4 obiective turistice din județul Buzău

4

Astăzi vă propun 4 obiective turistice din județul Buzău, județ care are multe de oferit din punct de vedere turistic. Toate acestea sunt situate în aer liber și vă invit să le descoperim împreună.

Cascada Șipot

La plecarea din București am ales varianta prin Ploieşti,Văleni de Munte, Drajna, Nucşoara, Starchiojd, Chiojdu (140 km). Ultima parte a drumului de acces (vreo 2 km) este neasfaltată și are nevoie de….îmbunătățiri. Cascada se află pe Domeniul Gîrbea, un complex drăguț cu unități de cazare și restaurant. Spațiul este unul generos și mai cuprinde o terasă, câteva foișoare printre căsuțe, teren de fotbal cu gazon artificial. Prin complex găsim și câteva alei, numai bune pentru plimbare, protejați de răcoarea pădurii. Alte info – http://domeniulgirbea.ro/

De pe acest pod avem o vedere de sus a cascadei

Aproape de intrarea în complex vedem indicatorul către cascadă. Pentru o vedere de sus a cascadei traversăm podul suspendat, pod ce are un mic balans. Puteți coborî la baza cascadei pentru a vă răcori în apa destul de rece chiar și în plină vară. Cascada este pe pârâul Bâsca Chiojdu și are o înălțime de circa 6 m. Debitul este mai mare dacă ajungeți după o ploaie zdravănă sau primăvara. Vă veți putea bucura în liniște de peisaj și de zgomotul cascadei, dacă nu mergeți în weekend.

Mănăstirea Ciolanu

A fost al doilea obiectiv al excursiei noastre – de la cascadă avem cam o oră de mers. Situată în apropiere de comuna Măgura, Mănăstirea Ciolanu te surprinde plăcut chiar de la intrare. O poartă maramureșeană de toată frumusețea bucură ochii celor care îi trec pragul. Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche așezare monahală din județul Buzău și este atestată documentar în secolul al XVI-lea.

Mănăstirea a fost reconstruită în 1862 după ce, în 1855, a fost distrusă de un incendiu. În curte avem spații verzi generoase, dar bine îngrijite, brazi cu dimensiuni impresionante, trandari înfloriți pe lângă aleile pietruite. Sunt și câteva chilii cu mușcate la ferestre, o grădină cu pomi fructiferi și arbuști decorativi.

Tabăra de sculptură Măgura

Este o expoziție în aer liber aflată lângă mănăstire. Aici putem vedea o colecție de 256 de sculpturi, cea mai mare din România și unică în Europa. Un adevărat muzeu în aer liber pentru vizitarea căruia nu trebuie să plătiți bilet de intrare. La această expoziție și-au adus contribuția peste 150 de sculptori, iar timp de 16 ani (între 1970-1986) s-au adunat 256 de lucrări. Cu mulți,mulți ani în urmă,pionier fiind,am vizitat tabăra într-o excursie cu școala.

Vulcanii noroioși

reprezintă un alt fenomen unic în România, zona fiind declarată rezervație naturală. În Ținutul Buzăului găsim cei mai mari vulcani noroioși din Europa. Întregul areal este dotat cu panouri informative și explicative,unele chiar haioase. Peisajul este unul arid, selenar, numai bun pentru un decor de film. Pământul este brăzdat de șanțuri formate în urma scurgerii noroiului.

Citiți sus în dreapta !

Gazele venite de la 3 km adancime intră în contact cu solul argilos și formează mici cratere. Noroiul din aceste cratere se prelinge ca niște mici pârâiașe pe pantele conurilor, apoi se întărește. Vegetația este sărăcă cu doar câteva specii adaptate solului. Acestea sunt doar o parte din locurile ce merită vizitate în județul Buzău și vă invit să le descoperiți și voi.

Din parcare peisajul este mai prietenos.

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories