Olanda nu înseamnă doar Amsterdam, cu multitudinea de obiective turistice – am vizitat și zona rurală a acestei țări. Despre minunatul Giethoorn am scris aici, iar despre ce să vezi pe lângă Amsterdam voi scrie în acest articol. Localitățile sunt ușor accesibile cu mijloacele de transport în comun. Am folosit aplicația 9292.nl pentru a găsi cea mai bună variantă de deplasare și am luat Amsterdam&Region Travel Ticket .
Muiden
Este un sătuc liniștit situat la circa 15 km de Amsterdam. Sunt mai multe variante de a ajunge aici, depinde de locul de unde plecați. Indiferent de unde și cu ce veniți, ultima parte o veți parcurge cu autobuzul 110 și veți coborî la stația Brandweerkazerne. Se merge pe jos printr-un parc traversat de un canal.
Pe acest canal veți vedea nelipsitele rațe, dar și casele pe apă ale locuitorilor din Muiden. Satul are străzi cu case minunate care arată și sunt îngrijite impecabil. Nu lipsesc micile magazine, restaurante, cafenele. Înainte de plecare am intrat într-o cofetărie – oriunde în Olanda, încercați ciocolata caldă și prăjiturile locale, dar nu alea cu substanțe 😃.
Indicatoarele ne duc spre obiectivul principal – castelul Muiderslot. Acesta este înconjurat de apă din 3 părți și are un farmec aparte. La casă veți primi biletul și vi se va spune la ce oră începe turul cu ghid al castelului. Noi am avut Hollandpass, astfel că am intrat gratuit. Până la acea oră aveți timp de o plimbare prin grădinile din fața castelului. Fiind abia început de mai, nu prea era nimic înflorit – sunt sigur că în lunile de vară, grădinile arată minunat.
Am intrat în curtea interioară a castelului unde se pot vizita câteva încăperi și se poate urca în unul din turnuri. Restul camerelor se vizitează doar cu ghidul care are cheia camerelor. Această vizită durează circa 35-40 minute și prezintă istoria castelului și a locuitorilor săi. Info castel . Am revenit în stația de autobuz și ne-am urcat în același bus 110 spre Naarden (direcția Bussum Station).
Naarden
După un drum pitoresc de circa 20-25 de minute am coborât la Bus stop Burg Wesselingplein Naarden. Micuțul orășel, în formă de stea, este complet înconjurat de ape. Imaginile din dronă sunt minunate și imediat am fost atras de această localitate. Fiind mai puțin cunoscut și vizitat de turiști, Naarden nu are aglomerația specifică unui obiectiv turistic important.
Astfel vă puteți bucura pe deplin de farmecul străduțelor, de micile magazine cu produse locale, de o cafea sau o ciocolată caldă, dar și de o plimbare agale. Pe aici asfaltul nu prea a ajuns sau nu e cunoscut. Toate străzile sunt pavate cu piatră, aranjată impecabil, dar asta nu trebuia să mai spun,nu-i așa ? 😊
Dacă intrați în orice magazin veți fi întâmpinați cu un zâmbet larg și un salut de bun-venit. Oamenii sunt dornici să vă explice ce au de oferit, chiar dacă nu veți cumpăra ceva. Intrați în aceste mici magazine și veți vedea cât de frumos și cu bun gust sunt aranjate. Orășelul este mic, dar luați la pas mai multe străduțe și descoperiți farmecul zonei rurale din Olanda.
Centrul de informații turistice se află lângă poarta Utrecht (Utrechtse Poort). Poarta datează din anul 1877 – aici sunt ziduri medievale pe unde vă puteți plimba, dar puteți afla și informații interesante despre sistemul de apărare, New Dutch Waterline defense system. Se pot închiria bărci pentru o minicroazieră pe apele care înconjoară Naarden. Info Naarden
Zaanse Schans
Este ușor accesibil cu autobuzul 391 al companiei Connexxion – se ia de lângă gara Amsterdam Centraal. Sunt 4 autobuze pe oră, iar drumul durează 45 deminute. Așezat pe malul râului Zaan, satul are un locatar permanent,vântul – fiți pregătiți cu îmbrăcăminte corespunzătoare. Satul este un muzeu în aer liber unde sunt prezentate turiștilor toate tradițiile Olandei. Acum 100 ani, funcționau peste 200 de mori de vânt. Astăzi doar câteva mai sunt funcționale, iar una se vizitează gratuit.
O altă atracție locală o reprezintă fabrica de saboți Kooijman. Atelierul are intrarea liberă și vei avea parte de o interesantă demonstrație a modului prin care se produc aceste încălțări din lemn. La intrare vei păși într-un mini muzeu, unde sunt expuse perechi de saboți din cele mai vechi timpuri. Nu lipsește un magazin de suveniruri cu saboți în toate culorile. Saboții se produc în funcție de scopul pentru care vor fi folosiți – se produc inclusiv saboți pentru nuntă.
Următoarea intrare gratuită poate fi la ferma de brânză Catharina Hoeve, unde se explică procesul de producție – degustați mostrele oferite. Deși ești tentat, nu cumpăra de aici – sunt mai ieftine în oraș. Mai mergem puțin și ajungem la un atelier unde poți să-ți prepari singur o ciocolată delicioasă, contra sumei de 2 euro. Prin sat putem vedea casele tipic olandeze din lemn, iar aleile satului sunt legate între ele prin mici podețe.
Zaanse Schans concentrează într-un spațiu redus toate simbolurile olandeze – saboți,mori de vânt, brânza Gouda, lalele și biciclete (poate că ordinea este alta, dar nu e important). Olanda este o țară extrem de interesantă, cu un nivel ridicat al calității vieții, cu locuri minunate și oameni primitori. Dacă îți pui întrebarea, ce să vezi pe lângă Amsterdam, luați în calcul vizitarea zonelor rurale, care au un farmec aparte. Info Zaanse Schans