Vacanța de iarnă în Austria – Filzmoos

8

Știi să schiezi ? Nu ? Nici o problemă – în acest articol vei afla cum poți petrece vacanța de iarnă în Austria, chiar dacă nu practici schiul. Situat la circa 60 km sud de Salzburg, la 1057 m altitudine, Filzmoos este un sat tipic austriac și reprezintă alegerea ideală pentru o vacanță, indiferent de sezon. Stațiunea face parte din domeniul schiabil, Salzburger Sportwelt, unde e nevoie doar de zăpadă. De restul, a se citi infrastructura impecabilă, s-au ocupat austriecii.

Ce poți face ?

Pentru sezonul de iarnă avem pârtii de schi (40 km), pârtii de săniuș, trasee de schi fond, poteci de iarnă, amenajate si marcate (50 km), plimbări cu sania trasă de cai, centru de recreere (piscina, sauna, bowling), multe restaurante si cafenele. Vara, zona este ideală pentru trasee montane, plimbări prin natură, pe jos, cu bicicleta sau călare etc. Peisajele deosebite și gama diversă de activități au constituit pentru mine (care nu schiez) o garanție, că nu mă voi plictisi în cele 7 zile ale sejurului. De asemenea se pot vizita și alte locuri din apropiere – Gosau, Hallstatt, dar și minunatul oraș Salzburg.

Vacanța de iarnă în Austria

Filzmoos la ceas de seară.
Răsărit pe masivul Dachstein

Pârtia de săniuș și vârful Bischofsmutze în fundal

Filzmoos International Balloon Festival

O atracție deosebită este festivalul baloanelor cu aer cald – are loc anual, în luna ianuarie. Dimineața, zeci de baloane decolau, iar restul echipajului, îmbarcat în mașinile cu remorci speciale plecau să le recupereze din zonele în care aterizau câteva ore mai târziu. Este extraordinar să stai lângă baloanele viu colorate, înalte cât un bloc și să le admiri.

Una din seri a fost dedicată unei petreceri, Baloon Party – din meniu nu a lipsit muzica, toneta cu cârnați și vin fiert. Baloanele au fost umflate spre deliciul participanților, oamenii dansau sau intrau in vorbă cu echipele participante – o atmosferă foarte plăcută, cu oameni relaxați. Multe alte info despre ce puteți face în zonă, găsiți aici – Filzmoos

Un spectacol de culori
Vacanța de iarnă în Austria
V-ați urca în balon ?

Vacanța de iarnă în Austria

Vacanța de iarnă în Austria

Oberhofalm

Vă recomand și plimbarea cu o sanie trasă de cai – se pleacă din Filzmoos, până la cabana Oberhofalm situată la circa 6 km de sat. Este o cabană tradițională, cu o vechime apreciabilă – a fost construită în jurul anului 1665. Pe terasa cabanei, pe băncuţele acoperite cu pături, puteți servi preparate tradiționale și băuturi diverse, toate pe fondul muzicii populare austriece.  

Un lucru interesant – pe coperta meniului sunt menționați furnizorii produselor folosite la preparatele servite la cabană. În timp ce vă bronzați pe sezlongurile de pe terasă, admirați peisajul înconjurător și respirați aer curat, vă veți gândi (măcar câteva secunde) ce bine ar fi dacă nu ar mai trebui sa plecați de aici. Info Oberhofalm

Vacanța de iarnă în Austria
Peisaj din sanie
Vacanța de iarnă în Austria
Oberhofalm are peste 350 de ani vechime
Vacanța de iarnă în Austria
De pe terasă avem priveliști superbe
Am servit un ceai cu rom
Pe meniu sunt trecuți furnizorii produselor servite la cabană
Vacanța de iarnă în Austria
Un platou tradițional
Interiorul cabanei Oberhofalm

Dachstein Gletscher

Austria este printre puținele țări unde se poate schia permanent, datorită celor 8 ghețari: Dachstein, Kaunertaler, Hintertuxer, Kitzsteinhorn, Mölltaler, Pitztaler, Stubaier, Sölden. Dachstein este situat la circa 10 km de Filzmoos. Accesul la telecabină se face pe un drum privat – păstrați tichetul de la telecabină pentru că îl veți valida la ieșirea de pe drum.

La stația de sus a telecabinei (2750 m) ne așteaptă platforma Skywalk, care permite o vedere panoramică. Acest balcon din Alpi este perfect pentru a face fotografii uimitoare și pentru a vedea multe vârfuri de 3000 m. Vremea perfectă ne-a permis să vedem și cel mai înalt vârf din Austria, Grossglockner – 3798 m. Tot la stația din vârf, pe un panou, sunt prezentate câteva recorduri înregistrate aici. Info Dachstein

Vacanța de iarnă în Austria
Stația de jos și cea de sus a telecabinei care ne duce pe ghețar – nu avem stâlp intermediar
Vacanța de iarnă în Austria
Platforma Skywalk vă așteaptă pentru a surprinde peisaje remarcabile
Vacanța de iarnă în Austria
În zare se văd baloanele

Vacanța de iarnă în Austria
Recorduri înregistrate la stația de pe ghețar
Pe astfel de fotolii vă puteți bronza în timp ce admirați peisajul
Vacanța de iarnă în Austria

Dachstein Eispalast

În interiorul ghețarului vizitați Dachstein Eispalast, un palat de gheață, care schimbă tema în fiecare an – noi am prins familia Simpson. S-au folosit 9 tone de gheață, iar rezultatul este o lume fascinantă, cu lumini şi sunete. Am stat pe canapea lângă Homer,Marge, Bart, Lisa și Maggie. Deosebită este și sculptura bazată pe Acropolele din Grecia, luminată minunat. Apoi intrați în restaurantul panoramic, unde puteți servi băuturi sau preparate calde și tradiționalul apfelstrudel cu sos de vanilie.

La coborâre ne-am oprit în satul Ramsau am Dachstein cu pârtii de săniuș și de schi, inclusiv pentru copii. Aceștia învață de mici să schieze – este explicabil, schiul este disciplină școlară în Austria, deci poți rămâne corigent. Satul are o amplasare ideală și poate fi, vara sau iarna, o destinație atractivă. Info Ramsau . Cred că aveți suficiente motive pentru a petrece vacanța de iarnă în Austria chiar dacă nu schiați.

Intrarea în palatul de gheață

Vacanța de iarnă în Austria

Vacanța de iarnă în Austria
Ramsau am Dachstein situat într-un decor minunat
Vacanța de iarnă în Austria

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories