Ce sa vizitezi in Sardinia – locuri mai putin cunoscute de pe coasta estica

2

Dacă te întrebi ce poti sa vizitezi in Sardinia, trebuie să știi că există destule variante. O vacanță în Sardinia nu înseamnă doar plajă. Pentru explorarea Sardiniei, o mașină este esențială – altfel va fi dificil de ajuns în diferite locații. Noi am plătit 172 euro/7 zile pentru mașina închiriată. Având această libertate oferită de mașină, am reușit să vedem mai multe plaje (puteți citi aici și aici), dar și alte localități interesante, descrise în acest articol.

Cala Gonone

este o stațiune cochetă, recomandată inclusiv familiilor cu copii – reprezintă alegerea ideală pentru explorarea acestei zone. Via Lungomare Palmasera este cea mai frecventată zonă – promenada paralelă cu marea, unde sunt o mulțime de localuri pentru a servi masa, un suc, o cafea sau chiar micul dejun. La tot pasul sunt leandri, pini și palmieri, dar și băncuțe unde vă puteți așeza și savura peisajul. Pe Lungomare am văzut mici hoteluri, dar și în restul stațiunii sunt multe locuri de cazare. Vă puteți alege una – cazare Cala Gonone

Portul din Cala Gonone

Ce sa vizitezi in Sardinia
Restaurant specific
Un mic hotel…verde
Ce sa vizitezi in Sardinia

În Cala Gonone sunt foarte multe locuri de parcare, aproape toate cu plată, dar cu tarife modice – am plătit 3 euro pentru vreo 4 ore. Zona portului este mai aglomerată, aici aveți o parcare măricică, situată chiar lângă punctele de îmbarcare de unde se pleacă în excursiile pe mare. Tot în zona portului sunt mai multe centre de închiriere, de unde puteți lua o barcă cu motor, cu o lungime de maxim 5 metri și o capacitate de 2-8 persoane. Info despre croaziere și închirieri

Aceste bărci au un motor mai mic (maxim 40 hp) și au tarife între 140-180 euro/zi plus costul combustibilului consumat (prețuri septembrie 2019). Nu e nevoie de licență, dar veți primi un scurt instructaj. Cala Gonone oferă cel mai facil și rapid acces la superbele plaje din Golfo di Orosei. Fiind o zonă protejată, cu ape foarte curate, puteți avea șansa să vedeți balene – ultima oară au fost văzute în 2018.

Alte info – https://www.calagonone.eu/en

Plaja are o culoare roze

Cu ceva noroc puteți vedea balene

Cala Gonone se întinde pe pantele dealurilor înconjurătoare
Ce sa vizitezi in Sardinia
Golfo di Orosei – aici sunt cele mai spectaculoase plaje

Posada

este satul vizitat după ce ploaia ne-a gonit de pe plaja San Giovanni. De pe această plajă se vede satul și castelul situat pe colina care străjuiește zona. Este puțin cunoscut astfel că nu veți avea parte de aglomerație. Am lăsat mașina la intrarea în centro storico, apoi am luat-o la pas pe aleile pietruite. Case vechi, în culori deschise, străduțe înguste și pitorești, 2-3 localuri unde puteți mânca, 2 mini-magazine și un magazin de suveniruri. Am văzut și câteva mici pensiuni de tip bed and breakfast.

 Urcând pe străduța spre Castello di Fava, castel construit în sec.XIII, veți vedea o mică biserică, apoi intrați pe domeniul castelului și achitați un bilet de 3 euro. De sus, de pe terasele castelului, priveliștea este foarte frumoasă cu satul , marea și munții din apropiere. Urcați în turn pentru o imagine și mai cuprinzătoare. Dacă sunteți în zonă, merită să alocați puțin timp pentru Posada, mai ales că orășelul este mic și se parcurge repede la pas.

De pe plaja San Giovanni se vede satul Posada si castelul
Ce sa vizitezi in Sardinia
Străduțe pitorești în Posada

Ce sa vizitezi in Sardinia
Unele alei sunt foarte înguste
Ce sa vizitezi in Sardinia

De sus priveliștea este cuprinzătoare
Ce sa vizitezi in Sardinia

Urcați în turn pentru o panoramă minunată
Ce sa vizitezi in Sardinia
Singurul magazin de suveniruri din Posada
Ce sa vizitezi in Sardinia
Un mic hotel cu restaurant

Orgosolo

este un orășel vechi, renumit pentru picturile sale murale (murales). Cele aproximativ 150 de picturi colorate pot fi văzute pe pereții caselor vechi din piatră și le dau un farmec aparte. Picturile redau cultura, obiceiurile și tradițiile zonei – reprezintă viața rurală, luptele pentru putere și aspecte ale vieții de zi cu zi.

La sfârșitul sec.XIX satul a devenit cunoscut datorită fenomenului de banditism (banditi în original). Bandiții din Orgosolo este și titlul unui film din 1961 – în acea perioadă devenise cunoscut ca un oraș cu rata ridicată a infracționalității. O plimbare prin oraș se poate transforma în vizionarea unei galerii de artă, cu multe picturi, cu dimensiuni mari. Unele se întind pe cele 3 etaje ale unei clădiri, altele pe toată lungimea casei, cert este că aceste murales vă introduc în istoria localității și a Sardiniei.

Cum una din ocupațiile principale o reprezintă păstoritul, în Orgosolo găsim magazine care oferă degustare și vând brânzeturi –  mare parte o reprezintă brânzeturile de oaie, dar există și sortimente de capră.

Orgosolo este situat la 620 m altitudine
Ce sa vizitezi in Sardinia
Picturile se întind pe mulți metri pătrați

Ce sa vizitezi in Sardinia

Ce sa vizitezi in Sardinia

Ce sa vizitezi in Sardinia
Picturi artistice pe pietre

Ce sa vizitezi in Sardinia
Casele din piatră păstrează răcoarea pe timpul verii
Ce sa vizitezi in Sardinia

Ce sa vizitezi in Sardinia

Ce sa vizitezi in Sardinia

Orosei

este orășelul în care am stat 7 nopți. Cea mai vizitată și atractivă zonă este centro storico. Aici găsim case vechi din piatră, străduțe pavate cu piatră, o mulțime de restaurante și terase cu meniuri care de care mai îmbietoare. Este o localitate mai mare (6000 de locuitori), astfel că veți găsi destule supermercato de unde vă puteți aproviziona. Veți putea cumpăra fructe și de la porțile unor case, unde localnicii își vând propria producție – smochinele proaspăt culese, sunt delicioase.

Pe străduțe veți găsi mici magazine care vând produse tradiționale. Proprietarii vor fi bucuroși să vă ofere detalii despre aceste produse. Un punct de atracție din centro storico este Chiesa di San Giacomo Apostolo, aflată foarte aproape de Piazza del Popolo. Pentru a ajunge în fața bisericii veți urca câteva trepte apoi veți vedea în toată splendoarea această bijuterie. Fațada este complet albă, iar în bătaia soarelui, la apus, arată minunat.

Un paznic des întâlnit prin Sardinia

Ce sa vizitezi in Sardinia
La revedere Sardinia !

Acestea au fost articolele despre vacanța în Sardinia – am speranța că voi determina pe câțiva dintre voi să aleagă această insulă pentru un sejur. Ultimul review va fi despre cazarea avută plus recomandări de luat masa – toate din experiență proprie. Multe alte informații puteți afla din linkurile de mai jos

sardegnaturismo                discoversardinia

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories