Fascinanta calatorie in Norvegia a inclus Atlantic Road si alte atractii turistice din tara fiordurilor. În acest articol, aceste atracții vor fi prezentate în ordinea vizitării lor și voi începe cu
Atlantic Road
este o lucrare de artă, în lungime de 8,3 km. Șoseaua face legătura prin 8 poduri, între mai multe insule din Atlantic, unele fiind locuite. Pe traseu sunt câteva locuri amenajate, unde se poate opri pentru a admira reușita inginerească norvegiană. Atlantic Road a fost deschis în 1989, după aproape 6 ani de lucrări. Șoseaua este supusă periodic valurilor mari și unor furtuni violente. Inițial, a fost prevăzută o taxă, timp de 15 ani, pentru parcurgerea acestui drum. După 10 ani, banii previzionați s-au scos, astfel că taxa a fost eliminată.
Drumul Troliilor / Trollstigen
Este o altă destinație cu adevărat spectaculoasă, care șerpuieste pe pantele muntoase abrupte. Șoseaua a fost deschisă pe 31 iulie 1936, după lucrări care au durat 8 ani. Drumul cuprinde 11 curbe în ac de păr și puncte de belvedere pentru o panoramă deosebită asupra văii Isterdalem. Din peisaj nu lipsesc cascadele și platformele de unde se deschid panorame fantastice. Sus pe platou găsiți un punct de informare, o cafenea și un magazin de suveniruri. Trollstigen este situat în inima provinciei Romsdal și este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Norvegia. De evitat vizita în luna august, când este extrem de aglomerat.
Flamsbana
În viziunea celor de la BBC Earth și a celor de la National Geographic, Flåmsbana este una din cele mai pitorești călătorii cu trenul din lume. În anul 2014 Lonely Planet a desemnat-o cea mai frumoasă călătorie cu trenul din lume. Păi dacă ei zic asta, am zis că nu trebuie să ratez așa ceva 🙂. Flåmsbana a fost construită între 1923 și 1940 și electrificată complet în 1944. Această cale ferată este și una din cele mai abrupte din lume. Cale de 20 de km și 20 de tuneluri, urcăm de la nivelul mării până la 867 m în Myrdal. Flåmsbana pornește din Flam la capătul fiordului Geiranger.
Cascada Kjosfossen
Pe parcursul călătoriei vom vedea peisaje minunate, cascade înspumate, sate mici, fermecătoare și versanții abrupți ai munților. O oprire de 5 minute (se coboară din tren) se face în dreptul spectaculoasei cascade Kjosfossen, cu o înălțime de 93 m. Deși este aglomerație, cu puțină răbdare poți prinde o poză fără alte persoane în cadru 🙂. Această cascadă este accesibilă doar cu trenul. Calea ferată Flåmsbana este deschisă tot timpul anului.
Ghețarul Briksdal
face parte din Parcul Național Jostedalsbreen și reprezintă ramura vestică a ghețarului Jostedal – cel mai mare ghețar din Europa continentală. Acesta este unul din cele mai frumoase trasee de drumeție din Norvegia. Chiar lângă punctul de pornire vom admira cascada Volefossen. Aceasta are o înălțime totală de 388 m, cu o cădere liberă de 205 m. Vi se pare înaltă ?….hmm….nu prea….este doar a 43-a ca înălțime din Norvegia 😀. La 10 minute de la plecare vom trece pe lângă zgomotoasa cascadă Kleivafossen, unde nimeni nu scapă nestropit. După standardele norvegiene, Kleivafossen nu este o cascadă mare. Are doar 41 m înălțime, dar debitul este zgomotos și impresionant.
După circa 45 de minute se ajunge la capătul traseului la lacul Briksdalsvatnet aflat la baza ghețarului. Ghețarul coboară abrupt de la 1200 m până lângă lacul situat la 350 m altitudine. Altă cascadă se varsă în acest lac. După circa 30 de minute de contemplat peisajele de top, revenim pe același traseu. Parcul Jostedalsbreen este o oază de frumusețe naturală oferind vizitatorilor priveliști încântătoare.
Fascinanta calatorie in Norvegia ce a inclus Atlantic Road si alte atractii turistice din tara fiordurilor, va continua și în articolele următoare.