Ce să vizitezi în Puglia – 3

0

În episodul 3 al serialului Ce să vizitezi în Puglia, vom vedea 2 orașe recomandate în toate ghidurile turistice. Primul este Citta Bianca, adică Ostuni, oraș aflat la vreo 45 de km de Alberobello.

Ostuni

este cocoțat pe un deal la la o înălțime de 218 m. Din orice direcție veniți, Ostuni, cu casele lui albe, se vede foarte frumos. Lăsați mașina în una din parcările amenajate în apropierea orașului vechi și începeți explorarea la pas. Trebuie să ajungeți sus pe terasa din centro storico, de unde aveți o minunată priveliște spre Adriatică. Pe cei câțiva km până la mare, vedem plantații de  măslini și viță de vie.

Centro storico este un ca un labirint de alei, scări și arcade – poți să mergi pe o alee drăguță, ca după 30 m aceasta să se înfunde.…te întorci și alegi altă variantă. Asta și pentru că orașul medieval a fost construit fără un plan, de aici și aceste străduțe întortocheate. Strada principală este plină de magazine cu produse locale (multe făcute manual), dar și cu suveniruri – tot de aici puteți cumpăra ulei de măsline, dar și sandale Salentino (hand-made).

Ce să vizităm în Puglia
Piazza Liberta și Colonna Sant’Oronzo
Ce să vizităm în Puglia - Ostuni
Toate străduțele sunt pavate nu asfaltate
Ostuni
O mulțime de magazine pe străzile din Ostuni
Ce să vizităm în Puglia
Cu puțin noroc poți face fotografii fără turiști 😊
Ce să vizităm în Puglia
Până la mare – doar măslini sau viță de vie
Ostuni
Serviți masa la micile afaceri de familie (osteria)
Ce să vizităm în Puglia
Cam toate balcoanele au plante sau flori

Am aflat și o povestioară interesantă – adevărată sau nu, o voi relata aici. Un localnic (vorbea bine engleza) în al cărui magazin am intrat, ne-a întrebat dacă știm de ce sunt toate casele vopsite în alb. Noi am spus că nu știm, iar el a început …..se spune că prin secolul XVII o molimă a ucis multe mii de oameni din acest oraș, apoi casele au fost vopsite cu un amestec de praf de calcar cu apă.

S-a observat că dintre cei care stăteau în aceste case s-au îmbolnăvit mult mai puțini oameni. Atunci s-a decis vopsirea în alb a caselor din tot orașul. Zicea și că autoritățile locale încurajează localnicii să le vopsească periodic. Cert este faptul că Ostuni este cunoscut de toți ca Citta Bianca și este unul din punctele majore de interes din Puglia.

Ce să vizităm în Puglia
Așa se vede Ostuni, din orice direcție veniți
Ostuni
Mici localuri dosite pe alei
Ostuni
Albul predomină și în interiorul bisericii
Ostuni
Vitraliile sunt splendide
Ostuni
Ce să vizităm în Puglia
Încercați să vă abateți de la străzile principale – cele laterale sunt la fel de frumoase
Ce să vizităm în Puglia-Ostuni

Multe balcoane sau geamuri au ghivece cu flori sau diverse specii de cactuși. În cel mai înalt punct al orașului veți găsi Catedrala, construită în secolul al 15-lea. Alte clădiri atrăgătoare pe care le veți vedea în plimbarea voastră sunt Palazzo Municipio, Piazza Liberta și Colonna Sant’Oronzo și Chiesa del Carmine. Dacă ajungeți în Puglia nu ratați acest frumos orășel alb. Aveți nevoie de vreo 2 ore pentru a-l putea vizita relaxați, iar dacă doriți să luați o cafea, mai adăugați 30 de minute.

Ce să vizităm în Puglia
Palazzo Municipio / Primăria din Ostuni
Ostuni
Un local mai greu de găsit
Ce să vizităm în Puglia
Unele străzi au trotuare în trepte
Ce să vizităm în Puglia
Ostuni
Unele alei se înfundă !
Dacă întinzi mâinile poți atinge ambele ziduri

Otranto

Orașul-port este cunoscut ca și ,,cel mai estic oraș din Italia’’, iar atracția principală este Castello. Lăsați mașina în una din parcările cu plată din apropiere de Centro Storico. O plimbare este obligatorie pe Lungomare – strada cu palmieri, magazine și câteva locații unde puteți servi o gustare, prânzul sau cina. De aici aveți acces rapid și către plaja orașului. Ca peste tot în Italia, Centro Storico are multe străduțe înguste, agreabile.

La tot pasul vei vedea un mic magazin cu produse locale, cu suveniruri, o gelaterie sau o cafenea. Nu lipsesc micile afaceri de familie – câte o trattoria sau osteria cu 3-4 mese, unde se servesc preparate tipice pugliese. Acu’ dacă tot veni vorba, iată un site cu preparate tradiționale din Puglia – sper să nu sughit prea tare 😃 Ricette Pugliesi

Ce să vizităm în Puglia
Lungomare flancată de palmieri
Ce să vizităm în Puglia - Otranto
Plaja orașului Otranto
Otranto
La pas spre Centro Storico
Ce să vizităm în Puglia
Otranto
Zidurile vechi ale orașului
Ce să vizităm în Puglia - Otranto
Unele străduțe sunt înguste și soarele ajunge cu greu pe aici
Otranto

Zidurile fortificate ale orașului sunt impresionante, iar dacă urcați până sus (și vă rog să o faceți) puteți avea o vedere panoramică excelentă (și) asupra portului, unde stau ancorate zeci și zeci de bărci mai mari sau mai mici. Tot plimbându-vă pe străduțele pitorești, veți întâlni cu siguranță Cattedrale di Santa Maria Annunziata, ce datează din sec.XI. Intrați să admirați superbul mozaic, dar și tavanul impresionant. Alte priveliști frumoase veți avea dacă vă plimbați prin zona de promenadă, în apropierea zidurilor orașului.

Ce să vizităm în Puglia
Portul din Otranto găzduiește sute de bărci
Otranto
Otranto
Pe stânga este faleza
Otranto
Cattedrale di Santa Maria Annunziata datează din sec. XI
Otranto
Fațada Catedralei
Otranto
Tavanul este impresionant
Ce să vizităm în Puglia
Așa arată un mozaic de sute de ani

Acest orășel cred că are un farmec aparte după lăsarea serii – dacă puteți rămâne, sunt sigur că nu veți regreta. Dar de la atâta plimbare este posibil să vi se facă foame. Pe lângă multitudinea de localuri din Centro Storico vă pot recomanda localul Bar gelateria pasticceria Martinucci , situat pe Lungomare Terra di Otranto. Din gama extrem de diversificată de preparate, cu siguranță veți găsi ceva și pe placul vostru. Multitudinea de localnici și turiști de aici demonstrează că merită o vizită – afacerea a început în 1950. Închei aici al 3-lea articol din seria Ce să vizitezi în Puglia – va urma.

Otranto
O fi bună ? eu zic, da 😊
Ce să vizităm în Puglia
Apa mării este foarte limpede
Ce să vizităm în Puglia - Otranto
Celebrele păpuși salentine
Otranto
Otranto
Magazin cu suveniruri
Ce să vizităm în Puglia
Plimbarea pe faleză este obligatorie
Otranto
Un mod inedit de a face reclamă mașinii naționale

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories