Un areal încântător, cu locuri unice și peisaje deosebite, Delta Dunarii are numeroase atractii turistice. În sejurul petrecut la Sfântu Gheorghe, am efectuat două excursii împreună cu gazda noastră. Una în laguna Sacalin (arie naturală protejată), iar a doua la Caraorman. Aceste excursii merită din plin – vă veți plimba pe canale înguste, veți admira multe specii de păsări și o să faceți fotografii deosebite.
Laguna Sacalin
La Sacalin durata excursiei fiind de circa 2 ore și jumătate puteți alege să plecați ori dimineța ori după-amiază. Noi am plecat după-amiază pe la ora 17.00 și după traversarea Dunării am intrat pe Canalul turcesc, flancat de sălcii și stufăriș. În lagună, sunt colonii de pelicani și rațe sălbatice, dar puteți vedea și lebede, egrete sau cormorani.
Apele din lagună au adâncimea de circa 0,5 m astfel încât se merge cu viteză foarte mică, iar bărcile mari nu ajung pe aici. Este indicat să aveți un binoclu la voi pentru a putea admira mai bine speciile de zburătoare, dar și un aparat de fotografiat bun (cu zoom mare) pentru că nu vă puteți apropia prea mult de păsări. Din lagună se iese pe un alt canal și ne îndreptăm spre o veche cherhana, acum lăsată în paragină, apoi spre Sfântu.
Caraorman
A doua excursie a fost la Caraorman, iar durata acesteia este de circa 7 ore. Nu vă gândiți că toate aceste ore au fost petrecute în barcă – în program a fost inclusă masa de prânz (la localnici) și o incursiune ( în remorca unui tractor), la dunele de nisip de lângă sat și prin pădurea Caraorman. Am plecat pe canalul Sf.Gheorghe, apoi am virat dreapta pe canalul Erenciuc – se merge cu viteză mică, astfel putând privi în liniște păsările și peisajul înconjurător.
Intrăm pe lacul Erenciuc, admirăm câteva exemplare de pelicani, și găsim o zonă cu foarte mulți nuferi. Străbatem canalul Mocansca și ajungem pe lacul Puiu, unde vedem alți pelicani, dar și cîteva egrete. Apoi navigăm pe canalul Caraorman, trecem pe lângă o fostă cherhana (transformată într-o frumoasă pensiune) și ajungem la debarcaderul din Caraorman – tot drumul a durat cam 2 ore. Aici ni se comunică programul – masa de prânz la localnici, apoi (opțional=25 lei) cu tractorul spre dunele de nisip și pădurea Caraorman. Delta Dunarii are numeroase atractii turistice, iar Caraorman este un obiectiv important.
Pădurea Caraorman
Parcurgem pe jos drumul pînă în sat (ulițe cu nisip și pământ), trecem pe lângă cirezile de vaci și după vreo 10 minute ajungem la casa unde vom servi prânzul. Suntem primiți cu un ,, Bine ați venit,, multe flori și o curățenie impecabilă. Masa include borș de pește, pește prăjit cu cartofi natur și mujdei, iar la desert, o prăjitură de casă. Băuturi incluse – vin roșu (preparat pe plan local), apă plată și/sau minerală. Preparatele, după cum vă așteptați, au fost excelente – prețul achitat separat, direct gazdei, a fost de 25 lei/persoană (iunie 2018).
În poarta casei ne aștepta un localnic cu tractorul – am plecat spre dunele de nisip și pădurea Caraorman. În remorcă aveam ,,banchete’’ din baloți de paie, acoperiți cu pături și preșuri (rustic,nu?). Parcurgem ulițele ,,asfaltate’’ cu nisip și după 20 de minute de zgâlțâială ajungem la dune, unde facem o scurtă escală pentru poze și plimbare. Apreciez că dunele au 7-8 m înălțime și cu ceva imaginație îți poți închipui cam cum e prin deșert.
Sus în remorcă și la drum prin pădure, unde obiectivul principal este ,,Stejarul îngenuncheat’’ – unele ramuri au crescut și s-au întins pe/spre pământ. Se spune că are respectabila vârstă de 400 ani. După o pauză de 15 minute am plecat spre Caraorman (pe alt drum), apoi, hopa în barcă pentru returul la Sfântu. Este bine să mâncați la localnici – astfel susțineți comunitățile locale. Cei din Deltă se bucură de turiști vreo 4 luni pe an, iar lunile noiembrie-aprilie sunt luni foarte grele.
Delta Dunarii are numeroase atractii turistice, iar Laguna Sahalin și Caraorman sunt doar 2 dintre acestea. Despre alte locuri splendide din Deltă, puteți citi AICI