În nordul Italiei există un celebru trio de lacuri – Como, Maggiore și Garda. Cele 3 lacuri se numără printre cele mai vizitate obiective din Italia. Lacurile atrag în fiecare an milioane de turiști dornici de peisaje fabuloase, liniște, aer curat și mâncare excelentă. O localitate de pe malul lacului Garda este poziționată într-un cadru magnific – Limone sul Garda. ,
Lago di Garda
reprezintă cel mai mare lac din Italia cu o lungime de 52 de km, o adâncime maximă de 346 m și o suprafață de 370 de km pătrați. Dacă vreți să parcurgeți cu mașina un tur de lac, trebuie să știți că aveți de străbătut cam 158 de km. Este un lac de origine glaciară, dar vara se poate face baie – în pliantele turistice (de unde am luat aceste date) se menționează că apa poate atinge 24 de grade. Este o destinație extrem de populară de vacanță, atât pentru italieni, cât și pentru mulți străini, mai ales nemți.
Limone sul Garda
este localitatea înghesuită pe o limbă de pământ între munte și lac. În Limone sunt mai multe parcări bine semnalizate. Cea mai mare este cea de pe malul lacului la adresa Via Lungolago Guglielmo Marconi, 9 – aveți o parcare exterioară, dar și una supraetajată săpată în munte. Tarifele sunt – prima oră 2,5 euro apoi 1,5 euro/oră, iar automatele de plată sunt amplasate la ieșire. Este parcarea cea mai apropiată de lac și de centro storico.
Foarte aproape de parcare este o mică plajă cu pietricele – Spiaggia Cola. Faleza stațiunii arată foarte bine și este un loc preferat de promenadă pentru cei care ajung aici. La ceas de seară faleza este la fel de căutată de turiști și poate fi un bun prilej pentru o plimbare romantică. Vom vedea multe flori, leandri, palmieri, magazine, dar și terase și localuri (cu vedere la lac) unde se poate mânca sau doar savura o băutură.
Din loc în loc sunt bâncuțe pe care le veți găsi mereu ocupate de cei care doresc să-și întipărească pe retină peisajele frumoase. Tot aici este un centru de închiriere bărci, iar dacă sunteți mai multe persoane (pentru a reduce costurile) cred că ar fi o variantă foarte bună să faceți o incursiune pe lac. Detalii găsiți aici – https://www.limonerentboat.com/en-us/p/1
La capătul falezei se intră în centro storico, zona cea mai căutată și vizitată, dar în același timp și foarte frumoasă. Străzi pietruite, multe flori de bougainvillea, alei înguste cu clădiri vechi, terase, pasaje înguste. Dacă adăugăm cafenelele și gelateriile avem decorul prin care o să ne plimbăm în Limone. Unele clădiri au fost transformate în mici hoteluri sau cazări tip bed&breakfast.
Centro storico
De asemenea găsim mai multe mici magazine cu specific divers – suveniruri, îmbrăcăminte și încălțăminte. Mai sunt și cele în care vând produse specifice zonei, inclusiv lămâi de mărimi apreciabile, din care se produce faimosul limoncello. Unele dintre aceste magazine oferă și posibilitatea degustării unor produse comercializate. Aveți de ales între marmeladă de lămâi sau portocale, miere cu lămâie, biscuiți și bomboane cu lămâie. Sau poate preferați ciocolată cu lămâie, paste cu lămâie, ulei de măsline, limoncello etc.
Din loc în loc se deschide căte o piațetă, iar pe clădiri panoul cu denumirea străzii este încadrat de lămâi. Unele case au în balcoane lămâi sau portocali. În plus numerele caselor sunt decorate cu lămâi – cam totul se învârte în jurul acestui simbol al zonei.
După ce am parcurs la pas aleile din centro storico, nu puteam trece nepăsători pe lângă gelaterii – am luat de la gelateria Qciari. O găsiți în Porto Vecchio/porto turistico loc de unde se fac traversările spre celălalt mal, în Malcesine. Tot aici sunt câteva cafenele – poate ați obosit după plimbare și vă puteți așeza la o masă pe malul apei să vă bucurați de un cappuccino sau un espresso.
Dacă vă doriți o vacanță într-un cadru magnific – Limone sul Garda este destinația potrivită, indiferent că stați 2 sau 4 zile. Dacă stați mai mult, veți putea explora și împrejurimile fermecătoare, nu doar localitățile de pe malul lacului. Informații utile, cazări și alte detalii, găsiți aici – https://www.visitlimonesulgarda.com/en/