Varietatea de obiective turistice din Tinutul Secuiesc, fac din această zonă, o destinatie atractiva. Cum a trecut mult timp de la ultima vizită pe aici, am decis să revenim pe la mijlocul toamnei 2020. Primul obiectiv de pe listă a fost Lacul Sf.Ana – din Brașov continuăm spre Miercurea-Ciuc, iar din Bixad urmați indicatoarele către lac. La sfârșitul lunii octombrie drumul de acces este încântător prin coloritul frunzelor.
Ne-am oprit de mai multe ori pentru a fotografia această splendoare – parcă au fost aprinse în pădure o mulțime de becuri galbene. Sunt peste 10 km de astfel de drum pitoresc, ce ne-a încântat privirile. Ajungem la parcările amenajate unde lăsăm mașina în schimbul unei taxe de 24 lei de autoturism – preț valabil pentru 3 ore (apoi încă 2 lei pentru fiecare 30 min).
Lacul Sfânta Ana
împreuna cu Tinovul Mohoș formează o arie naturală protejată. Lacul,de origine vulcanică, este situat la o altitudine de 950 m. Este probabil cel mai vizitat obiectiv din Ținutul Secuiesc. Din parcare avem de mers pe jos cam 15-20 de minute până la lac. Pe la jumătatea drumului se poate urca la punctul de belvedere.
În jurul lacului coloritul copacilor este minunat și încântă privirile. Din când în când vălătucii de ceață își făceau apariția printre vârfurile copacilor. Câteva băncuțe de lemn vă așteaptă pentru a savura peisajul. Vara se pot face plimbări cu barca pe lac. Amatorii de drumeție pot face un tur de lac – durează cam o oră.
Tinovul Mohoș
este situat la câteva minute de parcarea amenajată, iar vizita se face doar cu ghid. Intrarea se face între 10-18 la fiecare oră și un sfert. Punctul de întânire este la intrarea în rezervație. În fostul crater vulcanic găsim specii de floră ce datează din era glaciară. Stratul de turbă are o grosime de 10 m și este acoperit în mare parte cu mușchi.
Mai întâlnim tufe de afin, o plantă insectivoră (roua-cerului) dar și pini pitici. Este un fenomen unicat în Europa, care trebuie protejat. Sunt două ochiuri de lac – puteți ajunge în apropierea lor pe podețele de lemn amenajate pe toată lungimea traseului. Alte informații despre cele două obiective,găsiți aici
Skigyimes
Un alt punct de atracție îl reprezintă pista de bob Ski Gyimes. Este poziționat pe valea Ghimesului , pe drumul national DN12A care leagă Miercurea -Ciuc de Comăneşti. Pista are o lungime de 1300 de metri și poate fi folosită atât vara cât și iarna. Este locul ideal pentru cei care doresc puțină adrenalină și distracție. Complexul SkiGyimes oferă cazare și dispune de un restaurant, unde puteți servi preparate specifice zonei. Alte informații aveți aici – http://www.skigyimes.ro/ro/
Hanul Kassay
Tinutul Secuiesc este o destinatie atractiva, dar ca să vizitezi aceste obiective ai nevoie de o cazare. Noi am ales să stăm la hanul Kassay situat la vreo 4 km de Miercurea Ciuc. Ne-au plăcut pozele văzute pe net, dar și părerile favorabile. Am făcut o rezervare pentru 2 nopți, fără a ni se cere avans. Hanul este poziționat pe drumul spre Comănești și dispune de o parcare generoasă – vă puteți opri să mâncați chiar dacă nu sunteți cazați aici. Se oferă preparate specifice, iar la micul dejun se oferă produse din zonă.
Este o cazare rustică fără mari pretenții, dar este foarte curat și se mănâncă bine. Pe timpul verii terasa este un loc perfect pentru a lua masa în aer liber. Restaurantul este separat de zona de cazare, ceea ce este un lucru bun. Sunt două tipuri de camere – unele mai mari cu 2 paturi duble și unele mai mici cu 1 pat dublu și pat suplimentar. La sfârșit de octombrie 2020, camera mică a fost 150 de lei, cea mare,250 de lei – cu mic dejun inclus.