Dintre numeroasele atractii turistice de top din Japonia – Hiroshima si insula Miyajima ocupă locuri fruntașe. Insula Miyajima este unul din cele mai frumoase și sacre locuri din Japonia. Ca și în parcul Nara-koen (deși mult mai puține) și aici vom vedea căprioare îmblânzite, care se plimbă pe insulă după placul lor. Miyajima mai este denumită și insula altarului datorită locului considerat sacru de peste 1500 de ani. Insula este împădurită, iar pe dealurile ei sunt mai multe mici temple.
Itsukushima
Altarul Itsukushima, unul dintre cele mai sfinte ale religiei nipone shintoiste, completează frumusețea insulei. Ridicat prima dată în anul 593, a ajuns la forma actuală în anul 1168. Construit pe apă, altarul Itsukushima este remarcabil pentru acoperișurile cu stuf și pentru intensa culoare portocalie. Itsukushima este inclus în patrimoniul UNESCO.
Poarta Torii
Faimoasă este și celebra poartă Torii care pe timpul fluxului dă senzația că plutește pe apă. Această poartă are o înălțime de 16 m și este construită din lemn de camfor. În 1875 a fost refăcută pentru a 8-a oară. Poarta reprezintă un simbol al Japoniei la fel de important ca Fuji-san (muntele Fuji). Pe o culme se ridică frumoasa pagodă Tahoto construită în anul 1523.
Un preparat faimos pe insula Miyajima îl reprezintă stridiile la grătar. Pe străduțele din zonă sunt o mulțime de localuri care servesc stridii, dar și alte preparate specifice japoneze. Din numeroasele magazine puteți cumpăra păpuși din lemn, dar și produse locale sau suveniruri.
Hiroshima
Din Osaka, am ajuns la Hiroshima, după o călătorie de 80 de minute cu trenul expres Shinkansen. De la gară am luat tramvaiul până la stația, sugestiv intitulată, Atomic Bomb Dome. În ciuda momentului tragic din 1945, Hiroshima este astăzi un oraș care emană speranță și transmite un mesaj pașnic vizitatorilor.
A-Bomb Dome (domul bombei atomice) a rămas și este păstrat în aceeași stare și apare în toate manualele de istorie. Până pe 6 august 1945, clădirea a fost Sala de Promovare a Industriei, iar acum este un sit al Patrimoniului UNESCO. La circa 100 m de A-Bomb Dome este locul unde bomba a fost detonată, la 600 m înălțime.
Muzeul Memorial al Păcii
Peste râul Motoyasu este insula pe care se află Muzeul Memorial al Păcii și Parcul Memorial al Păcii. Muzeul găzduiește modele detaliate, la scară, înainte și după, fotografii zguduitoare, uniforme școlare arse etc. Sunt scene greu de privit, de aceea nici nu voi pune prea multe fotografii. Pentru a diminua impactul emoțional, în ultimii ani muzeul a redus numărul exponatelor șocante. Hiroshima a devenit simbol al păcii și în oraș au loc mai multe evenimente în care se discută despre eliminarea bombelor atomice. Info Muzeul Memorial al Păcii
Parcul Memorial al Păcii
Înainte de bombardamentul din 1945, acest district era inima administrativă și comercială a Hiroshimei. În 1949, orașul în curs de recuperare a decis că zona ar trebui să devină un loc de amintire și contemplare. Această insulă verde din mijlocul orașului a devenit Parcul Memorial al Păcii. Sub monumentul în formă de arc, sunt enumerate cele peste 200.000 de victime ale bombei atomice. Tot în parc vedem și Monumentul pentru pace al copiilor – pentru a comemora pe Sadako Sasaki și miile de copii victime ale bombardamentului atomic. Sadako Sasaki avea 2 ani la momentul bombardamentului. 10 ani mai târziu, a contractat boala bombei atomice, leucemie, și a murit în spital.
Sunt fapte și locuri care vor rămâne în istorie, dar Hiroshima a trecut cu demnitate peste acea perioadă. Locuitorii orașului nu vorbesc despre acel moment, dar mulți turiști de pretutindeni vizitează aceste locuri. Din multitudinea de atractii turistice de top din Japonia – Hiroshima si insula Miyajima nu trebuie să lipsească din agenda oricărui turist.