Parga poate fi o alegere inspirată pentru o vacanță la Marea Ionică, în Grecia continentală. Din București se poate ajunge în circa 12-14 ore – depinde de ora de plecare, rezistența la condus fără oprire și de timpul petrecut în vamă. Sau se poate alege o cazare intermediară pentru a ușura parcursul. O a doua variantă este cu avionul până în Preveza, iar de aici închiriați o mașină.
Orașul Parga
este așezat pe dealuri și vei fi nevoit să urci și să cobori pe străduțele localității, oriunde ai fi cazat. Aleile înguste și întortocheate au farmecul lor – la tot pasul veți găsi mici magazine cu de toate,de la suveniruri,săpunuri și ulei de măsline, până la genți,curele de piele, înghețată, sucuri etc. Sunt și câteva magazine alimentare de unde vă puteți aproviziona, dacă vă cazați în apartamente.
Aproape toate străduțele coboară spre portul din Parga. Plimbați-vă pe faleza orașului – se vede micuța insulă Panagia, unde este o la fel de mică biserică. Din port se pot face diverse croaziere sau se poate lua ferry spre insula Paxos.
În Parga, problema cea mai mare este parcarea – ar fi bine să alegeți o cazare care asigură și locuri de parcare. Dacă te întrebi ce poți face în Parga, trebuie să știi că nu te vei plictisi. Sunt multe de văzut și făcut în orășel și prin apropiere, dar poți face o excursie de 1 zi până în Lefkada. Mai jos, despre variantele alese de noi în zilele petrecute în Parga.
Fortăreața venețiană
este principalul obiectiv turistic din Parga, un loc care merită vizitat, atât în cursul zilei dar și spre seară, la apus. De sus, din fortăreață, se poate vedea plaja Valtos, zona de promenadă a stațiunii Parga, zona portuară, insulele Paxos și Antipaxos. În curtea interioară este un mic bar, unde la umbra pinilor și la un pahar de….ce vreți voi, puteți contempla peisajul.
Plaja Valtos
este cea mai buna plajă din Parga, cu toate dotările necesare – parcare, baruri, toalete. Se pot practica sporturi nautice dar găsim și locuri unde putem mânca. Valtos are cam 1 km lungime și o lățime de 20-30 m, astfel încât să nu te calci pe picioare cu vecinii. Plaja este cu destul nisip, dar și cu ceva pietriș fin, iar în apă este nisip. Poate că în plin sezon este aglomerată, dar pentru jumătatea lunii septembrie a fost ok. Plaja Lichnos este la circa 4 km de Parga (pe drumul către Preveza) – este semnalizată cu indicator. Aceasta plajă are o lungime de peste 500 m și este liniștită, datorită accesului doar cu mașina. Este înconjurată de plantații de măslini, găsim și două terase, iar intrarea în apă este destul de abruptă.
Anthousa
La câțiva kilometri de Parga putem vizita cascada din satul Anthousa și castelul Anthousa. După ce intrăm în sat urmăm indicatoarele către cascadă/waterfall. În pădure veți admira o cascadă de circa 25 m înălțime – cu siguranță veți face cateva poze.
La castel se ajunge și cu masina și pe jos – prima variantă este mult mai convenabilă, mai ales dacă este cald. Ruinele acestei cetăți vă oferă o priveliște măreață asupra insulelor din jur. Se văd Paxos, Antipaxos și Corfu, dar și Parga și satele din apropiere. Dacă vrei o vacanță la Marea Ionică, alege Parga și te vei bucura de munte și mare într-un singur loc.
Mai multe detalii și informații – https://www.greeka.com/epirus/parga/