În acest articol cu și despre Elvetia vei găsi câteva sfaturi de calatorie in regiunea Jungfrau. Elveția, țara ceasurilor, a ciocolatei și a brânzeturilor este o destinație perfectă pentru o vacanță de neuitat. Ciocolata e prezentă peste tot, că doar cei 3 mari sunt elvețieni – Rudolf Lindt, Johann Jakob Tobler și Henri Nestlé.
În anii anteriori vizitasem și alte locuri din Elveția, dar în excursii de câteva ore. Ne-am plimbat prin Lucerna, cel mai frumos oraș din Elveția, o altă zi am petrecut-o în Zürich, cel mai mare oraș din Elveția și la cascadele Rhinului, dar am fost și în renumita stațiune St.Moritz.
Jungfrau Region
O vacanță în regiunea Jungfrau este tot ce-și poate dori un turist dornic de peisaje ca-n filme. Dacă ați mai văzut pe net imagini din Elveția, le puteți uita – realitatea întrece orice fotografie sau filmuleț vizionat. În regiune sunt 9 vârfuri de peste 4000 m și circa 50 de peste 3500 m. 85% din regiunea Jungfrau se află la o altitudine de peste 2000m. Cea mai vizitată regiune din Elveția, Jungfrau-Aletsch, este inclusă din 2001 în patrimoniul UNESCO. Puteți citi despre top 5 locații din Jungfrau AICI .







Cum ajungi ?
Poți ajunge cu avionul până în Basel, Geneva sau Zurich, apoi cu trenul spre multe destinații. Gara principală din regiune este Interlaken – detalii AICI. Noi am aterizat în Basel – la ieșirea din aeroport sunt automate SBB (căile ferate elvețiene), de unde am achiziționat un bilet combinat (1 autobuz + 3 trenuri) până în Wengen. Drumul de la aeroport până în Wengen a durat 3 ore și 20 minute, dar totul a mers ceas 😊. Elveția lucrului bine făcut 😏 pune la dispoziția tuturor o infrastructură impecabilă. În această regiune nu ai nevoie de mașină pentru a te deplasa dintr-o localitate în alta. Pe de o parte, transportul este impecabil, pe de altă parte sunt sate unde mașinile nu au acces. Ca să ajungi în acele sate (Wengen,Murren etc) vei plăti parcări și vei folosi trenul sau telecabina.







Unde te cazezi ?
Am închiriat un apartament într-o stațiune celebră, Wengen, unde mașinile nu au acces. Wengen este situat la o altitudine de 1270 m și este unul din cele 11 sate elveține car-free. Vă puteți imagina 2 zile în care să nu vedeți mașini ?. De pe balconul apartamentului închiriat aveam o priveliște excepțională, de care ne bucuram în fiecare seară și dimineață. Vă puteți caza și în Lauterbrunnen sau Grindelwald sau alegeți cazarea potrivită de pe site Interhome.
Dacă închiriați un apartament vă puteți aproviziona din supermarketuri. În aceste magazine sunt foarte multe produse made in Swiss – lactate, mezeluri, brânzeturi, bere, biscuiți, băuturi, napolitane, ciocolată, fructe etc. Toate produsele au o calitate deosebită, fructele și legumele sunt bio, produsele de brutărie/patiserie sunt excelente. Alte informații despre Wengen, puteți afla de pe site-ul oficiului de turism – https://wengen.swiss/en/summer/





Jungfrau Travel Pass
Pentru vizitarea zonei, recomand achiziția cardului Jungfrau Travel Pass. Acest card este disponibil pe perioade între 3 și 8 zile – costă între 210 CHF (3 zile) și 330 CHF (8 zile). Acest pass include trenuri, telecabine, funiculare, vapoare din zona alocată – harta o găsiți AICI. Transportul este scump în Elveția astfel că acest card vă salvează mulți bani.
Ca să vă faceți o idee – am luat cardul valabil 8 zile și am consumat de 944 CHF. Atât am fi plătit dacă nu aveam cardul – de aceea l-am folosit la maxim. Dacă vreți să ajungeți la Jungfraujoch (și trebuie să o faceți) veți mai avea de plătit 85 CHF pentru ultima secțiune a traseului. Jungfraujoch este gara situată la cea mai înaltă altitudine din Europa – 3454 m.








Top of Europe Pass
Este o altă variantă de card, care nu include trenul între Interlaken și Brienz și plimbările cu vaporul pe lacurile Brienz și Thun. În schimb este inclusă excursia spre Jungfraujoch, iar perioada pe care poate fi achiziționat este tot între 3-8 zile. Orice variantă ați alege cu siguranță veți folosi mult telecabinele, funicularele,vapoarele și trenurile din regiune. Rămâne la alegerea fiecăruia ce variantă de card preferă. Detalii AICI






Trasee montane
În această vacanță am parcurs câteva trasee montane (detalii AICI ) ce oferă peisaje amețitoare. Dar ne-am plimbat mult cu telecabinele și trenulețele care străbat munții din regiune etc. Potecile sunt foarte bine marcate/semnalizate și sunt trasee accesibile tuturor celor dornici de mișcare. În regiunea Jungfrau sunt peste 500 km de poteci marcate.
Oriunde te-ai uita, regiunea Jungfrau îți dezvăluie peisaje ca-n filme și nu te poți opri din a le fotografia. Cascadele, lacurile și vărfurile de peste 4000 m acoperite permanent cu zăpadă oferă cadrul perfect pentru o vacanță reușită. Cel mai înalt vârf de aici este Jungfrau cu 4158 m – împreună cu Eiger și Mönch formează un trio renumit.






Închei aici acest articol despre Elvetia în care am dezvăluit câteva sfaturi de calatorie in regiunea Jungfrau. Sper să fie de folos celor care intenționează să-și petreacă o vacanță în această regiune elvețiană de top.
Am descoperit Elveția acum 4 ani. Am fost avertizat că poate da dependență, dar am zis că ar fi prea de tot.
Prima interacțiune cu minunata Elveție a fost în Lauterbrunnen. Nu există cuvinte să exprim cât de bine ne-am simțit și ce priveliști am văzut. De 4 ani, Elveția este inclusă pe traseul nostru de vacanță (mergem cu mașina) și nu ne mai saturăm să povestim despre frumusețile ei.
Și da, creează dependență, în ciuda prețurile extrem de mari.
Elveția este specială,are peisaje spectaculoase și nu ai cum să nu te îndrăgostești de această țară. Și da, ai dreptate, creează dependență 🙂.
Mulțumesc că ai citit !