Dacă ajungi în nordul extrem din Norvegia, trebuie să vizitezi câteva atractii turistice situate la paralela 70. Norvegia beneficiază de o infrastructură impecabil întreținută astfel că este ușor să ajungi la aceste latitudini nordice. Coasta Norvegiei însumează aproximativ 2.500 km sau peste 25.000 km dacă luăm în considerare și fiordurile. În Norvegia sunt 1190 de fiorduri – locul 2 și 3 în lume, ca lungime, fiind deținute de Søgnefjord (204 km) și Hardangerfjord (179 km).
Puteți citi despre aceste fiorduri AICI .
Având atâtea fiorduri, Norvegia dispune și de un număr remarcabil de linii de ferry – 112 rute. În drumul nostru spre Nordkapp, cel mai nordic punct al Europei continentale, am folosit aceste linii de ferry ⛴ pentru a scurta distanța parcursă. Pe o parte din aceste rute, unele ferry sunt complet electrice. Înaintea și în timpul acestor traversări am surprins câteva peisaje splendide, tipic norvegiene.






Durata acestor traversări, în mare parte, este de 15-30 de minute, dar aceste minute pot salva 2-3 ore de condus sinuos pe malurile fiordurilor. Chiar dacă drumurile beneficiază de peisaje spectaculoase, timpul economisit este important.





Alta
În circuitul norvegian am continuat să ,,urcăm,, și am ajuns în Alta, la capătul fiordului cu același nume. Orașul este situat la 70° latitudine nordică, la fel ca Alaska și Siberia, dar beneficiază de un climat mai blând datorită Curentului Golfului. Fiind situat dincolo de Cercul Polar, orașul este o destinație perfectă pentru a vedea Aurora Boreală, între lunile octombrie-martie.
Un obiectiv turistic important îl reprezintă Catedrala Luminilor Nordului, terminată în februarie 2013. Aceasta nu arată deloc ca o catedrală, iar forma sa futuristă și fațada placată cu titaniu o face să pară din altă galaxie.





Pe aleile pietonale am văzut ceva deosebit în jardiniere – alături de flori erau plantate căpșuni🍓 ! Ca și în alte orașe norvegiene, florile 🌺 sunt peste tot – în culori frumoase care încântă privirile. În Alta, petuniile sunt superbe și în culori diverse, iar băncuțele din zona pietonală, au forme interesante.




Hammerfest
Hammerfest este cel mai nordic oraș din lume, cu peste 10.000 de locuitori. Aflat dincolo de paralela 70, mai exact la 70°39′45″ latitudine nordică, Hammerfest este situat pe o coastă dramatică și puțin locuită. Pe dealurile din jur crește doar ceva iarbă și mușchi – totuși este suficient pentru renii care pot fi întâlniți prin zonă.
Deoarece orașul este atât de departe la nord, soarele strălucește continuu din 17 mai până pe 29 iulie, dar nu răsare deloc din 21 noiembrie până în 21 ianuarie. Pe timpul verii, seara, este greu să adormi cu soarele pe cer – toate hotelurile au draperii duble pentru a diminua, cât se poate, lumina naturală. Nici nu prea îți vine să te duci la culcare, când vezi așa multă lumină și soarele pe cer – mai mereu ne băgam la somn după ora 23.30 🙂






Monumentul Meridianului
În apropiere de Hammerfest se află Monumentul Meridianului. Astronomul Friedrich Georg Wilhelm Struve a efectuat între 1816 și 1855 prima măsurare precisă a unui segment lung de meridian. Acest lucru a ajutat la stabilirea dimensiunii și formei exacte a planetei și a marcat un pas important în dezvoltarea științelor pământului și a cartografierii topografice. Monumentul Meridianului marchează locația care a fost folosită cândva pentru a calcula dimensiunea Pământului, iar acum este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO !
Arcul geodezic Struve se întinde de la Hammerfest în Norvegia până în Delta Dunării, trece prin 10 țări și are 2820 km. În jurul acestui monument renii pot fi fotografiați mai de aproape – sunt destui, dar nu te poți apropia prea mult. Totuși dacă păstrezi o distanță rezonabilă, ei își văd de treaba lor, iar turiștii îi pot fotografia în voie.





Dacă vei călători prin nordul extrem din Norvegia, trebuie să vizitezi aceste atractii turistice situate la paralela 70.