Cascadele Rinului – frumos,impresionant,de văzut

4

Rheinfall este cea mai mare cascadă din Europa din punct de vedere al debitului de apă, având o medie de 600.000 de litri/secundă. Lățimea acestei cascade este de 150 m, iar înălțimea de 23 m. Este situată în Elveția, iar ca să ajungeți aici, tastați această adresă  – Rheinfallquai 32, 8212 Neuhausen am Rheinfall. 

Cascada face parte dintr-un parc natural, unde sunt mulți km de alei pietonale de-a lungul Rinului. Vă puteți plimba în voie, dar veți vedea și două vechi castele – Schloss Laufen și Schlössli Wörth. De la debarcaderul situat lângă Schlössli Wörth se poate pleca în tururile cu barca.

Dacă ajungeți pe celălalt mal (Schloss Laufen) puteți admira cascada de pe scara cu mai multe platforme amenajate. Sau puteți traversa pe jos pe Rheinfallweg, un pod feroviar dar și pietonal, format din arce de piatră. Sunt parcări amenajate pe ambele maluri și în funcție de direcția din care veniți alegeți varianta mai convenabilă. Parcarea costă 5 CHF pentru prima oră, apoi 2 CHF pentru fiecare oră în plus. Dacă nu aveți franci, elvețienii sunt generoși și acceptă euro, dar….înseamnă fix aceeași sumă.

Pe acea stâncă vom ajunge și noi

Zgomotul generat de cascade este impresionant. În apa liniștită de lângă mal se pot vedea pești din diferite specii, dar și câteva rațe – dacă aveți la voi ceva pâine sau biscuiți etc puteți asista la ,,lupte corp la corp,, pentru acele bucățele aruncate în apă. Admirați de departe spectacolul oferit de cascadă, apoi coborăți la debarcader și alegeți una din variantele disponibile.

Aceste excursii vă dau posibilitatea să vedeți de aproape această spectaculoasă cădere de apă – sunt 8 variante diferite. Noi am ales varianta nr.1 (galben), care te lasă la debarcaderul amenajat lângă stânca din mijlocul cascadei. Nu trebuie să vă faceți griji, bărcile au motoare puternice, iar ,,barcagii,, sunt foarte experimentați. Ar fi bine să aveți o geacă la voi, pentru că veți fi udați de picăturile fine de apă.

Schloss Laufen
Schlössli Wörth – de acolo se pleacă în tururile cu barca
Pe traseul 1 bărcile sunt de culoare galbenă
Cele 8 variante disponibile

În câteva minute am ajuns lângă stâncă, la baza cascadei unde ,,recitalul,, apei este zgomotos și măreț. Am coborât pe micul debarcader de aici și am simțit pe deplin forța apei. Pe acest bloc de piatră se urcă pe o scară, la jumătate fiind amenajată o mică platformă pentru fotografii. Apoi alte câteva trepte și ajungem în vârful stâncii, de unde se pot admira și peisajele înconjurătoare.

Am savurat din plin momentele petrecute aici, dar cum spațiul este limitat, locul trebuie eliberat pentru următorul grup de vizitatori. Ne urcăm în următoarea barcă și după o scurtă defilare la baza cascadei ne îndreptăm spre locul de plecare. Prin pozele atașate sper să vă faceți o impresie despre ce puteți vedea aici….prea multe cuvinte sunt de  prisos Alte informații utile găsiți aici –  http://www.rheinfall.ch/en .

La parcare, automatul unde puteai plăti cu cardul nu funcționa. Acum nu știu dacă era defect, sau nu primea carduri de România, pentru că le tot arunca afară (după câteva secunde de scanare). Am încercat cu 2 carduri diferite de la 2 bănci diferite din țară, dar nu a vrut deloc. Am fost nevoit să achit în euro, iar restul este primit în franci elvețieni….sunt buni zic, că doar avem ce plăti cu ei. Părăsim parcarea și ne așezăm la drum spre cel mai mare ,,sat,, elvețian…..pe nume, Zürich.

Platformele de lângă Schloss Laufen
Podul de piatră poate fi traversat la pas
Vedere din vărful stâncii

Adauga un comentariu

My New Stories