1338 este cea mai veche casă din Vaduz – din păcate nu se poate vizita. În schimb puteți vizita gratuit PostMuseum, deschis în 1936.
Aici veți afla istoria serviciului poștal din Liechtenstein și veți vedea o mulțime de timbre. Un mod comod de a vedea orașul este City Train – un trenuleț care face un tur de oraș în circa 35-40 de minute. Astfel vedeți cam toate atracțiile și vă faceți o idee asupra locurilor pe care vreți să le vizitați. Info City Train
Hofkellerei
Am vizitat și pivnitele princiare Hofkellerei, care se află la marginea orașului. Veți vedea crama cu butoaie (nu știu dacă sunt pline sau goale), vă puteți plimba prin viile princiare, veți putea degusta și cumpăra diferite tipuri de vinuri. Există vinuri din Liechtenstein și din alte colțuri ale planetei – Africa de Sud, Spania sau California. Principalele soiuri cultivate aici sunt Pinot noir și Chardonnay.
Am luat și eu o sticlă de vin, produsă în Liechtenstein – acasă, a rezistat eroic 2 ani. Sus pe un deal, vizibil de la depărtare, se află emblema orașului, castelul Vaduz, cu o vechime respectabilă de circa 700 de ani. Acesta este reședința familiei Princiare din anul 1938 – din această cauză nu se vizitează.
Tot parcurgând orașul de la un capăt la altul am ajuns și la catedrala orașului. Lângă această catedrală am surprins o cununie a unui pompier – colegii veniseră la eveniment, cu mașinile de pompieri 🙂. În concluzie, dacă aveți drum prin zonă, nu ezitați să alocați câteva ore acestui minunat orășel în care totul este ca în Elveția: curățenie, punctualitate, corectitudine.
Printre cele câteva atractii turistice in Liechtenstein – Vaduz, una din cele mai mici capitale din Europa este una dintre ele. Un site care vă poate fi de ajutor – https://tourismus.li/en/