Am petrecut un weekend agreabil în comuna Vama Buzaului, care este o oaza de relaxare departe de agitatia oraselor. Aici am aflat despre o inițiativă lăudabilă a autorităților locale. Gastro Local este un proiect care se bazează pe crearea unor Puncte Gastronomice Locale – se dorește a fi dezvoltat la nivel național.
Început în toamna anului 2019 în comuna Vama Buzăului, programul a fost conceput pentru a oferi turiștilor care ajung prin zonă, o experiență culinară reală și inedită, în mediul rural. Dacă ajungeți pe aici veți putea servi prânzul, cu produse tradiționale, în casa gospodarilor locali înscriși în program.
În Vama Buzăului am găsit o astfel de locație – Gastro Local Mihaela Bulboacă – unde am stat pentru 2 nopți. Cazarea se face într-o fostă șură de fân, în 2 camere amenajate rustic, iar la parter se servește masa. Curtea locației este minunată, cu multe flori, iar interioarele sunt decorate cu mult lemn.
Ce mâncăm ?
Toate normele de igienă sunt respectate, iar despre preparatele bucătăriei locale am doar cuvinte de laudă. În Vama Buzăului sunt cele mai multe Puncte Gastronomice Locale, având semnul Gastro Local și meniul afișat la poartă. Unele gospodării oferă și cazare, deci puteți petrece câteva zile departe de agitația marilor orașe.
Meniul, diferit de la o zi la alta, este preparat și servit în aceeași zi. Prețul unui meniu este fix, același pentru toate Punctele Gastronomice Locale din comună. În 2020 acesta este de 60 de lei, preț care include 3 feluri – o supă/ciorbă, fel principal, desert și o cafea. Am fost serviți cu afinată și zmeurată ca aperitiv. Micul dejun este bogat și energizant, cu preparate delicioase, toate home-made.
Obiective turistice Vama Buzăului
În zonă există și câteva obiective turistice. La ieșirea din Vamă urmați drumul până unde se termină asfaltul și lăsați mașina în parcarea amenajată. De aici o plimbare ușoară pe un drum forestier vă duce la cascada Urlătoarea. Mai multe izvoare cu debit constant, ies din piatră și formează o perdea de apă. Locul este amenajat foarte frumos cu băncuțe din loc în loc și cu podețe peste pârâul care curge pe aici. Este un loc ideal pentru picnic sau relaxare în pădure la aer curat.
În apropierea parcării este amplasat campingul Oliver – loc în care se poate campa cu rulota. Tot aici sunt amenajate 2 iazuri unde puteți pescui păstrăvi, iar apoi acesta poate fi cumpărat. Dacă veniți nepregătiți, vi se pun la dispoziție undițele necesare.
Valea Zimbrilor
O altă vizită plăcută poate fi cea de la Rezervația Naturală Valea Zimbrilor – este situată în satul Acriș, la 3 km de Vama Buzăului. Pe o suprafață de 10 ha putem vedea peste 20 de zimbri – totul a început în 2008 cu 5 exemplare primite din Austria, Elveția și Italia. Faceți un tur al rezervației și stați la picnic pe băncile și foișoarele amenajate la umbră. Cei mici au și ei spațiul lor de joacă.
La recepția Rezervației de zimbri, puteți afla detalii despre Punctele Gastronomice Locale din zonă și meniurile zilei. Informații despre participanții la program aveți aici – gospodarilocali
Luând masa în aceste gospodării, susțineți comunitatea locală și puteți ajuta la dezvoltarea acesteia. Despre zonă și alte obiective găsiți detalii aici – https://infovamabuzaului.ro/
Pentru un sfârșit de săptămână nu ezitați să alegeți Vama Buzaului, care este o oaza de relaxare departe de agitatia oraselor. Vă veți încărca bateriile și veți începe săptămâna cu un tonus excelent.
Va multumim pt articol. Bine documentat despre Vama Buzăului . Suntem încântați că v-a placut la noi ,va asteptam cu drag oricand.
Cu mare drag. Ne-a plăcut foarte mult la dvs.și cu siguranță vom reveni.