Locuri și peisaje de vis pe Coasta Dalmată

1

În acest articol vom vedea locuri și peisaje de vis pe Coasta Dalmată, parte din litoralul Croației. Partea continentală de litoral are o lungime de 1777 km. La aceștia se mai adaugă alți 4023 de km de litoral de pe mai mult de 1000 de insule deținute de această țară. Croația este una din țările cu cele mai multe plaje blue flag – distincție acordată pe baza unor criterii stricte ce vizeaza dotările, curățenia, calitatea apei și a mediului înconjurător.

În 2021 am ajuns pentru prima dată în Croația și am rămas impresionat. De la infrastructură și curățenie până la oameni și peisaje, totul a fost o surpriză extrem de plăcută. După vizitarea celor mai frumoase parcuri naționale din Croația, Plitvice și Krka, ne-am plimbat și prin alte zone superbe.

Coasta Dalmată

oferă peisaje spectaculoase, ce își au oricând loc pe desktopul vostru și care te lasă fără grai. Makarska Riviera este parte din această coastă – în această zonă am avut 4 nopți de cazare. De-a lungul drumului Între Omiš și Podgora, drumul șerpuiește de-a lungul coastei și trece pe lângă câteva sate drăguțe aflate pe malul mării. Pe acest drum sunt amenajate, din loc în loc, puncte de belvedere ce oferă imagini fabuloase. Pantele masivului Biokovo se varsă direct în marea de un albastru minunat….bine, mai sunt și ceva nuanțe de verde.

Locuri și peisaje de vis pe Coasta Dalmată
Din punctele de belvedere amenajate pe marginea drumului, putem vedea astfel de peisaje
Drumul șerpuiește de-a lungul coastei și trece pe lângă mici localități aflate pe malul mării.

Cum sunt plajele ?

Cele mai multe plaje din acestă zonă a Croației sunt cu pietriș mai mult sau mai puțin fin – de aceea este recomandat să aveți papuci speciali de plajă. În schimb apa are culori fascinante care încântă pe oricine. Multe plaje sunt flancate de pini astfel că până la ora 13 pe aceste plaje este umbră, fapt binevenit în zilele călduroase. Unele plaje sunt în zone mai greu accesibile astfel că sunt mai liniștite.

Chiar dacă este lume multă pe plaje acest lucru nu deranjează – oamenii sunt liniștiți, citesc sau vorbesc, nimeni nu țipă etc. Pe plajele mai mari se pot închiria sezlonguri, sunt dușuri, toalete dar și terase sau baruri unde puteți să beți ceva sau să mâncați de prânz. Pe plajele situate în sau lângă localitățile mai mari se pot practica sporturi nautice. Se închiriază caiace, plăci de paddleboarding, iar cei mai curajoși pot face parasailing.

Pe această plajă este umbră până la ora 13

La câțiva kilometri de coastă sunt două mari insule, Hvar și Brac. Apusul pe aici nu se încheie cu soarele plonjând în mare ci după munții celor două insule. În fiecare zi în funcție de nori sau de locul de unde privești, apusul poate fi diferit. Din porturile mai importante se pot face excursii/croaziere de 1 zi pe insulele din apropiere.

Falezele cu leandri și palmieri vă așteaptă și te poți plimba mulți kilometri pe malul mării. Seara, restaurantele din zona porturilor sunt pline. Se mănâncă foarte bine, la prețuri decente, iar preparatele pe bază de pește sau fructe de mare sunt vedetele meniurilor. Cu siguranța există și alte locuri și peisaje de vis pe Coasta Dalmată – luați în calcul Croația, ca destinație de vacanță și nu veți regreta. Pentru alte informații, accesați acest link – https://www.makarskainfo.com/

Apusul este diferit în funcție de nori
Satul și micul port din Podgora
Un temerar face parasailing în lumina apusului.
Masivul Biokovo veghează întreaga zonă
Faleza din Tučepi
Un alt apus cu insula Brac pe fundal

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories