Ce să vizitezi în Puglia – 4

0

În ultimul episod al serialului Ce să vizitezi în Puglia ne vom plimba prin jumătatea sudică a provinciei. Ca să puteți vedea mai în detaliu această zonă este nevoie de o mașină închiriată. Pentru cei care nu doresc să închirieze mașină, iată un site unde vă puteți planifica vacanță din această zonă – http://www.salentointrenoebus.it/

Roca Vechia

înseamnă bazine naturale cu apă limpede – locația este pe malul mării, pe drumul SP 366. Aceste mini piscine au fost săpate de apă, în malul stâncos. Puteți sta la soare pe stânci sau vă puteți răcori în apă – să aveți neapărat papuci de baie, pentru că sunt și pietre care vă pot răni. În apropiere sunt și două localuri unde puteți servi câte ceva.

Ce să viztezi în Puglia
Unul din bazinele de la Roca Vechia
Ce să viztezi în Puglia
Italienii cunosc bine zona
Roca Vechia
În apa limpede se văd mici peștișori
Roca Vechia
Atenție la pietrele care vă pot răni

Torre dell’Orso

În micul orășel aflat pe coastă găsiți și o plajă având o zonă destul de mare la liber, dar și una cu sezlonguri și umbrele etc. Plimbați-vă pe Via Bellavista si veți vedea superbul colorit al apelor de coastă, dar și turnul care dă numele orășelului. Am văzut persoane care practicau snorkelingul în aceste ape limpezi. Am stat prin zonă aproximativ  o oră, apoi am plecat spre o altă plajă atrăgătoare aflată tot pe SP366.

Ce să viztezi în Puglia
Plaja din orășel
Ce să viztezi în Puglia
Apa limpede de lângă coastă
Torre dell’Orso

Torre dell’Orso
Apa are culori frumoase

Spiaggia Alimini

De la parcarea cu plată ajungem imediat pe frumoasa plajă de aici. La circa 50 m de apă este o pădure de pini unde puteți sta la umbră. Plaja cu nisip (și în apă) este împărțită în două de un pârâu care se varsă direct în mare – în stânga este zona liberă, iar în dreapta este zona amenajată, cu sezlonguri și umbrele. Apa are multe nuanțe de albastru, și ca la multe alte plaje, intrarea în apă este lină și poți merge zeci de metri fără ca apa să treacă de 1,5 m.

Ce să viztezi în Puglia
Plaja este mai liberă – se ajunge doar cu mașina
Ce să viztezi în Puglia
Intrarea în apă este lină
Spiaggia Alimini
Un pârâu împarte plaja

Gallipoli

este un oraș port aflat la vreo 30 km de Porto Cesareo . Orașul este divizat în două părți – una nouă, modernă, cu clădiri înalte și partea veche, situată pe o insulă de calcar, legată de continent printr-un pod. Centro storico este atracția principală pentru turiști. Prin acest labirint de străduțe găsim cafenele, mici restaurante, gelaterii, magazine cu produse tradiționale sau cu suveniruri. La intrarea în centro storico este Academia dell Gusto – aici intrați pe răspunderea voastră 😃 – găsiți gelato, iaurturi, granite dar există și o cafenea.

Ce să viztezi în Puglia
Portul din Gallipoli și Castello
Gallipoli
Intrarea în Centro Storico
Ce să viztezi în Puglia
E bine să intrați aici !
Ce să viztezi în Puglia
Străduțele din Gallipoli
Ce să viztezi în Puglia

Cattedrale di Sant’Agata este în centrul orașului vechi. Toate străduțele sunt pavate cu piatră și multe dintre ele sunt înguste. Puteți face un tur motorizat al orașului cu un vehicul cu 3 roți. Puteți vizita și cel mai atractiv obiectiv, Castello . Un tur dureaza cam 30-45 minute – impresionează sala în formă de dom, cu un ecou deosebit. Gallipoli are și o plajă, deci puteți sa vă răcoriți după vizitarea castelului. Probabil că două ore sunt suficiente pentru vizitarea acestui orășel.

Ce să viztezi în Puglia
Catedrala din Gallipoli este într-o zonă aglomerată
Ce să viztezi în Puglia
În zona Catedralei este mai multă lume
Ce să viztezi în Puglia
Plaja din Gallipoli
Gallipoli
Sala în formă de dom
Gallipoli
Puteți face un tur de oraș

Santa Maria di Leuca

În drumul spre ,,vârful tocului cizmei,, am oprit la una din plajele de pe traseu, Torre Vado. Plaja are o lungime de 3 km și este cu nisip fin. În mare parte aceste plaje sunt la liber, dar există și plaje private cu club, bar, restaurant etc.

Următoarea oprire a fost, Santa Maria di Leuca, cel mai sudic punct din Puglia. Pe indicatoare veți vedea S.M.di Leuca, uneori doar Leuca. Aici se întâlnesc cele două mări – Adriatică si Ionică. După o scurtă oprire în port, am urcat pe dealul din apropiere. De aici de sus se deschid panorame minunate și tot aici puteți vedea farul și Santuario di Leuca.

Ce să viztezi în Puglia
Plaja Torre Vado
Ce să viztezi în Puglia
Portul din Santa Maria di Leuca
Santa Maria di Leuca
Farul este situat pe un deal
Santa Maria di Leuca
Santuario di Leuca
Santa Maria di Leuca
Fructele de cactus

Lecce

Supranumit și ,,Florența sudului’’, Lecce este un oraș plin de clădiri în stil baroc. Parcați în apropiere de Centro Storico (gratuit duminica) și luați la pas străzile pietruite. Străduțele cu multe localuri, unde puteți servi o cafea, o pizza sau o gustare, și numeroasele magazine cu de toate, pot face extrem de agreabilă plimbarea prin Lecce. În Piazza Sant’Oronzo veți vedea ruinele unui amfiteatru roman bine conservat – uneori,aici au loc concerte.

Lecce
Ruinele unui amfiteatru roman
Ce să viztezi în Puglia

Ce să viztezi în Puglia
Se țin și concerte în acest amfiteatru
Lecce
Străduțele din Lecce au felinare retro
Lecce

Ce să viztezi în Puglia
Străzile sunt pavate cu piatră

Vizitați și oaza de verdeață a orașului,Giardini Pubblici. O altă piață plină de clădiri emblematice este Piazza del Duomo. Dacă vi se face foame vă recomand Come Vuoi Pane & Condimenti. După cum îi spune și numele, vă puteți personaliza sandwich-ul/panini dorit. Alegeți tipul de baghetă și din cele 40 de variante posibile cu mortadella, prosciutto crudo/cotto, somon, ton, mozzarella, provolone, roșii, măsline, pesto, caracatiță, rucola etc. Închei aici serialul Ce să vizitezi în Puglia – sper că am făcut alegerea mai ușoară pentru cei care ajung în această provincie italiană.

Lecce
Parcul din Lecce
Ce să viztezi în Puglia

Lecce
Al Bano are o enotecă în Lecce
Ce să viztezi în Puglia
Piazza del Duomo
Ce să viztezi în Puglia
2 Raspunsuri
  1. Lavinia

    Buna! Am citit toate cele 4 parti ale calatoriei tale in Puglia. Frumos povestite!
    În aceasta vara, sf de iunie, intentionam sa petrecem si noi o săptămână aici, mai exact la sud de Bari, inca nu ne-am hotărât daca pe partea estica (Otranto, Torre del Orso) sau cea vestica (Porto Cesareo, Gallipoli). Care localitatea ar fi recomandarea ta, ca sa putem avea parte de o plajă frumoasă (poate nu reusim sa ajungem in fiecare zi la alta plaja si atunci e necesar sa avem una draguta in apropiere) dar si ce face la lasarea serii ( aici ma refer la plimbari, nu viata de noapte, deoarece suntem cu un copil de 4 ani). Vacanta va fi una pentru mare si plaja, in principiu, dar si pentru vizitat, in special dupa masa, seara, cand se mai racoreste.
    Imi e din ce in ce mai clar ca vom avea nevoie de masina închiriată ca sa ne deplasam. Mi-ai putea recomanda firma de inchirieri pe care ai folosit-o tu? Pretul inchirierii ar fi de asemenea de ajutor pentru stabilirea bugetului.

    Mersi frumos!

    1. Călător Povestitor

      Bună și La Mulți Ani !
      Îți mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că ți-au fost utile articolele mele !
      Ai avea de ales între Otranto și Porto Cesareo. La Otranto ai o plajă drăguță chiar în oraș (cred că este o poză în articol), iar seara te poți plimba pe faleză sau prin centro storico. Aici este și Castello,sunt multe mici magazine,terase și restaurante, deci aveți de unde alege. Se pot închiria bărci sau puteți lua o excursie de-a lungul coastei de la agențiile din oraș.Spiaggia Alimini este aproape (10-15 min cu mașina sau cu bus 101),Torre del Orso (vreo 30 min cu bus 101 sau 25 min cu mașina) plus alte plaje mai la sud.
      Porto Cesareo are un port frumos,o faleză cu mulți palmieri, dar orașul nu este atât de atrăgător(comparativ cu Otranto). Plajele de lângă hoteluri sunt ok, iar cele din Torre Lapillo sau Punta Prosciutto sunt superbe. Cred că mai ok pt voi ar fi Otranto.

      Mașina am închiriat-o de la Avis (direct din Ro), dar acum au crescut mult prețurile la închirieri – poți căuta pe rentalcars.com sau prin aplicația Wizz. Mai poți lua direct la aeroport la sosire (Maggiore sau alte companii locale care pot avea prețuri substanțial mai mici). Fă câteva simulări pe diferite site-uri – https://www.rentalcars.com/
      sau https://www.avis.ro/ sau la Wizzair / Ryanair (aceste companii oferă și serviciu închiriere mașini)

      La Otranto se poate ajunge cu trenul din Bari-presupune schimbări,uite o simulare – https://www.lefrecce.it/Channels.Website.WEB/#/search-results?handoff=true&referrer=www.google.com
      Între Otranto și Lecce (oraș ce merită vizitat) ai autobuze, dar mai la sud este ideal să ai mașină.
      Dacă te mai pot ajuta cu alte info, sunt pe aici ☺

Adauga un comentariu

My New Stories