Cele mai frumoase parcuri nationale din Croația

4

Croația a reprezentat pentru mine o frumoasă surpriză din toate punctele de vedere – curățenie, peisaje, infrastructură, oameni. În această vacanță am văzut și cele mai frumoase parcuri nationale din Croația – Plitviče și Krka. Acestea sunt obiective must-see pentru cei care ajung în această țară.

Plitviče

Nacionalni park Plitvička jezera (în limba croată) este cel mai vechi (din 1949) și cel mai mare parc național din Croația. Din 1979 este inclus și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul are trasee cu durate diferite,iar în funcție de traseul ales,veți parca la una din cele 2 intrări – toate variantele AICI. Biletele se pot lua și online (250 kuna în sezon) pentru a evita aglomerația – încercați să ajungeți dimineața, cât mai devreme. Parcarea se plătește separat – 10 kuna/oră.

Din parcarea de la intrarea 2 mergem pe jos circa 10 minute până la punctul de îmbarcare în autobuzele cu care veți intra în parc. La coborâre urmați indicatoarele către traseul ales. Am decis să parcurgem traseul H care include cele 12 lacuri de sus,traversare cu vaporașul și cele 4 lacuri de jos. Apa se varsă dintr-un lac în altul prin numeroase cascade spectaculoase.

Cu aceste autobuze se face transferul la intrarea în parc
Cele 4 trasee portocalii – toate pornesc de la intrarea 2
Imaginea de ansamblu a parcului
Primele cascade
Mai multe cascade se varsă în acest lac
Apele sunt limpezi și clare

Potecile sau podețele din lemn ne poartă prin păduri și printre aceste lacuri cu culori incredibile ale apei. În dreptul celor mai spectaculoase cascade se formează coadă – fiecare își așteaptă civilizat rândul la selfie sau fotografii din cele mai bune unghiuri. Traseul H are o durată indicată de 4-6 ore – noi l-am parcurs în 5 ore.

Acest timp este orientativ – poate te oprești să faci multe poze, să te odihnești pe băncuțele instalate din loc în loc sau pur și simplu să admiri peisajele. Nu te grăbește nimeni, parcul este deschis (iunie-august) între 8-20. După aproape 3 ore ajungem la vaporașul cu care vom traversa cel mai mare lac din rezervație,lacul Kozjak, și ne va duce spre lacurile de jos.

O perdea de apă spectaculoasă
Mare parte din traseu se parcurge pe astfel de podețe din lemn.
Așteptăm vaporașul cu care vom traversa lacul Kozjak – cel mai mare lac din parc.
Indicatoarele pentru trasee

Traversarea durează circa 20 de minute, apoi intrăm pe ultima parte a traseului. Punctul principal de  atracție este cascada Veliki slap – cu cei 87 de metri este cea mai înaltă cascadă din Croația. Alte câteva fotografii și urcăm spre punctele de belvedere. De aici, de sus avem o priveliște superbă către cele 4 lacuri, dar putem vedea și cascadele care oferă o altă perspectivă de la înălțime. Alegeți o cazare apropiată de Plitviče pentru a scurta timpul cu deplasarea.

Din Zadar,unde eram cazați,am ajuns într-o oră și 45 de minute – de pe autostradă urmați indicatoarele Plitvička jezera. Parcul se află într-o zonă montană, astfel că pot fi cu 10-15 grade mai puțin decât la malul mării – să aveți la voi un hanorac și încălțăminte adecvată. În câteva locuri din parc veți găsi localuri unde puteți mânca, bea un suc sau o cafea. Recomand cu drag o vizită la Plitviče celor care iubesc natura și peisajele frumoase. Info Plitviče

Apele lacurilor au culori incredibile
Veliki slap cu cei 87 m este cea mai înaltă cascadă din Croația.
Lacurile de jos văzute din unul din punctele de belvedere
De jos de pe traseu nu poți vedea așa ceva.
Podețul de lemn traversează lacurile de jos – peisajul este spectaculos

Krka

este un alt parc natural ce merită vizitat. Trebuie să ajungeți în Skradin – aici sunt  numeroase parcări. Dacă nu ați achiziționat online biletele, o puteți face de la centrul de informații. Din portul Skardin se îmbarcăm pe un vapor cu care vom intra în parcul național – drumul durează cam 20 de minute.

De la intrarea în parc avem de mers cam 5 minute până la Skradinski Buk waterfall. Această multitudine de cascade reprezintă cel mai fotografiat loc din parc. Traversăm pe podețul de lemn și urmâm traseul în urcare. La Krka, pentru a parcurge traseul circular este nevoie de vreo 2 ore.

Cu vaporașul spre intrarea în parc
Skradinski buk waterfall – cel mai fotografiat loc din parc
Până în 2020 aici se putea face baie
Pe măsură ce urcăm vom vedea alte cascade

Veți face pauze pentru fotografii, pentru odihnă sau hidratare. De-a lungul traseului care înconjoară parcul vom vedea și alte cascade, o moară veche, dar vom avea și puncte de belvedere. Pe aleile parcului sunt amplasate mai multe chioșcuri de unde puteți lua o gustare, apă, diverse sucuri etc. Prin parc sunt voluntari care vă pot ajuta cu informații.

Sunt mulți pești în apele curate ale râului
Un leandru maiestuos
Pe traseul de coborâre avem podețe de lemn
De pe acel pod din lemn începe traseul circular – poate fi parcurs în ambele sensuri
Micul port din Skradin

Împreună cu biletul de intrare (200 kuna în luna august) veți primi și o hartă cu celelalte atracții ale parcului Krka. Sunt incluse în preț, dar pot fi văzute doar dacă vă deplasați cu mașina. Unele sunt la 20-40 km distanță (sunt indicatoare) – noi am fost pe malul lacului, de unde se vede insula Visovac și în zona Roski slap. Pentru a vedea toate aceste obiective este nevoie de 1 zi întreagă. Vă puteți planifica vizita accesând acest link – http://www.np-krka.hr/en/

Insula Visovac
Apa curge prin curtea restaurantului
Apusul la Roski slap

Adauga un comentariu

My New Stories