Cu trenul si metroul prin Japonia

0

Să te deplasezi ca un localnic și să călătorești cu trenul si metroul prin Japonia, completează experiența niponă. În Japonia, cel mai frecvent mod de a călători este cu trenul. Japan Railways este o rețea complexă de căi ferate cu o lungime de 30.000 km. Cu circa 26.000 de plecări în fiecare zi și cu punctualitatea devenită legendară, trenurile japoneze sunt faimoase în lumea întreagă pentru securitate, confort și viteză. Trenurile Shinkansen ating 320 km/oră și circulă pe linii speciale, separat de celelalte trenuri. În 3 minute de la plecarea din stație, trenurile ating viteza de 270 km/oră.

Shinkansen

Primul tren Shinkansen (Bullet train sau trenul glonț) a circulat pe 1 octombrie 1964. Inaugurarea s-a făcut cu ocazia Olimpiadei de vară desfășurată la Tokyo, între 10-24 octombrie 1964. Confortul din aceste trenuri este superior celui oferit de avion. Este interzis să vorbești la telefonul mobil – numeroasele afișe vă roagă să activați modul silențios. Panourile de pe peron îți indică exact unde să aștepți trenul, în funcție de vagonul și locul de pe bilet. Pe peroane este indicată poziționarea celor care așteaptă astfel încât să fie liber culoarul din mijloc pentru cei care coboară.

cu trenul si metroul prin Japonia
Unul din modelele de tren Shinkansen
Sunt marcate clar locurile unde trebuie să aștepți
Biletul la trenul Nozomi
Urcarea în vagonul clasa a 2-a din trenul Nozomi Shinkansen
Vagoanele de clasa a 2-a au 100 de locuri – 20 de rânduri a câte 5 locuri
cu trenul si metroul prin Japonia
Aici va opri vagonul 1 sau 5 în funcție de lungimea trenului – 8 sau 16 vagoane
Trenul Shinkansen al companiei West Japan

Am folosit de 2 ori aceste trenuri, între Osaka și Hiroshima. Distanța de 350 km dintre cele 2 orașe a fost parcursă în 80 de minute cu 2 opriri. Viteza maximă atinsă a fost de 296 km/oră. În trenuri puteți consuma fără probleme, mâncare sau băuturi. Le puteți cumpăra chiar din tren sau din gări, unde sunt numeroase magazine.

cu trenul si metroul prin Japonia
Arată ca-n filme 🙂
Cu 296 km/oră între Osaka și Hiroshima
Cu acest tren ne întoarcem de la Osaka la Hiroshima
Viteza trenului între Hiroshima și Osaka

Transport în Tokyo

În zona metropolitană Tokyo (38 milioane locuitori), zilnic se înregistrează peste 20.000.000 de călătorii. Deplasarea cu metroul este cea mai convenabilă pentru a vizita obiectivele turistice din Tokyo. Sunt 13 magistrale de metrou cu un total de 285 de stații. Cea mai lungă magistrală, Oedo Line, are 43 de km. Harta metroului și harta căilor ferate din zona Tokyo impresionează pe oricine – sunt peste 1000 de stații. Cardurile sau abonamentele trebuie validate atât la intrare, cât și la ieșire.

Totul pare un haos, dar este unul perfect organizat, în care ordinea și disciplina ajung la superlativ. La orele de vârf, în zilele lucrătoare, sunt vagoane de metrou sau de tren special destinate pentru femei. Multe stații au panouri care separă șina de pasageri, iar ușile panourilor se deschid doar după ce trenul a oprit.

cu trenul si metroul prin Japonia
Harta metroului din Tokyo – e simplu,nu-i așa ?🙂
cu trenul si metroul prin Japonia
Stație de metrou în Tokyo
cu trenul si metroul prin Japonia
Hartă linii metrou și tren în zona Tokyo !
cu trenul si metroul prin Japonia
Aici va opri vagonul exclusiv pentru femei
Ușile panourilor se deschid doar după ce trenul a oprit în stație

Numeroasele companii de stat sau private asigură bunul mers al trenurilor. În toate stațiile de tren și metrou sunt indicatoare și în limba engleză. La fel de eficiente sunt și autobuzele. Toți șoferii poartă uniformă și mănuși albe impecabile.

Tren de pe linia Yamanote – cea mai importantă linie de tren din Tokyo
cu trenul si metroul prin Japonia
Stațiile de tren și metrou au indicații și în engleză
Magistrala Marunouchi are trenurile roșii
cu trenul si metroul prin Japonia
Metroul din Kyoto
Regulamentar cu cămașă albă, mănuși albe și chipiu

Mâncare și băuturi

În Japonia nu vei suferi de foame sau de sete. Peste tot vei găsi multe automate cu băuturi calde (etichetă roșie) sau reci (etichetă albastră). Poți alege între cafea cu sau fără zahăr, cu sau fîră lapte, cu sau fără cofeină, ceaiuri variate, limonadă sau multe altele. Aparatele arată impecabil fără vreo urmă de vandalism. La fiecare 150-200 m vei găsi un convenient-store (minimarket) deschis non-stop. Aici găsești sandvișuri, gustări ușoare și diverse alte preparate la prețuri foarte convenabile.

Dar atenție – nu se mănâncă pe stradă, vei fi considerat….hai să zicem, nepoliticos 🙂. De altfel pe stradă, nu vei găsi vreun coș de gunoi, dar nici mizerie – japonezii sunt extrem de civilizați și gunoiul îl iau acasă (la hotel în cazul nostru). În oraș, în gări, pe autostrăzi (practic oriunde mergi) vei găsi toalete impecabile care strălucesc de curățenie. Peste tot, folosirea acestora este gratuită.

Zeci de feluri de cafea
În stânga jos sunt băuturile calde (etichetă roșie)
Unul din sutele de magazine 7 Eleven
cu trenul si metroul prin Japonia
Peste 150 de feluri de băuturi
Toaletă publică
Toaletă pe autostradă
Curățenie impecabilă

Experiența călătoriei alături de localnici, cu trenul si metroul prin Japonia este una complexă. Așa poți intra în ritmul locuitorilor celei mai mari aglomerații urbane din lume, zona metropolitană Tokyo.

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories