Chiar la începutul planificării sejurului din Olanda, am inclus ca obiectiv obligatoriu, minunatul sat Giethoorn. Dacă vă întrebați cum arată zona rurală din Olanda, Giethoorn vă poate oferi un răspuns. Ce o fi așa deosebit la un sat aflat la peste 2 ore de Amsterdam ? – veți vedea pozele atașate.
Cum se ajunge aici ?
Cea mai convenabilă variantă este să cumpărați Holland Travel Ticket. Acesta costă 42 euro (preț 2020) și este valabil (luni-vineri) între ora 9 până la ora 4 dimineața a zilei următoare – pe toate liniile de bus, tramvai, metrou sau tren din Olanda. În weekend se poate folosi la orice oră. Biletul se ia din gară, de la automatele/ghișeele NS (CFR-ul lor) sau online.
Extrem de important – validați tichetul, atât la urcarea cât și la coborârea din orice mijloc de transport. Din Amsterdam luați un tren până la stația Steenwijk, iar de aici, bus 70 până în Giethoorn. Veți coborî, unde se golește autobuzul 😉 !. Imediat ajungem lângă Canal Grande, unde multe bărci așteaptă turiștii. Se oferă croaziere în mod organizat – detalii aici
Pe aleea de lângă Canal Grande sunt mai multe case foarte drăguțe, iar clădirea primăriei se distinge prin eleganță. Am parcurs aleile la pas, dar puteți închiria pe cont propriu bărci electrice sau canoe. Toate variantele și tarifele – bărci







Unele case sunt ridicate pe mici insule, gazonul este tuns ca la carte, iar casele parcă sunt desprinse din povești. Cele mai stridente zgomote pe care le veți auzi, sunt cele scoase de numeroasele rațe sau de păsările care domină fondul sonor cu trilurile lor vesele.
În Giethoorn, deplasarea se face cu bicicleta, pe jos sau cu barca pe numeroasele canale. În iernile geroase aceste canale sunt înghețate și localnicii patinează pe aceste ape. Aproape fiecare locuință are o barcă parcată în fața casei. Mașinile sunt lăsate la marginea satului și doar cei care stau la periferie vin cu mașina până acasă.








Am văzut pe un pod și un semn care indică sens unic pentru bărci, pentru a se evita blocajele pe unele canale înguste – doar niște asiatici veneau pe unde toți se duceau….a ieșit puțină distracție. Din loc în loc găsiți mici magazine cu diferite produse locale, cu suveniruri, antichități, brânzeturi, haine. Aceste magazine sunt foarte cochete, aranjate cu mult bun gust și unele sunt chiar în casele localnicilor.
Toate casele au acoperiș din stuf și sunt construite în același stil. Bineînțeles că nu lipsesc terasele și restaurantele unde puteți servi masa sau să beți un suc, o ciocolată caldă sau o cafea, însoțite de o prăjitură sau plăcintă.







După vreo oră de plimbare, ne-am oprit la un local ,,De Sloothoake’’. Terasa arată foarte bine, dar am stat înăuntru – adia vântul și afară erau 12 grade, asta la începutul lunii mai. Localul, decorat cu multe obiecte vechi, este foarte primitor, iar atmosfera te îmbie să rămâi ceva timp.
Ciocolata caldă este delicioasă și vă recomand să o încercați, oriunde în Olanda. Din nou la plimbare spre cealaltă parte a satului. Aceleași case frumoase, peluzele aranjate ca pentru concurs de ți-e mai mare dragul să te plimbi pe aici.







Puteți petrece aici multe ore și rămâne la latitudinea voastră dacă închiriați o barcă sau parcurgeți pe jos aleile satului. Important este să ajungeți aici și să vă bucurați de tot ce poate oferi Olanda rurală. Alături de cea mai mare expoziție florală din lume, Keukenhof, și Giethoorn reprezintă un must-see olandez.
Am plecat încântați de ceea ce am putut vedea – Giethoorn va avea un loc special în memoria noastră. Pozele atașate sper să vă placă și să vă determine să nu ratați această destinație, dacă ajungeți prin Olanda. La gara din Steenwijk am remarcat și parcarea pe două nivele pentru biciclete. Alte informații utile – Giethoorn







minunat! va multumim!
Și eu vă mulțumesc și mă bucur că vă place !