San Cristobal de las Casas – atractii turistice in Mexic

1

După escala din statul Oaxaca, ne-am continuat drumul către San Cristobal de las Casas – loc ce oferă importante atractii turistice in Mexic. Locurile prezentate în acest articol sunt în statul Chiapas, unul din cele mai sărace state mexicane. Înainte de a ajunge în splendidul oraș colonial San Cristobal de las Casas, am oprit pentru a vizita o importantă atracție naturală.

Cañón del Sumidero

Canionul cu pereți abrupți a fost creat acum milioane de ani de Rio Grijalva. Stâncile ce îl mărginesc se ridică până la 1000 m deasupra apei. În fiecare zi se organizează tururi cu barca – un astfel de tur am avut și noi inclus în circuit. De-a lungul plimbării de 1 oră am văzut crocodili, maimuțe, o cascadă spectaculoasă, diverse păsări și vegetație diversă.

San Cristobal de las Casas

Aflat în districtul Chiapas, San Cristobal este orașul colonial care mi-a plăcut cel mai mult. Localitatea este situată la o altitudine de 2200 m, astfel că serile și diminețile sunt mai răcoroase. Este o încântare să te plimbi și să explorezi străduțele pietruite din centrul istoric al orașului. Seara, toate aceste străduțe sunt la fel de animate ca și ziua. Peste tot se aude muzică, magazinele sunt deschise până târziu, iar localurile își așteaptă oaspeții. Este o atmosferă unică, de neuitat.

San Cristobal de las Casas – atractii turistice in Mexic
O imagine care mi-a rămas la suflet

Dacă vreți cafea, aici este locul perfect pentru a o cumpăra. Cafeaua este puțin prezentă în supermarketuri, dar o puteți cumpăra de la unul din magazinele specializate. Cafeaua este bio și este cultivată la altitudini între 900 – 2200 m. Piața municipală este foarte mare și extrem de diversificată. Fructele și legumele sunt pe multe tarabe, dar nu lipsesc articolele de menaj, obiecte artizanale, haine, țesături plus hala de carne. Info San Cristobal de las Casas

San Juan Chamula

În cadrul acestui circuit mexican am descoperit și frumusețea satelor maya de lângă San Cristobal. Prima oprire a fost în San Juan Chamula – nu poți intra fără un ghid local, iar la barieră se plătește o taxă. Locuitorii sunt indigeni Tzotzil și au o organizare proprie. Nu plătesc impozite, nu sunt bănci, nu permit poliției federale să intre pe teritoriul lor și au un ritual religios diferit.

Centrul spiritual al orasului este reprezentat de Templo de San Juan – se poate fotografia doar la exterior. Fotografiatul la interior se pedepsește cu amenzi mari – de aceea nu am poze. Podeaua bisericii este tapetată cu ace și crenguțe de pin, iar aerul are iz de tămâie. Mesele sunt acoperite cu sute de lumânări de toate dimensiunile, iar localnicii se roagă. Acest ritual este impresionant și diferă de orice ai mai văzut.

Zinacantán

Urmatoarea oprire este Zinacantán, oraș locuit tot de indigeni Tzotil, cunoscuți pentru florile lor. Crini, crizanteme sau trandafiri cresc în grădinile lor și le impodobesc altarele. Ghidul mexican ne-a dus într-o vizită la o familie de localnici. Una din camere este magazin de prezentare cu produse artizanale. La unele țesături se muncește 1 săptămână și chiar 1 lună. Puteți susține comunitatea locală cumpărând diverse produse.

În bucătăria casei vizitate am gustat delicioasele tortilla, preparate pe loc,din făină de porumb. Am asistat și la un ritual de nuntă, în care mirii de ocazie (turiști) au îmbrăcat costume tradiționale și au dansat. Vizitarea acestor sate reprezintă o experiență unică. Ambele sate maya își mențin tradițiile, chiar dacă interacționează și sunt vizitate de mulți turiști străini.

Magazin cu produse alimentare (Abarrotes) din Zinacantán

Toate aceste obiective sunt situate în apropierea orașului San Cristobal de las Casas – o zonă cu multe atractii turistice in Mexic. În articolul următor vom vedea alte obiective turistice deosebit de interesante din statul Chiapas.

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories