Astăzi vom face o calatorie in inima Scandinaviei și vom vizita Oslo,capitala Norvegiei. Oslo este un oraș foarte curat, cu clădiri care arată minunat, multe flori și zone verzi. Sunt puține mașini prin centrul orașului, iar transportul în comun se folosește din plin….e adevărat că stau foarte bine la acest capitol 🙂.
Parcul Vigeland
este cel mai vizitat parc din Norvegia. Pe o suprafață de circa 32 de hectare sunt expuse 192 de lucrări în bronz, granit sau fier ale celebrului sculptor Gustav Vigeland. Toate aceste sculpturi au fost realizate de Vigeland, de-a lungul două decenii. Una din cele mai populare sculpturi este cea a Băiatului furios (Sinnataggen). Parcul are foarte multe flori, dar și alei unde norvegienii fac jogging.
Centru
Primăria poate fi vizitată gratuit – la intrare se face control ca la aeroport. La parter, în sala principală, putem vedea picturi murale spectaculoase cu o tematică nordică. În apropierea Primăriei din Oslo vom găsi clădirea în care se decernează Premiile Nobel pentru pace. Celelalte premii Nobel se decernează în Stockholm. Karl Johann Gate este artera principală din centru, cu multe magazine și terase. De-a lungul străzii sunt foarte multe flori, dar și clădiri emblematice din Oslo – Parlamentul și Palatul Regal.
Opera
Unul din cele mai vizitate obiective este clădirea Operei din Oslo. Turiștii pot urca agale pe acoperișul clădirii și pot admira o parte din oraș. Lângă Operă există o mică plajă unde se poate face baie – afară erau 22 de grade, dar pentru norvegieni era foarte cald ! Pe malul opus se pot vedea saunele plutitoare – localnicii sunt mari amatori de așa ceva.
Portul
Zona portului, Aker Brygge, este una foarte căutată pentru plimbări, cumpărături și pentru a lua masa. Până în 1982, aici era un șantier naval. Un proiect al municipalității, a transformat zona într-o atracție turistică de top, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Cele câteva rulote oferă diverse mâncăruri la prețuri puțin mai mai mari ca la Otopeni (dar la cu totul altă calitate). Promenada de-a lungul mării, dar și aleile adiacente sunt pline de magazine, cafenele,baruri și restaurante.
Muzeul Fram
Localizat pe peninsula Bygdøy, muzeul Fram este dedicat unuia dintre cele mai durabile simboluri ale explorării polare timpurii, goeleta Fram de 39 m lansată în 1892. Expoziția principală are texte explicative în mai multe limbi și descrie cele trei mari expediții Fram. Vă puteți plimba pe punțile navei sau puteți să coborâți în camerele înghesuite. Opriți-vă puțin și imaginați-vă viața pe mare și printre ghețurile polare, în urmă cu 130 de ani.
E nevoie de ceva timp, deoarece există un volum mare de informați, cu exponate detaliate, cu hărți, imagini și artefacte ale diferitelor expediții. Toate acestea încep de la încercarea lui Nansen de a schia peste Polul Nord până la descoperirea de către Amundsen a Pasajului de Nord-Vest. Pe lângă Fram, muzeul găzduiește și Gjøa, prima navă care a navigat cu succes în Pasajul de Nord-Vest. La Muzeul Fram se ajunge ușor, cu autobuzul 30 sau cu un ferry luat din port – debarcaderul Rådhusbrygge.
Muzeul Kon-Tiki
Bărcile folosite de Thor Heyerdal în expedițiile sale celebre sunt găzduite de Muzeul Kon-Tiki. Aceste bărci sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Thor Heyerdal a fost un renumit explorator norvegian. În 1947 împreună cu un echipaj format din 5 bărbați a plecat din Peru, cale de 8000 de km până în Polinezia. Distanța a fost străbătută în 101 zile.
Închei aici această calatorie in inima Scandinaviei în care am vizitat Oslo,capitala Norvegiei – o capitală modernă, relaxată și cosmopolită.