Ce să vizitezi în Puglia – 2

0

Continuăm articolele din seria Ce să vizitezi în Puglia, cu un oraș inclus în patrimoniul UNESCO din anul 1996. După experiența inedită avută în prima parte a zilei la Zoosafari Fasano , am petrecut câteva ore agreabile în

Alberobello – Citta di trulli

Vizitat de turiști din toate colțurile lumii, indiferent de sezon, Alberobello este un must-see din Puglia, o regiune mai puțin cunoscută a Italiei. În Alberobello (albero bello = copac frumos)  nu trebuie să veniți cu program fix, de genul stau o oră și plec repede spre următorul obiectiv. Lăsați-vă pașii să străbată agale aleile și intrați în micile magazine, fără a vă uita la ceas.

În oraș sunt mai multe parcări cu plată, iar tarifele pot varia de la 0,6 euro/oră până la 2 euro/oră. Info parcări Alberobello . Zona cea mai vizitată a orașului este centro storico, cu căsuțele trulli (trullo la singular). O imagine emblematică din Puglia o reprezintă aceste case albe tradiționale, cu acoperișul conic, realizat din pietre suprapuse una peste alta, fără liant/mortar.

Pe acoperiș sunt diferite simboluri creștine, mitologice sau care reprezintă blazonul familiei. Multe din aceste căsuțe au fost transformate în magazine de suveniruri, unde se vând produse locale (țesături, ulei de măsline, diferite sortimente de paste, lichioruri, săpunuri, vinuri etc) și se fac degustări de produse.

Ce să vizitezi în Puglia
Căsuțele trulli din Alberobello
Alberobello
Tehnica de îmbinare a pietrelor
Ce să vizitezi în Puglia
Ce să vizitezi în Puglia
Toate străduțele sunt pietruite
Alberobello
Unele căsuțe au fost transformate în magazine
Alberobello
Nu lipsesc magazinele de suveniruri
Ce să vizitezi în Puglia
Unele case au pe acoperiș diferite simboluri

Rione Monti

În alte căsuțe puteți găsi mici muzee locale, iar în unele trulli puteți intra să aruncați o privire (donațiile sunt binevenite). Vânzătorii stau în ușa magazinelor și dacă întrebi ceva (mai ales dacă o faci în italiană), imediat sunt dispuși să-ți povestească istoria locurilor. Sau chiar poți fi invitat la interior pentru a vedea diverse produse – mulți localnici trăiesc probabil, doar din turism.

Toate acestea sunt concentrate în zona mai comercială a orașului și anume Rione Monti (rione=district). Denumirile străzilor din această parte a orașului au în componență Monte – Via Monte Pertica, Monte Cucco, Monte S.Michele, Monte San Marco etc. Toate străduțe sunt în pantă, iar Via Monte Pertica este cea mai frecventată de turiști. Tot pe această stradă veți vedea și singura biserică trullo din lume – Chiesa di Sant’Antonio.

Ce să vizitezi în Puglia
Via Monte Pertica
Alberobello
Străzile din Rione Monti sunt în pantă
Ce să vizitezi în Puglia
Alberobello
Alberobello
Acoperișurile căsuțelor trulli
Ce să vizitezi în Puglia
Interiorul unei căsuțe
Alberobello
Se vând multe produse locale
Ce să vizitezi în Puglia
Chiesa di Sant’Antonio – singura biserică trullo din lume

Rione Aia Piccola

Este o altă zonă cu trulli, dar mai puțin vizitată de turiști. Unele case sunt încă locuite, unele sunt restaurante, pizzerii sau café-bar, iar altele au fost transformate în hoteluri/pensiuni și se pot închiria turiștilor. În această zonă, lângă Parrocchia di San Giuseppe (Piazza Giangirolamo), aveți o terasă cu punct de belvedere. De aici puteți face niște poze frumoase cu căsuțele trulli din zona Rione Monti.

E cam singurul loc de unde poți vedea de sus această parte a orașului. Cele două zone sunt despărțite de strada principală – Via Indipendenza / Largo Martellotta. Chiar dacă pare că a devenit un oraș comercial, să știți ca nu e chiar așa – nu și-a pierdut farmecul și mie mi-a plăcut foarte mult. În afara celor două zone cu căsuțe trulli, Alberobello arată ca un oraș italian normal.

Alberobello
Rione Aia Picola este cartierul mai puțin vizitat de turiști
Alberobello
Ce să vizitezi în Puglia
Alberobello
Ce să vizitezi în Puglia
Alberobello
Străduțele laterale sunt mai puțin frecventate de turiști
Ce să vizitezi în Puglia

Dacă vi se face foame, veți găsi multe localuri pe Largo Martellota și Via Indipendenza. Sigur găsiți ceva pe gustul vostru – se oferă doar mâncare italiană sau feluri tradiționale din Puglia. Multe localuri se închid după prânz și se deschid pe la ora 18-19. Am ales să mâncăm (recomandare Tripadvisor) la Antica Salumeria del Corso situată pe Corso Vittorio Emanuele 76.

Este o afacere de familie începută în anul 1900 – se servesc doar preparate locale. Puteți lua la pachet, dar puteți sta și la măsuțe. Patronul vă invită să gustați și un pahar de vin local. Aveți de ales dintre diverse sortimente de brânzeturi, salamuri, prosciutto, mortadella, dar și diferite garnituri (roșii preparate diferit, anșoa, măsline etc). O jumătate de baghetă costă 4-6 euro funcție de ingredientele alese. Dacă ajungeți în Puglia, nu ratați o vizită în Alberobello – Citta di trulli. Alte info – Alberobello

Alberobello
Gama variată de brânzeturi vă îmbie la degustare
Ce să vizitezi în Puglia
Va fi greu de ales !
Ce să vizitezi în Puglia
Antica Salumeria del Corso
Ce să vizitezi în Puglia
Alberobello
Alberobello
Familia italiană pleacă la mare !

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories