Sate mai puțin cunoscute din Alsacia – Neuf Brisach, Bergheim

3

Una din cele mai frumoase regiuni din Franța, Alsacia este și o renumită zonă viticolă, cu multe crame și zeci de km de plantații de viță de vie. Traseul intitulat ,,Drumul vinului,, trece și prin câteva sate mai puțin cunoscute din Alsacia. Drumurile secundare au un farmec aparte astfel că nu ezitați să vă abateți și să le încercați – o să aveți parte de peisaje frumoase.

Despre cele mai frumoase și faimoase sate (dar mai aglomerate), puteți citi AICI și AICI. În acest articol voi scrie despre locurile mai puțin cunoscute/vizitate din Alsacia. Turiștii care stau doar 1-2 zile, din lipsa timpului, nu vor include aceste sate pe lista cu obiective.

Bergheim

La doar 3 km distanță de celebrul Ribeauvillé se află o localitate mai puțin vizitată – Bergheim. Chiar dacă satul este situat pe Route du Vin aici ajung puțini turiști, ceea ce este un mare atu – nu este aglomerat. Se parchează la intrare, înainte de zidurile care înconjoară localitatea, apoi treceți prin poarta medievală. O luați la pas pe strada principală numită, cum altfel, Grand Rue. La tot pasul veți vedea casele tipic alsaciene, cu multe flori de toate culorile. Sunt și câteva unități de cazare,de tip agroturism –  cazare în această zonă rurală găsiți AICI

La marginea satului este o parcare unde puteți lăsa mașina.
Turnul medieval cu poarta care permite intrarea în sat
Strada principală – Grand Rue
O cazare rurală

Facem mai multe fotografii, trecem și pe lângă o cramă (nu putem să bem…suntem cu mașina), iar după câteva minute de plimbare ajungem în Marktplatz. În centrul acestei piețe este o fântână de unde vă puteți împrospăta rezervele de apă. Multe sate din Alsacia au asemenea fântâni, iar apa este de cea mai bună calitate (provine din Munții Vosgi situați în apropiere). Tot în piață își are sediul Primăria din Bergheim (Hotel de Ville) – o clădire impecabilă cu flori la geamuri. Uitați-vă cum poate să arate o primărie dintr-un sat din Franța, adică de la țară !….ziceți și voi ceva 😊

Una din cramele din Bergheim
Fântâna din fața Primăriei de unde vă puteți lua apă
Așa arată primăria din Bergheim
Casele au o mulțime de flori

Toate străduțele pietonale sunt pavate cu piatră cubică,aranjată perfect. Multe clădiri arată ca pentru concurs – zici că au fost construite acum câțiva zeci de ani, nu acum câteva sute de ani. Puteți să vă opriți la una din cafenele (nici nu sunt prea multe) și să savurați o cafea, un ceai sau o prăjitură. Dacă ajungeți aici pe la prânz sau seara, o să găsiți câteva mici localuri unde să serviți masa.

Ne lăsăm pașii să aleagă traseul, iar plimbarea este extrem de agreabilă și reconfortantă. Plimbându-ne pe străzi am văzut vreo 2 turnuri cu o vechime considerabilă – probabil că în trecut erau mai multe astfel de turnuri. Unele acoperișuri ale caselor găzduiesc cuiburi de berze – berzele reprezintă unul din simbolurile Alsaciei.

Case tipic alsaciene cu fațadele decorate cu bârne din lemn

Neuf Brisach

situat la 20 de km de Colmar, are o formă octogonală și este înconjurat de fortificații – văzut de sus arată așa Neuf Brisach . Totul este organizat și construit matematic, astfel că satul este împărțit simetric, în 48 de pătrate care formează un octogon perfect, iar zidul exterior este construit în formă de stea. Fiind puțin vizitat de turiști, avem 2 avantaje: găsim locuri de parcare și vedem satul și fortificațiile în liniște,fără aglomerație.

Intrarea se face prin una din cele 4 porți, pe un pod, peste șanțul care înconjoară zidul exterior. Fortificațiile înseamnă de fapt 3 rânduri de ziduri, și puteți face o plimbare agreabilă ,,prin șanțuri,, în jurul localității. Fortificațiile sunt în stare foarte bună, există și muzeul Vauban, de unde puteți afla informații interesante despre istoria locurilor.

Una din cele 4 intrări în Neuf Brisach

O ceainărie/cafenea cochetă din Neuf Brisach

Decorațiunile dau farmec caselor și străzilor

Am intrat în oraș prin Porte de Colmar și imediat la stânga am găsit pe stradă, locuri de parcare. De aici în 5 minute ajungeți în zona centrală. Pe orice poartă ați intra in Neuf-Brisach veți ajunge în piața centrală – în apropierea Crăciunului, această piață găzduiește un târg specific. Pe străduțele (extrem de) liniștite veți găsi câteva cafenele, vreo trei brutării-patiserii, câteva restaurante drăguțe și mici magazine. Câteva case ne atrag atenția prin desenele și decorațiunile de pe pereți.

Unele case sunt pictate pe exterior

Am ieșit prin Porte de Belfort (aici este și muzeul Vauban), singura poartă din cele 4, pe unde nu se trece cu mașina, și am parcurs un sfert de tur prin șanțurile dintre ziduri. O girafă imensă veghează intrarea prin această poartă. Pe ziduri  sunt panouri care informează turiștii despre cele petrecute pe aici de-a lungul timpului.

Situat în apropierea Rinului, Neuf Brisach a fost ridicat începând cu anul 1699, de inginerul militar Vauban. Fortificațiile sunt considerate o capodoperă unică a Europei, iar astăzi Neuf-Briesach face parte din patrimoniul UNESCO. Ajungem la Porte de Colmar, trecem podul și mergem spre parcare. Dacă ajungeți prin zonă și aveți puțin timp la dispoziție, nu ezitați să vizitați aceste sate mai puțin cunoscute din Alsacia. Alte info – http://www.tourisme-paysrhinbrisach.com/en

Porte de Belfort gzduiește Muzeul Vauban

Se poate merge pe jos printre fortificații

O altă intrare în Neuf Brisach

Related Posts

1 Response

Adauga un comentariu

My New Stories