În acest articol vă invit să descoperim cele mai frumoase plaje din Sardinia. Aceste plaje, la care se ajunge doar pe apă, se găsesc pe coasta de est și le puteți vedea în cadrul unei excursii pe mare cu barca. Recomand cu căldură această excursie – veți avea parte de peisaje ca-n filme. Veți rămâne cu amintiri de neuitat, iar multitudinea de nuanțe de albastru și verde vor încânta toate privirile.
Am parcurs traseul cu o barcă gonflabilă (gommone) de 12 locuri pentru a putea să intrăm și în peșterile aflate pe traseu. Ar fi bine să faceți o rezervare cu 1,2 zile în avans – în unele zile vântul și valurile pot crea probleme, astfel că aceste bărci nu pot ieși în larg. Având cazarea în Orosei, am plecat din Marina di Osalla, dar puteți alege din variantele pe care le veți găsi la birourile din oraș. Dacă stați în Cala Gonone aveți și aici mai multe birouri pentru aceste excursii.
Traseul este de-a lungul țărmului (Golfo di Orosei) și se vor face 3 sau 4 opriri (funcție și de dorința participanților) în câteva puncte cheie. Relieful de-a lungul coastei este spectaculos, cu pantele stâncoase care ,,se varsă,, direct în mare. Veți trece pe lângă Cala Luna, Cala Sisine, Cala Esuili, Cala Biriola, Piscine di Venere, Cala Mariolu și Cala Goloritze – toate fac parte din top plaje Sardinia. Pe lângă aceste plaje veți vedea mai multe grote (Grotta Bue Marino, Grotta del Fico etc).
După ce trecem de stațiunea Cala Gonone, peisajul începe să fie din ce în ce mai interesant. Acesta devine foarte stâncos, cu multe grote mai mari sau mai mici, săpate de apă de-a lungul timpului. În câteva din aceste grote am intrat și noi, pentru că aveam o barcă mică, ușor de manevrat. Culorile apei trec prin toate nuanțele de la un albastru intens la un turcoaz minunat și un verde smarald. Aceste culori vă vor rămâne mult timp imprimate pe retină, pentru că sunt magnifice.
Prima oprire a fost în Grota Bue Marino – bărcile stau la rând pentru a intra, spațiul nu este unul prea generos. Am trecut pe lângă Cala Luna (unde vom opri la întoarcere) și alte mici plaje sălbatice și ne-am oprit pentru 20 minute la Cala Sisine. La cele două plaje menționate (Luna și Mariolu) barca vă lasă la mal (Luna) sau la un punct de acostare amenajat pe o stâncă (Mariolu). Aceste bărci se retrag în larg și aruncă ancora.
Următoarea oprire a fost la Piscine di Venere, unde am stat vreo 30 de minute. Am înnotat pînă la mal și am făcut multe fotografii. După încă vreo 20 de minute pe mare am ajuns la punctul final – Cala Goloritze. Este un loc protejat unde nu ai voie să te apropii de mal la mai puțin de 100 m. Un culoar format din geamanduri delimita acest spațiu, iar amenzile sunt foarte mari pentru încălcarea legii. O arcadă săpată în stâncă (Punta Goloritze) a fost punctul terminus al traseului. La întoarcere am oprit puțin la Cala Esuili, unde am fost serviți cu un pahar de prosecco rece oferit de Giuseppe, iar peștii cu vreo 2-3 chifle.
Cala Mariolu
Cea mai lungă oprire, de o oră și jumătate a fost la plaja Cala Mariolu – probabil una din cele mai frumoase și apreciate plaje din Sardinia. Toate excursiile au programate opriri aici, astfel că uneori poate deveni mai aglomerată. De aici puteți cumpăra o mică gustare, o bere rece sau o apă. Plaja este cu nisip și pietriș, dar în apă puteți da și de pietre (în mare parte este nisip) astfel că ar fi foarte bine dacă ați avea papuci speciali pentru a evita rănirile.
Poate vă întrebați de ce plajele se numesc Cala și nu Spiaggia ? După cum ne-a spus un localnic, Cala reprezintă plajele neamenajate (fără baruri, șezlonguri, salvamari sau toalete) pe când spiaggia sunt plajele amenajate cu dotările necesare. Pe toate aceste Cala sunt panouri care informează turiștii să nu lase gunoaie sau resturi, ci să le ia cu ei. Pe 2 plaje există baruri sezoniere, unde puteți cumpăra o apă, o bere sau o felie de pizza. Este recomandat să aveți cu voi ceva sandvișuri și apă, dar și cremă de protecție solară.
Trebuie spus că barca vă duce la mal doar la Cala Luna și Cala Mariolu. Restul opririlor se fac mai în larg, iar acele plaje sunt zone protejate și bărcile nu pot trece de culoarele marcate cu balize. Veți înota până la mal sau veți sta în jurul bărcii – veți primi și veste gonflabile dacă este cazul.
Cala Luna
Ultima noastră oprire a fost la Cala Luna, care mai este cunoscută și pentru cele 5 grote de pe plajă. Una dintre acestea este și cea mai fotografiată, pentru că are formă de inimă. Excursia a durat aproape 9 ore și a costat 50 euro/persoană (preț din septembrie 2019). Există și excursii mai scurte, deci și mai ieftine, dar e păcat să alegeți o astfel de variantă.
La cele mai frumoase plaje din Sardinia, accesul se face doar de pe mare. Am rămas cu amintiri memorabile, iar această excursie nu trebuie ratată de cei care ajung în această zonă – vă asigur că merită din plin. Vacanțe frumoase tuturor !