Cel mai mare oraș din Elveția

5

Zürich este cel mai mare oraș din Elveția. În topul orașelor cu cel mai înalt nivel al calității vieții, Zürich se situează pe locul doi (după Viena, care a ieșit pe primul loc pentru al 8-lea an consecutiv). Ne-am dorit să vedem și noi cum e prin Zürich, astfel că după vizita la cascadele Rinului am petrecut câteva ore prin oraș.

Cum parcarea aiurea este taxată cu minim 40 CHF, e mai bine să alegeți una din cele 12 parcări multietajate. Cele foarte apropiate de centru costă 4 CHF/oră, cele puțin mai depărtate sunt mai ieftine, doar 3 CHF/oră, iar la cele mai îndepărtate, e un adevărat chilipir, numai 2,5 CHF/oră. zurichparking

Am ales Cityparking – 4 etaje și 620 locuri. Parcarea este premiată de ESPA (European Standard Parking Award) ca una din cele mai moderne și eficiente parcări, cu standarde de înaltă calitate etc .….ce-ai făcut Bobiță ?….premiu pentru parcare ?….ce fraieri :))  cityparkingzuerich

Ce sa vezi in Zurich ? Obiectivele principale ale vizitei au fost Altstadt și lacul Zürich. În Altstadt (orașul vechi) vedem clădiri impecabile, cu steagul Elveției arborat la geamuri. Alei și străduțe cu magazine (parfumerii, de modă, cu ceasuri….pentru sănătatea voastră vă recomand să nu vă uitați la prețuri, ca să vă tihnească plimbarea).

Cityparking cu 4 etaje sau 155 locuri/nivel – o parcare premiată !
Cel mai mare oraș din Elveția
Străduțele din Altstadt sunt pavate cu piatră cubică, aranjată impecabil.
Cel mai mare oraș din Elveția
Cel mai mare oraș din Elveția
O florărie cu fitze – numele este bine ales !

Dacă preferați o plimbare cu taxiul ar trebui să știți tariful – 3,8 CHF/km – să te tot plimbi cu taxiul, nu-i așa ?. Eeee, dar aruncatul cu privirea este gratis, chiar și aici, unde lumea este extrem de relaxată și calmă. Lăsați-vă pașii sa vă poarte pe oricare din aceste frumoase străduțe. Prin acest labirint stradal am ajuns la biserica St. Peters Kirche – turnul acesteia are cel mai mare cadran cu ceas din Europa.

În apropiere este Münsterplatz, iar în mijlocul acestei piețe erau mai multe scaune, unde te puteai odihni. Nu puteam rata momentul, ne-am așezat și noi și am contemplat clădirile care înconjurau această piață – Catedrala Fraumünster este de departe cea mai impunătoare. Această biserică, în stil gotic, a fost în trecut, biserica doamnelor nobile. Sub ceasul din turn este menționat anul 1732.

Cel mai mare oraș din Elveția
Cel mai mare cadran cu ceas din Europa – biserica St.Peters.
Cel mai mare oraș din Elveția
Münsterplatz – așezați-vă pe scaune pentru o pauză !
Cel mai mare oraș din Elveția
O plimbare pe malul râului Limmat este reconfortantă !
Cel mai mare oraș din Elveția
Poftiți la o plimbare cu vaporașul
Catedrala Fraumünster
Cel mai mare oraș din Elveția

Lacul Zürich

De pe podul Münster vedem Catedrala Grossmünster cu cele 2 turnuri gemene și avem o panoramă frumoasă spre celălalt mal. Orașul este divizat de râul Limmat, care izvorăște din lacul Zürich. Zürichsee are o lungime de 40 km, iar în punctul cel mai lat are 3 km. La acest capăt al lacului este amenajată o terasă, de unde poți realiza câteva fotografii reușite cu lebede, rațe, bărci ancorate, și cu apa care are o culoare interesantă.

Pe malul stâng iese în evidență clădirea Operei din Zürich. Din când în când o fântână arteziană ,,plantată,, în lac, la vreo 100 m de mal, arunca jeturi de apă la mare înălțime. În apropiere este un debarcader de unde puteți lua un vaporaș pentru o plimbare pe lac. Detalii despre orar, rute și prețuri găsiți aici – https://www.zsg.ch/en/

Cel mai mare oraș din Elveția
Catedrala Grossmünster cu ale sale turnuri gemene.
Cel mai mare oraș din Elveția
Cel mai mare oraș din Elveția
Lebede pe lacul Zürich
Speciile de păsări care pot fi văzute pe lac
Cel mai mare oraș din Elveția
Cel mai mare oraș din Elveția
Aveți o barcă pe aici ?

O altă atracție, doar vizuală, o reprezintă ciocolateriile – că doar în Elveția s-au născut Lindt, Nestlé și Tobler. Cascade de ciocolată în vitrină și multiple variațiuni de bomboane și trufe la prețuri imbatabile (90-120 euro/kg). O cupă de înghețată costă prin Zürich 4 CHF..…să tot mănânci gelato….dacă stai o săptămână, slăbești garantat.

În drumul nostru am ajuns și pe faimoasa stradă, Bahnhofstrasse – gurile rele spun că este cea mai scumpă stradă din lume. Vedem și admirăm sediile unor mari bănci, magazinele luxoase ale multor mărci celebre – puține prețuri aveau 3 cifre….și alea pe la cravate și ciorapi.

Pe stradă, parcarea este gratuită între ora 21 și ora 8 dimineața – asta dacă vă bate gândul să vă cazați pe aici. Exceptând prețul parcării, poți să te plimbi multe ore prin Zürich fără a cheltui ceva, dacă ai la tine ceva de mâncare și apă (prin oraș veți vedea și fântâni de unde poți să umpli sticla…și o făceau mulți). Dacă sunteți cazați în apropierea graniței cu Elveția, nu ezitați în a vizita orice localitate din această țară. Cel mai mare oraș din Elveția, Zürich este și una din capitalele financiare ale lumii.

Alte info utile – https://www.zuerich.com/en

Hotel Savoy – un hotel legendar din 1838
Cel mai mare oraș din Elveția
Bahnhofstrasse – probabil cea mai scumpă stradă din lume !
Cel mai mare oraș din Elveția
Steagul elvețian este arborat peste tot.

Adauga un comentariu

My New Stories