Atracțiile județului Harghita

2

Dacă într-un articol anterior am vizitat câteva obiective turistice din Ținutul Secuiesc, astăzi voi relata despre o parte din atracțiile județului Harghita. Oferta județului este bogată și variată astfel că putem găsi obiective turistice pentru toate gusturile.

Cheile Vârghișului

Sunt situate la granița județelor Covasna și Hargita, cu drum de acces din satul Vârghiș. Acest drum îngust este asfaltat pe 10 din cei 11 km, ultimul km fiind drum forestier, în stare….acceptabilă. Parcarea este generoasă, iar la cabana pădurarului plătim taxa de parcare de 15 lei/mașină și biletul de acces – 8 lei/persoană.

Traseul, marcat cu cruce albastră, este ușor și merge paralel cu firul apei. Se traversează câteva poduri peste pârâul Vârghiș și se merge prin pădure. Din loc în loc sunt câteva peșteri care pot fi vizitate, cu lanterne și încâlțăminte adecvată. Parcurgerea traseului este un bun prilej de a petrece în natură câteva ore agreabile.

Primul pod pe care vom traversa cursul pârâului Vârghiș – urmați marcajul cruce albastră
Podul nr.2
Apa este cam murdară,după ploile din ziua precedentă
Podul 3 și prima peșteră care poate fi explorată
Pe malul opus,pe aceste scări se poate urca la o altă peșteră
Din gura peșterii vedem stâncile care formează cheile

Lacul și barajul Zetea

pot constitui un alt prilej de a petrece câteva ore în mijlocul naturii. De pe baraj faceți câteva fotografii frumoase cu lacul și peisajul înconjurător. Mai mergeți vreo 2 km pe partea stângă al lacului (pe drumul județean 138 B) și puteți coborî, în parcarea de lângă lac. Locul este potrivit și pentru camparea cu rulota.

Se pot închiria hidrobiciclete sau caiace pentru o plimbări pe lac. Puteți să vă scăldați,ori să stați pe iarbă, la plajă. Amatorii trebuie să știe că se poate pescui și de pe mal și din barcă. Dacă veți continua pe același DJ138 B încă 13 km/25 min. veți ajunge la cascada Vârșag. Drumul este superb, prin păduri, este asfaltat, doar ultimii 3,5 km sunt pe drum forestier, în stare bună.

Lacul Zetea văzut de lângă baraj
Spațiile verzi sunt la dispoziția turiștilor
De aici se pot închiria caiace
Pădure de jur-împrejur
Vedere din barcă de pe lac
Este amenajat și un spațiu de joacă
Cascada Vârșag este formată din mai multe trepte
Din pădurea deasă abia se vede soarele
Cascada este lată – aici sunt câteva fire de apă

Parcul Mini Transilvania

Este situat la marginea orașului Odorheiul Secuiesc. Parcul tematic ne prezintă 80 de machete ale unor clădiri și monumente istorice, unele incluse în patrimoniul UNESCO. Este deschis între orele 10-18,iar un bilet costă 20 de lei. Castelul Bran, bisericile sau cetățile fortificate din Ardeal, dar și centrele istorice din Alba-Iulia,Cluj și Sibiu, toate pot fi văzute în această expoziție în aer liber.

Cu o suprafață de peste 8000 mp, parcul dispune și de o mini-mocăniță, unică în țară – copiii pot face o plimbare agreabilă printre exponatele muzeului. Lângă acest parc, pe o alee pavată cu rondele de lemn sunt expuse 16 porți secuiești. La capătul acestei alei este un monument dedicat lui Balázs Orbán – cel care a scris cartea Descrierea Ținutului Secuiesc, o amplă monografie a acestei regiuni. Această galerie se vizitează gratuit.

Biserica fortificată din Viscri,intrată în patrimoniul UNESCO în 1999.
Parcul se întinde pe mai multe etaje
Centru istoric Sibiu
Mini-mocănița face turul parcului

Galeria Porților Secuiești – sunt 16 porți

Complexul Lobogo

din Băile Homorod a fost alegerea noastră pentru cazare. Este amplasat la circa 15 km de Odorheiul Secuiesc – loc ideal pentru a vizita obiectivele turistice din zonă. Acestea sunt situate la maxim o oră si jumătate distanță de complex. Am fost plăcut surprins de această frumoasă locație, unde serviciile sunt foarte bune. Oamenii știu să facă turism și fac eforturi pentru a te simți bine.

Pentru zilele de vară există un ștrand în aer liber, cu apă încălzită (24-26 grade) cu spații verzi pentru plajă plus sezlonguri. Un bar asigură la prețuri decente băuturi și mici gustări. Dacă plouă sau este frig aveți o piscină interioară plus zona spa. Cazarea se face în două corpuri de clădire, iar aleile complexului sunt pline de flori. Info detaliate – https://lobogo.ro/ro/

Aici sunt camerele standard
Camera dublă standard are și o canapea care poate fi pat suplimentar
Aveți la dispoziție și halate de baie pentru piscină și zona spa.
În clădirea din stânga imaginii sunt camerele premium, piscina și zona spa.

Ștrandul cu apă încălzită

La restaurant mâncarea este excelentă, cu multe preparate specifice zonei. Nu ratați celebrul gulaș,ciolanul sau mușchiulețul de porc cu sos de piper. Cazarea cu demipensiune (248 lei/noapte/persoană – iulie 2021 ) include un mic dejun generos, iar la cină avem supă/ciorbă (4 variante),fel principal (7 variante),desert și o apă la 0,5 l.

Intrările la ștrand,piscină,spa sunt incluse – se plătește separat doar sezlongul și umbrela. Locația este potrivită și pentru familiile cu copii, iar dacă veniți în cursul săptămânii, totul este mai liber. Recomand cu drag acest complex care poate fi un exemplu de cum poți oferi turism de calitate. Alte detalii – https://visitharghita.com/?locale=ro

Meniul demipensiune
Mușchiulețul de porc cu sos de piper verde trebuie încercat
Ciolanul este delicios
La parter se servește micul dejun, iar la etaj cina

De pe câmpurile din Harghita

Related Posts

Adauga un comentariu

My New Stories