Cel mai înalt vulcan activ din Europa

4

Pe cea mai mare insulă din Mediterană, Sicilia, se află și cel mai înalt vulcan activ din Europa – Etna. Insula este periodic zguduită de cutremure, iar erupțiile de lavă au făcut câmpiile din jur,deosebit de fertile. Sicilia este dominată de maiestuosul vulcan, cu vârful acoperit de zăpadă, vizibil și de pe aeroportul din Catania. În vacanța petrecută pe această splendidă insulă, nu puteam rata o excursie pe Etna. Având cazarea în Taormina, am avut de parcurs un drum de vreo 60 km, ce a durat circa 75 de minute.

Șoseaua asfaltată urcă până la Rifugio Sapienza, situat la altitudinea de 1910 m. Parcările de aici sunt generoase și gratuite. De la refugiu luăm telecabina, reconstruită în totalitate după erupția devastatoare din 2003, care a distrus-o complet. Urcarea se face până la 2504 m, iar ultima etapă, până la 2900 m, se parcurge cu camioane-autobuz, adaptate condițiilor dificile de aici. Drumul a fost decupat în zăpada încă înaltă de vreo 2 metri, și asta spre sfârșit de aprilie.

Vulcanul Etna văzut de pe aeroportul din Catania
Se poate urca cu mașina până la Rifugio Sapienza,situat la 1910 m altitudine
Clădirea stației telecabinei are la bază roca vulcanică, primită ,,gratuit,, din partea vulcanului
Telegondolele au geamuri fumurii
Cu acest camion-autobuz am urcat până la 2904 m altitudine

La coborâre suntem preluați de un ghid care ne conduce pe un traseu prestabilit. De pe această potecă vom putea vedea conul principal aflat la 3342 m, dar și alte cratere/conuri formate în timpul unor erupții anterioare. Înălțimea vulcanului variază, în funcție de intensitatea erupțiilor. Aici sus se simte pregnant mirosul de sulf, iar dacă atingeți solul cu mâna, veți simți căldura din adâncuri. Deși era aprilie și în aer erau 0 grade, pământul era cald și puteai să-ți încălzești mâinile – cei fără mănuși o făceau.

Conul principal – nu fumegă. sunt câțiva norișori
Dacă vreți, puteți urca spre vârf – pe răspundere proprie.
Traseul este ,,încâlzit,,
Un alt con format în urma unor erupții anterioare

Dintr-o scobitură în pământ, ghidul a luat o mână de pietricele calde și le-a împărțit celor din grup. Mai era destulă zăpadă, iar pe traseul pe care veți fi duși de ghid, aceasta este topită pe multe porțiuni, datorită fenomenului de mai sus. Cine vrea să urce spre conul principal,o poate face pe răspundere proprie. Incursiunile cu ghid, pe vulcan, se desfășoară în deplină siguranță – activitatea vulcanului este monitorizată cu zeci de senzori. Cu o seară înaintea excursiei noastre am văzut din Taormina, vulcanul fumegând ușor.

Vulcanul Etna fumega cu o seară înaintea vizitei noastre – vedere din apropiere de Taormina
Drumul pentru camioane, decupat în zăpada înaltă de 2 m
Un alt grup a ales deplasarea pe jos de la telecabină
Unde solul este cald, zăpada este topită pe multe porțiuni
Capăt de linie, sus, la 2904 m

Toată distracția costă 65 de euro de persoană și include telecabina,autobuzul și turul ghidat, ce durează 45 de minute. Această experiență merită din plin, că doar o dată-n viață ajungeți pe aici. E păcat să ratați ocazia de a fi lângă cel mai înalt vulcan activ din Europa. Înainte de a coborî cu telecabina, veți face o trecere prin magazinul de suveniruri. Cele mai multe obiecte sunt realizate din lavă, deci sunt de culoare neagră, dar găsiți și alte produse locale. Alte informații utile găsiți aici – https://www.funiviaetna.com/

Unul vine, altul pleacă
Cu acesta am coborât
Magazinul de suveniruri – multe articole sunt confecționate din lavă
La revedere Etna !

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories