Capitala departamentului Haut-Rhin, Colmar, mai este supranumit și capitala vinurilor alsaciene. Cel mai fotogenic oraș din Alsacia a fost gazda noastră pentru 9 nopți. Vizitele prin cele mai frumoase sate alsaciene au fost descrise aici și aici. Fiind la doar 50 de km de Elveția, am făcut câteva incursiuni și în Țara Cantoanelor – am vizitat Cascadele Rhinului și două ,,sate,, celebre, Lucerna și Zürich.
Colmar este o veche fortăreață din Evul Mediu și păstrează o mare parte din centru său medieval, cu străduțe pietruite, înguste și întortocheate. Aici găsim biserici vechi, dar și case din lemn cu o vârstă respectabilă. O casă deosebită, care apare în multe fotografii din Colmar, este Maison Pfister, care datează din 1537. Aceste case din Colmar au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece s-a dorit păstrarea acestor oaze de frumusețe. Doar așa mai putem vedea case de 2-300 de ani sau mai mult în toată Alsacia.
Petite Venise
Este zona centrală unde sunt mai multe canale – de aici și denumirea de Mica Veneție. Aceste canale au balustradele încărcate cu flori, și alte aranjamente artistice. Puteți chiar să faceți o plimbare cu barca pe aceste canale, cu gondolier inclus. Plimbați-vă ore în șir, fără un scop anume, pe aceste străduțe fermecătoare, admirați și fotografiați casele pitorești. Alsacia are o puternică influență germană, iar asta se vede și în arhitectura caselor, unde bârnele de lemn decorează fațadele. Se vorbește bineînțeles franceza, iar a doua limbă vorbită (o știu toți localnicii) este germana.
Vieille Ville
Este centrul vechi unde accesul auto este interzis (cu excepția celor care locuiesc aici). Traficul este limitat la mașinile care aprovizionează magazinele din zonă,doar între ora 23 și 8 dimineața. Pe toate aceste străduțe veți vedea o mulțime de mici magazine, dar și multe cafenele și terase, care la ceas de seară se umpleau de localnici și turiști.
Seara, centrul era ceva mai aglomerat, multe magazine încă erau deschise, astfel că plimbarea putea fi condimentată cu vizitarea acestor mici magazine. Acestea vând multe produse locale, și nu doar alimentare. Fiind o regiune viticolă, magazinele cu vinuri sunt la mare căutare – degustați înainte de a cumpăra. Colmar este o oprire obligatorie pe traseul pitoresc de 170 de km Drumul vinului .
Fațadele magazinelor (multe decorate cu flori) sunt deosebite și interesante – fiecare firmă vrea să ne spună o poveste. Unele plimbări le făceam dimineața, când totul era liber și liniștit astfel că puteam admira și fotografia în voie. Mergeam în fiecare dimineață la una din artisanal boulangerie să ne luăm porția zilnică de produse de patiserie proaspăt scoase din cuptor. Produsele (pâine,baghete, croissante variate etc) se coc zilnic în anumite cantități, astfel încât dacă ajungi spre prânz, vei cumpăra doar ce mai este în raft. Așa există garanția că totul este proaspăt, iar francezii sunt extrem de pretențioși la acest aspect.
În Colmar veți găsi și casa natală (devenită Bartholdi Museum ) a sculptorului Auguste Bartholdi, cel care a realizat celebra Statuie a Libertății din New York. O copie găsim la una din intrările în Colmar. Un alt simbol al Alsaciei îl reprezintă berzele, care apar cam peste tot, fie că sunt desenate, fotografiate, pictate sau sculptate. Veți vedea și cuiburi reale prin Alsacia, mai ales pe drumurile de țară, în zonele mai liniștite.
Colmar este un oraș fermecător, cu multe căsuțe ca-n povești, și care merită vizitat. Pentru cei care vin cu mașina există mai multe parcări în Colmar – lista acestora o găsiți aici. Alocați mai multe ore pentru cel mai fotogenic oraș din Alsacia – astfel vă puteți bucura pe deplin de farmecul lui. Alte informații utile – https://www.tourisme-colmar.com/fr/